Πολιτισμος

Στον Τζον Στιούαρτ το βραβείο χιούμορ Μαρκ Τουέιν

Μία από τις κορυφαίες κωμικές φωνές με κοινωνική χροιά στην Αμερική

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζον Στιούαρτ.
© CBS Photo Archive / Ideal Images/ Getty Images

Βραβείο Mark Twain: Ο Τζον Στιούαρτ, ένας από τους κορυφαίους κωμικούς της Αμερικής, είναι ο 23ος αποδέκτης του βραβείου Μαρκ Τουέιν, του Κέντρου Κένεντι

Δύο χρόνια μετά από την τελευταία απονομή του βραβείο Mark Twain για το αμερικανικό χιούμορ από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι, ανακοινώθηκε πως ο Τζον Στιούαρτ θα τιμηθεί με το βραβείο, σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Πρόκειται για τον 23ο αποδέκτη του βραβείου Mark Twain, που είχε διακοπεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19,

«Νιώθω μεγάλη τιμή που θα λάβω αυτό το βραβείο. Θαυμάζω και έχω επηρεαστεί από τη δουλειά του Mark Twain, ή όπως ήταν γνωστός με το όνομα που του είχαν δώσει, Samuel Leibowitz» είπε χιουμοριστικά στη δήλωσή του ο Στιούαρτ, που τιμάται για το πολιτικό χιούμορ και την ακτιβιστική του δράση. Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι έχει υποσχεθεί ένα σόου με ένα line-up έκπληξη, που θα συνθέτουν αστέρες του χώρου της κωμωδίας, και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Jon Stewart On Vaccine Science And The Wuhan Lab Theory

«Για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Τζον Στιούαρτ έχει φωτίσει τις ζωές μας και μας έχει δώσει τροφή για σκέψη, μιας και εκφράζει την επικαιρότητα και την κοινωνική σάτιρα, με σήμα κατατεθέν την εξυπνάδα και το χιούμορ του. Για μένα, μέσα στα χρόνια, τα τηλεοπτικά προγράμματα του ισορροπούν πάντα ανάμεσα στη διασκέδαση και την αλήθεια» λέει η Ντέμπορα Φ. Ράτερ, πρόεδρος του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι και τονίζει πως «σε αυτές τις διχαστικές και προκλητικές εποχές, κάποιος σαν τον Τζον, με τη δράση του δείχνει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο μέσω του χιούμορ, της ανθρωπιάς και του πατριωτισμού».

Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 1998, πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα Samuel Langhorne Clemens, γνωστό ως Mark Twain. Το βραβείο αποδίδεται και τιμά ανθρώπους που έχουν διαρκή αντίκτυπό στην αμερικανική κοινωνία, με πανομοιότυπο τρόπο με τον Mark Twain. Ως κοινωνικός σχολιαστής και δημιουργός χαρακτήρων, ο Twain ήταν ένας ατρόμητος παρατηρητής της κοινωνίας, ο οποίος ταρακουνησε πολλούς με τη σάτιρα που ασκούσε, ενώ ψυχαγωγούσε και ενημέρωσε πολλούς περισσότερους με την αδιάλλακτη οπτική του για την κοινωνική αδικία και την προσωπική ανοησία. Ο Richard Pryor ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο, ενώ ανάμεσα στους βραβευμένους είναι οι Lily Tomlin, Neil Simon, Eddie Murphy, Bill Murray και η Julia Louis-Dreyfus.

Dave Chappelle Acceptance Speech | 2019 Mark Twain Prize

Ποιός είναι ο Τζον Στιούαρτ

Ο Τζον Στιούαρτ θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμικές φωνές με κοινωνική χροιά στην Αμερική. Για 16 χρόνια, υπήρξε οικοδεσπότης και παραγωγός του «The Daily Show», του φημισμένου late-night talk show στο αμερικανικό κανάλι Comedy Central. Με την πολιτική σάτιρα και τον καυστικό σχολιασμό της ειδησεογραφίας και της επικαιρότητας, κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό του νεανικού κοινού, καθώς και 20 βραβεία Emmy και δύο Peabody.

Top 10 Jon Stewart Moments

Πλέον, παρουσιάζει μια σειρά στην Apple TV με τίτλο «Το πρόβλημα με τον Τζον Στιούαρτ», οπού ο κωμικός είναι ταξιδιώτης στον χρόνο από το έτος 2332, μια εποχή που η πολιτική ανήκει στο παρελθόν και η έλλειψη τροφίμων έχει μετατραπεί σε αφθονία. Ο ναύαρχος Στιούαρτ επιστρέφει στο 2021, για να λύσει σε κάθε επεισόδιο ένα διαφορετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, συγκεντρώνοντας άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, για να συζητήσουν πώς μπορεί να έρθει η αλλαγή. 

Burn Pits and Sick Veterans | The Problem With War | The Problem With Jon Stewart | Apple TV+

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ