Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Η αίθουσα που αναπαριστά το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας © Math Studio
Πολιτισμος

Επίσκεψη στο νέο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Επισκεφτήκαμε το νέο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας στο Golden Hall.
manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας στο Golden Hall.

Τα μουσεία και χώροι πολιτισμού της χώρας άνοιξαν ξανά τις πύλες τους για τους επισκέπτες, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας. Μέσα σε όλες τις κακές ειδήσεις, τι πιο αισιόδοξο να μαθαίνεις ότι ένα νέο μουσείο άνοιξε στην Αθήνα, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

Και γεννιέται το ερώτημα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα; Ίσως καλύτερα να αφήσουμε αυτά τα ερωτήματα πίσω και να χαρούμε το νέο μουσείο της πόλης. Μην ξεχνάμε και τα πολύ όμορφα και ιστορικά μουσεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γενέτειρά τους, Ολυμπία.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall, δίπλα από το ΟΑΚΑ, εκεί όπου το 2004 ήταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, σηματοδοτεί ένα νέο προορισμό στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, κατά την οποία αναδεικνύονται οι τρεις μεγάλοι σταθμοί του Ολυμπιακού Ιδεώδους: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Το Μουσείο, μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση από την διευθύντριά του, Μαρία Παπαϊωάννουδιηγείται την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων στο χρόνο από την αρχαιότητα μέχρι τις σημερινές Ολυμπιάδες, τον ρόλο της χώρας μας αλλά και των Ελλήνων αθλητών. Οι Ελληνικές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων (αρχαία Ολυμπία, Αθήνα 1896, Αθήνα 2004) αναδεικνύονται μέσα από μεγάλους σταθμούς της έκθεσης που προσομοιάζουν τα αντίστοιχα στάδια όπου πραγματοποιήθηκαν τα σημαντικά αυτά αθλητικά γεγονότα.

Η εμπειρία που αποπνέει στον επισκέπτη το Μουσείο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, λουσμένο στο φως. Με ενδιαφέρουσες στάσεις, χρήσιμες πληροφορίες και με πρωτότυπο υλικό, ο επισκέπτης με κάθε βήμα του στην έκθεση, ταξιδεύει στο σήμερα με οδηγό τις Ολυμπιακές αξίες.

Στο ταξίδι αυτό διαδραστικά εκθέματα, πολυμεσικές εφαρμογές, σύγχρονες τεχνολογίες και τεκμήρια χρησιμοποιούνται προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εντυπωσιακή και συγχρόνως εκπαιδευτική εμπειρία.

Σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί η προβολή των Ελλήνων μεταλλιούχων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών  μέσα από την παρουσίαση του προσωπικού αθλητικού τους εξοπλισμού, με στόχο να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινάει, από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, μέσα από μια χρονολογική αφήγηση που αναδεικνύει τους τρεις βασικούς ελληνικούς σταθμούς: Τη Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), την Αναβίωση (Αθήνα 1896) και την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).  Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος στον Αγώνα, τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε και την έμπνευση για τον σχεδιασμό του Μουσείου.

Η διαχρονικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται βίωμα μέσα από την Ιστοριογραμμή, μια από τις πιο επιβλητικές αίθουσες που συνδέει τον θεσμό με τα ορόσημά του και με την ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων με διάφορα σημεία αναφοράς, όπως την πρώτη φορά που συμμετείχαν γυναίκες στους αγώνες, τα πρώτα χειμερινά αγωνίσματα, αλλά και τους πρώτους αποκλειστικά Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την αίθουσα αυτή μεταφερόμαστε στην αίθουσα του 2004 και στους Αγώνες  που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην μνήμη των Ελλήνων. Πολύχρωμα κοστούμια από την τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, έχουν δεχθεί την απαραίτητη συντήρηση και εκτίθενται στο κοινό. Πρόκειται για μέρος της σπάνιας συλλογής από την επιβλητική πομπή της τελετής έναρξης, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες από τοιχογραφίες και γλυπτά. Πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες, σώματα Κενταύρων, φτερά και ειδικές κατασκευές που ζωντάνεψαν από τους εθελοντές που τα ενδύθηκαν δεσπόζουν στο χώρο.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development S.A. με στόχο να στεγάσει ένα σημαντικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και να αναδείξει τη μοναδική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του Ολυμπιακού Κινήματος και την Αθήνα ως  Ολυμπιακή Πρωτεύουσα. 

Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό.

Τo Μουσείο υιοθετεί τεχνικές ψυχαγωγικής εκμάθησης τελευταίας τεχνολογίας, προσφέροντας μια πληθώρα εκθεσιακών και ερμηνευτικών μέσων, διαδραστικά εκθέματα (υβριδικά και ψηφιακά) και εγκαταστάσεις με πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες Ολυμπιακές διοργανώσεις, συνθέτοντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Στους επιμέρους χώρους του Μουσείου, δημιουργείται ένα νέο σημείο συνάντησης, το καφέ-εστιατόριο «1896», με ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα, στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους, με θέα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.). Επιπλέον, στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα αποκλειστικής πώλησης των επίσημων προϊόντων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν υπέροχα αναμνηστικά και δώρα, μέσα από τη μεγάλη συλλογή που διαθέτει.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Λ. Κηφισίας 37A (Golden Hall)
Τηλ: 210 6885560

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας λειτουργεί  Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 21:00
(τελευταία είσοδος 20:00)

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 7€
Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικοι & 2 παιδιά) 20€
Παιδιά (2-18 ετών) 6€
Μαζί με διάφορες κατηγορίες μειωμένου εισιτηρίου και ελεύθερης εισόδου.

athensolympicmuseum.org

Δειτε περισσοτερα