Πολιτισμος

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: 15 παραγωγές που ξεχωρίζουν

Η ΕΛΣ εντυπωσιάζει με ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα τόσο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όσο και με νέες παραγωγές

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ»
«Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» © Aris Messinis

​Ξεχωρίσαμε 15 παραγωγές από το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2021 στην Κεντρική και Εναλλακτική Σκηνή

Από τη Φανί Αρντάν, τον Ουίλεμ Νταφόε και την Έμμα Στόουν, στον Γιώργο Λάνθιμο, τον Κωνσταντίνο Ρήγο, τη Σόνια Γιόντσεβα και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συναντιούνται στη σκηνή της ΕΛΣ. Για το 2021 η Εθνική Λυρική Σκηνή εντυπωσιάζει με ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα τόσο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όσο και με νέες παραγωγές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΕΛΣ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τόσο η Κεντρική όσο και η Εναλλακτική Σκηνή αναθέτουν σε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες νέες παραγωγές όπερας, μπαλέτου, μουσικού θεάτρου, συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραγωγές, επιμελητικά πρότζεκτ κ.ά. επιχειρώντας να θέσουν ερωτήματα και να ανοίξουν συζητήσεις αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός σε ένα πολυδιάστατο επετειακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Ηρώδειο, την Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ αλλά και σε απρόσμενους χώρους όπως, μεταξύ άλλων, το προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών.

Παράλληλα για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχονται νέες, φιλόδοξες παραγωγές που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας αλλά και ρεσιτάλ κορυφαίων ερμηνευτών, αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών και σημαντικές συμπαραγωγές να συμπληρώσουν το πρόγραμμα. Τέλος, ξεκινώντας από το 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια, η ΕΛΣ θα τιμήσει το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσίαση μεγάλου μέρους του σπουδαίου έργου του. Ανάμεσα σε πολλές μοναδικές και πρωτότυπες παράγωγες ξεχωρίσαμε από την Κεντρική Σκηνή και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ... 

15 παραγωγές της ΕΛΣ για το 2021 που δεν πρέπει να χάσετε

1. Δύο ελληνικές όπερες του Παύλου Καρρέρ (1829-1896) που σπανίως παρουσιάζονται: η «Δέσπω» σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και η «Κυρά Φροσύνη» σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, για το επετειακό πρόγραμμα του 2021.

2. Ο «βασιλιάς των τενόρων» Γιόνας Κάουφμαν, κορυφαίος τενόρος της εποχής μας και σούπερ σταρ της όπερας, έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο σε ένα γκαλά όπερας.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Γιόνας Κάουφμαν (Jonas Kaufmann)
Γιόνας Κάουφμαν © Julian Hargreaves

3. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί για το Μπαλέτο της ΕΛΣ τον «Ζορμπά», το μπαλέτο που ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκλήρωσε το 1988, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη.

4. Μια σπουδαία μπαρόκ όπερα «Ο θρίαμβος της Ιουδίθ» του Βιβάλντι, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου για το επετειακό πρόγραμμα του 2021.

5. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσιάζει τους «Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας». Το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art για την απόλυτη ντίβα, μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο) και τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας
Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας © W. Hoesl

6. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έρχεται στην Ελλάδα με τη νέα του ταινία, όπου πρωταγωνιστούν η Έμμα Στόουν και ο Νταμιάν Μποννάρ. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάθεση του πρότζεκτ The Artist on the Composer της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Γιώργος Λάνθιμος
Γιώργος Λάνθιμος © Emma Stone

7. Η σούπερ σταρ της όπερας, η σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ερμηνεύει άριες Πουτσίνι για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Σόνια Γιόντσεβα
Σόνια Γιόντσεβα © Javier del Real

8. Ο κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα», σε επιμέλεια του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα, αποδίδει φόρο τιμής στον εμβληματικό ρομαντικό ποιητή και φιλέλληνα Λόρδο Μπάιρον, στην Εναλλακτική Σκηνή για το επετειακό πρόγραμμα του 2021.

9. Το ορατόριο «Jus soli» της διακεκριμένης τουρκικής δημιουργικής ομάδας με επικεφαλής τον συνθέτη Καμράν Ιντζέ. Ένα έργο «από την πλευρά των ηττημένων» στον κύκλο «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ που σκιαγραφεί τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην Επανάσταση του 1821.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Jus soli
Ο συνθέτης Καμράν Ιντζέ

10. Ο «Δον Κιχώτης», μια νέα φιλόδοξη παραγωγή του Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, με κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Δον Κιχώτης
Δον Κιχώτης © Ανδρέας Σιμόπουλος

11. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην πρώτη της σκηνοθεσία όπερας στο Ηρώδειο, θα παρουσιάσει τον «Ριγολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι, με σπουδαίους πρωταγωνιστές σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν.

12. Το νέο έργο των Μιχαήλ Μαρμαρινού - Ακύλλα Καραζήση με τίτλο «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» στη Εναλλακτική Σκηνή για το επετειακό πρόγραμμα του 2021.

Μιχαήλ Μαρμαρινός - Ακύλλας Καραζήσης
Μιχαήλ Μαρμαρινός - Ακύλλας Καραζήσης © Ανδρέας Σιμόπουλος

13. Η κινηματογραφική ταινία-εγκατάσταση «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα. Στη Εναλλακτική Σκηνή για το επετειακό πρόγραμμα του 2021.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Η Πόλη και Η Πόλη
Η Αγγελική Παπούλια και ο Βασίλης Καραµπούλας στο έργο «Η Πόλη και Η Πόλη»

14. Τα δύο μεγάλα επιμελητικά πρότζεκτ της Εναλλακτικής Σκηνής για το 1821: Synthesis, σε επιμέλεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, και «A Greek Songbook», σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή.

15. Η όπερα «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου.

Εθνική Λυρική Σκηνή 2021: Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ © Aris Messinis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ