Πολιτισμος

Κριστίν ντε Πιζάν: Ποια είναι η συγγραφέας που τιμά η Google

Και της αφιερώνει το σημερινό doodle - Το έργο και η ζωή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To doodle της Google για την Κριστίν ντε Πιζάν
To doodle της Google για την Κριστίν ντε Πιζάν © google.com

Η Κριστίν ντε Πιζάν είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στην οποία είναι αφιερωμένο το doodle.

Στην Ιταλίδα συγγραφέα Κριστίν ντε Πιζάν είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαία επαγγελματία λογοτέχνη. Η Κριστίν ντε Πιζάν θεωρείται μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς στον Μεσαίωνα.

Κριστίν ντε Πιζάν - Η ζωή της

Η Κριστίν ντε Πιζάν γεννήθηκε σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, το 1364 στη Βενετία. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια, πηγαίνοντας πολύ συχνά σε βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού.

Ο πατέρας του υπηρετούσε στην αυλή του Καρόλου ως αστρολόγος. Η Κριστίν ντε Πιζάν έμαθε να μιλά διάφορες γλώσσες και είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σημαντικά κείμενα της πρώιμης Αναγέννησης.

Σε ηλικία 15 ετών παντρεύεται αξιωματούχο του παλατιού. Απέκτησε τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα πέθανε σε μικρή ηλικία.

Το 1389 ο άνδρας της πέθανε από πανώλη. Η Κριστίν ντε Πιζάν μένει χήρα σε ηλικία 25 ετών, χωρίς καμία πηγή εισοδήματος. Αναγκάστηκε να εργαστεί παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο γα μία γυναίκα εκείνης της εποχής.

Χρησιμοποίησε τις γνώσεις της, τη μόρφωσή και τις εξαιρετικές λογοτεχνικές της ικανότητες, καταφέρνοντας να τα βγάλει πέρα και να γίνει μια από τις πρώτες επαγγελματίες συγγραφείς στην Ευρώπη.

Το έργο της Κριστίν ντε Πιζάν

Όπως αναφέρει το wikipedia, η Κριστίν ντε Πιζάν συνέγραψε μία σειρά από δημοφιλή ποιήματα και κείμενα που την έκαναν γνωστή στην Ευρώπη ως μία σημαντική συγγραφέα της εποχής της, καθώς και μία σειρά από εγχειρίδια για πρίγκιπες στα οποία μελετούσε τον πιο κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης για μελλοντικούς ηγεμόνες.

Την περίοδο 1401 - 1402 συμμετείχε στην λεγόμενη «διαμάχη των ρόδων» που ήταν μια λογοτεχνική συζήτηση σχετικά με ένα διάσημο ποίημα του 13ου αιώνα, το Ειδύλλιο των Ρόδων (Romance of the Rose) που μιλούσε για τον έρωτα στην αυλή του παλατιού.

Το πιο γνωστό της έργο είναι το «Trésor de la cité des dames». Δημοσιεύτηκε το 1405 και μεταφράστηκε στα αγγλικά ως «Η Πόλη των Κυριών» (The City of Ladies). Στο βιβλίο αυτό κατέγραψε τη ζωή και το έργο σημαντικών γυναικών της ιστορίας και της μυθολογίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ