Πολιτισμος

Σαλαμίνα: Πέτρινα κτίρια του Ναυτικού γίνονται χώροι πολιτισμού

Τι προβλέπει η μελέτη αποκατάστασής τους που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαλαμίνα - Κυνόσουρα
Σαλαμίνα - Κυνόσουρα © Υπουργείο Πολιτισμού

Σαλαμίνα: Κτίρια του Πολεμικού Ναυτικού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού - Η μελέτη και οι δηλώσεις Μενδώνη.

Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τ​η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης υφισταμένων  πετρόχτιστων κτιρίων, καθώς και τη διαμόρφωση του ανατολικότερου τμήματος της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, ώστε να μεταμορφωθεί σε έναν «υπερτοπικό χώρο πολιτισμού».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το άκρο της χερσονήσου της Κυνόσουρας υπάρχει ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κτισμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούνται από 5 πέτρινα κτίρια (Α, Β, Γ, Δ, Ε) στη βόρεια πλευρά, 3 παρατηρητήρια (Κ1, Κ2, Κ3) στη νότια πλευρά, έναν υδατόπυργο στην άκρη της χερσονήσου, ένα κτήριο φυλακίου (Η) και ένα φανό στο ακρότατο τμήμα της χερσονήσου. Σύμφωνα με τους μελετητές, τα κτίρια φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κτίρια περιβάλλονται από τοίχους - «οχυρά» από οπλισμένο σκυρόδεμα, που πιθανότατα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1941. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου.

salamina_sinosoura.jpg
Σαλαμίνα - Κυνόσουρα © Υπουργείο Πολιτισμού

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των υφισταμένων κτηρίων, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν νέες χρήσεις, όπως η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκθέσεις και προσομοιώσεις για την πολεμική ναυτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και να φιλοξενήσουν ένα μικρό αναψυκτήριο και δραστηριότητες του Δήμου. Ειδικά για το χώρο του λατομείου προτείνεται η κατεδάφιση των υφισταμένων κτηρίων και η δημιουργία μικρού χώρου εκδηλώσεων με την κατασκευή υπαίθριων αναβαθμών στο παλαιό λατομείο, η δημιουργία εξέδρας – παρατηρητηρίου προς τη βόρεια πλευρά, χώρου στάθμευσης και νέας προβλήτας.

Ως προς τις προσβάσεις, η μελέτη προβλέπει την επισκευή του υφιστάμενου ασφαλτόδρομου στη βόρεια ακτή και συντήρησή του δυτικά πάνω στον υπάρχοντα χωματόδρομο. Στη νότια ακτή δημιουργείται μονοπάτι στα ίχνη του υφιστάμενου μονοπατιού, ενώ ένα ακόμη μονοπάτι δημιουργείται στα ίχνη του παλιού δρόμου που οδηγεί στον χώρο του λατομείου.

salamina_sinosoura2.jpg
Σαλαμίνα - Κυνόσουρα © Υπουργείο Πολιτισμού

«Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε ανακοινώσει ότι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών, στόχος μας είναι να υλοποιηθεί ένα τουλάχιστον ένα έργο υποδομής σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς πανδημία ανέτρεψε εντελώς το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Όμως, προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες στην ωρίμανση των έργων. Το έργο με βάση τη μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σε ό,τι αφορά την Κυνόσουρα, το πρώτο βήμα γίνεται τώρα. Τα πετρόκτιστα κτήρια, τα οποία, για χρόνια, ήταν εγκαταλειμμένα και κρυμμένα μέσα σε τσιμέντινα «κουτιά», αποκτούν νέες χρήσεις. Η Σαλαμίνα πρόκειται να αποκτήσει μια νέα πολιτιστική υποδομή, ώστε πολίτες και επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο τόπο παιδείας, ψυχαγωγίας και αναψυχής», δήλωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χτίζω έναν Ουκρανό μέσα μου: Δείτε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Κατράκη σε πρώτη προβολή
Χτίζω έναν Ουκρανό μέσα μου: Δείτε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Κατράκη σε πρώτη προβολή

Η κατάσταση στην Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής και τα τραύματα που άφησε ο βίαιος εκτοπισμός στην ψυχή και στο σώμα των παιδιών και των ενηλίκων.

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.