- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021: Ένα φεστιβάλ στην ώρα του
Τέχνη, προφορική ιστορία, σύγχρονος πολιτισμός με αφορμή την ιστορία της μαύρης σταφίδας και του χαρτιού στο Αίγιο
Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 «Δίκτυα» και η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μια βελονιά στην ώρα της» παρουσιάζονται στον κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου (25/9-3/10).
Γράφει η Μελίνα Σιδηροπούλου
Μια βελονιά, ένα έργο, μια ιστορία, μια συνεργασία, ένα ταξίδι στην ώρα του. Ένα φεστιβάλ στην ώρα του. Μετά από τρία χρόνια παρουσίας, διαμορφώνοντας μια ριζοσπαστική ταυτότητα στις συνδέσεις της σύγχρονης τέχνης και της ιστορικής μνήμης της μαύρης σταφίδας, ο οργανισμός Πριμαρόλια κάνει το επόμενο βήμα σε έναν νέο χώρο: τον κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου. Παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά, φεστιβάλ και έκθεση σύγχρονης τέχνης που εμπνέονται από τις ιστορίες και τα ταξίδια της μαύρης σταφίδας από τις περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου του 19ο αιώνα προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Και θα αναρωτηθεί κανείς… τι είναι «τα πριμαρόλια»; Τα πριμαρόλια αποτέλεσαν μια ετήσια διαδικασία εξωστρέφειας της μαύρης σταφίδας τον 19ο αιώνα. Ήταν τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα σταφίδας, τα οποία αναχωρούσαν από περιοχές όπως η Πάτρα, το Αίγιο, το Κατάκολο, η Ζάκυνθος κ.α. μέσα σε γιορτές για τα λιμάνια της Ευρώπης. Κάθε χρόνο το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Άμστερνταμ, η Μασσαλία, η Τεργέστη, το Αμβούργο, η Οδησσός, περίμεναν να παραλάβουν το πολύτιμο προϊόν.
Κάθε χρόνο το φεστιβάλ Πριμαρόλια παρουσιάζει μια θεματική ως αφετηρία ποικίλων μορφών πολιτιστικών δράσεων και συνεργασιών. Το 2019 συνδυάστηκε με τον «καρπό», το 2020 με τις «κινητικότητες», αναπτύσσοντας καλλιτεχνικές συνεργασίες με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Μ. Βρετανία, ακαδημαϊκά ιδρύματα (UAL, Kingston University, Slade UCL, InArts, Ε.Α.Π, Παν/μιο Θεσσαλίας) και πολιτιστικού οργανισμούς (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Γ.Α.Κ. κ.ά.). Για το 2021 ο οργανισμός Πριμαρόλια παρουσιάζει τα «δίκτυα». Δικτυώνει και δικτυώνεται με αφετηρία την πλούσια ιστορία των πριμαρολίων (19ος αιώνας), την άνθιση του χαρτιού στην Αιγιάλεια (20ός αιώνας), αλλά και την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Σταφίδα, χαρτί, θάλασσα – η Αιγιάλεια αναδεικνύει το πλούσιο ιστορικό, γεωλογικό και πολιτιστικό προφίλ της μέσα από τον οργανισμό Πριμαρόλια.
Για άλλη μια χρονιά, μεγάλο γεγονός του φεστιβάλ αποτελεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μια βελονιά στην ώρα της – A stitch in time saves nine» σε επιμέλεια των εικαστικών Νάνσυς Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά, η οποία φιλοξενεί 3 Έλληνες εικαστικούς: την Μαρία Βαρελά, την Μυρτώ Ξανθοπούλου και τον Γιάννη Παππά, με νέα πρωτότυπα έργα χαρτοϋφαντικής, εγκαταστάσεων και τοποειδικών έργων στις συνδέσεις του κειμένου (text) και της ύφανσης (texere). Μια έκθεση που θεωρεί την λέξη και το νήμα ως δομικές μονάδες ταξιδιών, αφηγήσεων και επαναστάσεων.
Παράλληλο γεγονός είναι ένας ηχητικός περίπατος στον κήπο, μια in situ εγκατάσταση με ηχητικές ιστορίες που αφορούν το εν εξελίξει έργο του οργανισμού Πριμαρόλια περί της Προφορικής ιστορίας για την μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για ολόκληρη την Πελοπόννησο (το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας για την Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ), το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και την Ένωση Προφορικής Ιστορίας).
Η φετινή θεματική «Δίκτυα» δικτυώνει έργα, ιστορίες, συνεργασίες μεταξύ του τοπικού και του διεθνούς. Σημαντική εξωστρέφεια αποτελεί η φετινή συνεργασία του οργανισμού Πριμαρόλια με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival παρουσιάζοντας ένα επιμελημένο πρόγραμμα προβολών έργων καλλιτεχνών από το μεγάλο αρχείο του ADAF που φέτος πραγματοποιείται για 17η χρονιά!
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνεται από τον Δήμο Αιγιαλείας διήμερο συνέδριο με θέμα «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολής της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος» με συνδιοργανωτές την ΔΗΚΕΠΑ και τον οργανισμό Πριμαρόλια.
Για ακόμα μια χρονιά, το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, σε σύλληψη και σχεδιασμό του ομώνυμου οργανισμού Πριμαρόλια, τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ενώ συν-διοργανώνεται με τον Δήμο Αιγιαλείας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
[[{"fid":"904182","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Επίσημη ιστοσελίδα οργανισμού Πριμαρόλια: www.primarolia.com
Facebook: @primarolia
Instagram: @primarolia_fest
Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021
Διάρκεια: 25 Σεπτ – 3 Οκτ (εγκαίνια 25 Σεπτ, 19:30)
Τοποθεσία: Κήπος Χαρτοποιίας Αιγίου, Πλατεία Ψαρών, Αίγιο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ένας θεός ή ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζώο και όχι σε κάποιο άλλο;
Ο καλλιτέχνης μιλάει στην ATHENS VOICE για το «Someone Else» που μόλις κυκλοφόρησε από τη Veego Records
Έργο από κεραμικό και γυαλί τιμά τον «θρύλο του Σάλφορντ» και τη μουσική του κληρονομιά
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Με αφορμή την έκθεση που ζωντανεύει το ταξίδι του στην Αθήνα
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Ο τίτλος του έβδομου άλμπουμ "ENCORE" δεν επιλέχθηκε τυχαία
Λίγο πριν από τη συναυλία στο Floyd, το συγκρότημα μιλάει για τη δεκαετία του 1990 και όσα τους κρατούν ακόμα μαζί
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ανασκαφών στην αρχαία Αρσινόη Αιτωλοακαρνανίας
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εκθέσεις από 16 έως 18 Οκτωβρίου
Οι καλλιτέχνες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Παράλληλες δράσεις την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης
Πότε και πού θα τελεστεί η κηδεία της
Η σεζόν 2026- 2027 ξεκίνησε δυναμικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.