Πολιτισμος

Μητσοτάκης- Μισούστιν: Στο τραπέζι η συνεργασία στον τουρισμό

Κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογο του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Μιχαήλ Μισούστιν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Μιχαήλ Μισούστιν © EUROKINISSI

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρωθυπουργό- Ο Μιχαήλ Μισούστιν είναι στην Ελλάδα για τους εορτασμούς για την επέτειο της Επανάστασης

Με το βλέμμα στραμμένο στις τουριστικές ροές των Ρώσων για το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος έφτασε στη χώρα στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μιχαήλ Μισούστιν ως ξεχωριστής σημασίας. Συμπλήρωσε δε, κατά τις κοινές δηλώσεις τους πως «άλλωστε, το 2021 έχει ανακηρυχθεί και έτος ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας».

Σε ό,τι αφορά στις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων, αλλά και αρνητικών τεστ, ώστε το συντομότερο δυνατόν οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στη πατρίδα μας χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς.»

Τόνισε δε, πως «συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας, η τόνωση του διμερούς εμπορίου, η κοινή προτεραιότητα και η αντιμετώπιση πανδημίας».

«Οι σχέσεις των δυο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά γιατί μάς συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821» επισήμανε ο πρωθυπουργός στο καλωσόρισμά του.

«Από τη Ρωσία εκκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα» που έγραψε ακριβώς πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821» συνέχισε.

Συνεχίζοντας την αναδρομή του διαχρονικά στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Για αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί.Αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση.

»Και βέβαια η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει κύριε πρωθυπουργέ και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι καθήκον, δεν είναι προνόμιο».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Μισούστιν: Συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική στην ατζέντα

«Πρόκειται για κοινή εορτή για Ρωσία και Ελλάδα» είπε ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

«Είναι συμβολικό πως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «Θα έχουμε το 4ο αφιερωματικό έτος ανάμεσα στις δύο χώρες, το έτος Ιστορίας. Σε λίγο θα δώσουμε την επίσημη έναρξη του έτους. Οι πολίτες των χωρών μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κοινή μας ιστορία».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Ο κορωνοϊός επηρέασε πολλές συνεργασίες. Το κοινό εμπόριο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

»Ζημιώθηκε πολύ ο τουρισμός. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της, αυτό, όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η μικτή διυπουργική επιτροπή για οικονομική και βιομηχανική συνεργασία θα πρέπει να πάρει μέτρα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Ο Μισούστιν κατέληξε δε, λέγοντας πως στην «ατζέντα μας υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και βάσει της σύγχρονης εικόνας και βάσει της ιστορίας και της παράδοσης μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ