Πολιτισμος

I'm Positive: Αποδοχή και διαφορετικότητα στη συζήτηση της Στέγης

«Η επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση «I’m Positive» την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση «I'm Positive» την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Η 1η Δεκεμβρίου, που ορίστηκε το 1988 από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον ιό του HIV/AIDS και να επιδείξει διεθνή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ενημερώσουν τον κόσμο για την πανδημία και να ενθαρρύνουν την πρόοδο όσον αφορά την πρόληψη, την θεραπεία και τη φροντίδα κατά του HIV/AIDS. Έχει καταστεί μια από τις ευρύτερα αναγνωρισμένες διεθνείς ημέρες υγείας καθώς και αφορμή για περαιτέρω επίγνωση, τιμή στη μνήμη αυτών που πέθαναν και «εορτασμό» επιτευγμάτων όπως η αυξημένη πρόσβαση σε θεραπεία και υπηρεσίες πρόληψης. 

Η αποδοχή είναι το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, «I’m Positive», που θα συζητηθεί μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον ιό. Οι θεματικές που θα παρουσιαστούν στην ανοιχτή συζήτηση είναι η διαφορετικότητα, η ορατότητα, η αποδοχή, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις εμπειρίες τους, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του στίγματος και των προκαταλήψεων που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στις κοινωνίες.

I'M POSITIVE 2020

Οι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής είναι ζευγάρι από το 2015. To 2018, ένας άνθρωπος του στενού συγγενικού τους κύκλου έφερε στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο όμως δεν μπορούσε να μεγαλώσει κι έτσι το παιδί θα έπρεπε να ζήσει σε κάποιο ίδρυμα. Οι δυο τους αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μικρό αγόρι και μέσα από νομικές διαδικασίες κατόρθωσαν να πάρει ο ένας από τους δυο την συγγενική επιμέλεια του παιδιού που εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο μεγαλώνει με δυο πατεράδες. Η ιστορία τους δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη και έφτασε η ώρα να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο, «όχι γιατί είναι απλώς δικαίωμα των ομοφύλων ζευγαριών να έχουν κι αυτά ένα παιδί, αλλά επειδή κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να μεγαλώνει χωρίς αγκαλιά».

Γιώργος Μακρής, Μιχάλης Οικονόμου «I'm Positive»
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ο Μάριος Ατζέμης ήταν για πολλά χρόνια χρήστης ναρκωτικών και ζει με HIV τα τελευταία 10 χρόνια. Αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά που συνδέθηκαν στη συλλογική συνείδηση με την επιδημική έξαρση του HIV στους χρήστες ουσιών μεταξύ 2011-2013. Σήμερα, εργάζεται στον Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή» και είναι μέλος ευρωπαϊκών δικτύων για τον HIV και τις πολιτικές απέναντι στα ναρκωτικά και την καταπολέμηση της εξάρτησης. Ο Μάριος πλέον είναι εργαζόμενος στον Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή», αλλά και μέλος ευρωπαϊκών δικτύων για τον HIV και για τις πολιτικές απέναντι στα ναρκωτικά, με γνώσεις γύρω από την καταπολέμηση της εξάρτησης. Μιλάει δημόσια για την οροθετικότητα και το ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό να «σπάσει» τη σιωπή και τις προκαταλήψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Μάριος Ατζέμης
© Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Γιώργος Καρκάς είναι ηθοποιός. Στη διάρκεια της ζωής του έχει φυλακιστεί, στοχοποιηθεί και είδε να παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα από τις Αρχές, με μόνο στοιχείο τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Οι γονείς του στάθηκαν στο πλευρό του, ζητώντας το αυτονόητο: «το παιδί τους να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άνθρωπο στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Σε όλη αυτή την πορεία, με καλές και πιο δύσκολες στιγμές, o Γιώργος κατάφερε να μείνει δυνατός, χάρη σε εκείνους. Σήμερα, κι ενώ περιμένει τη δίκη για την οριστική αθώωσή του, είναι θα μιλήσει για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και για τη σημασία της αποδοχής από την οικογένεια, αλλά και από την κοινωνία».

Αντώνιος Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου
© Πηνελόπη Γερασίμου

Η Ερωφίλη Κόκκαλη είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Εργάζεται στον τομέα της προαγωγής της υγείας και της σεξουαλικής υγείας και είναι ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας ενός μεγάλου αριθμού οροθετικών στην Ελλάδα. Το αντικείμενο εργασίας της, της δείχνει τον αποκλεισμό που βιώνουν σε καθημερινή βάση τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έρχονται σε επαφή με τον HIV. Επιπλέον, συμμετέχει στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στο «I’m Positive», θα μιλήσει για την αποδοχή και συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από «μάχες» με διακρίσεις και στερεότυπα.  

Ερωφίλη Κόκκαλη
© Πηνελόπη Γερασίμου

Ο 28χρονος Olamide Ogundimu γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νιγηρία. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο. Ο Olamide γνώριζε από μικρή ηλικία ότι διέφερε από τα άλλα παιδιά και αποφάσισε στα 17 του χρόνια να φύγει από το σπίτι των γονιών του, καθώς ήθελε να ζει χωρίς να κρύβει την ταυτότητά του. Ήθελε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του σε έναν κόσμο πιο ελεύθερο και πιο ανοιχτό. Ένας φίλος, του βρήκε δουλειά σε μια ΜΚΟ της Νιγηρίας και εργάστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα σε οργανώσεις που διεκδικούν τα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων. Η επιθυμία του ήταν να σταθεί κοντά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Συνελήφθη από τις αρχές της Νιγηρίας επειδή βοηθούσε τους ομοφυλόφιλους άνδρες μέσω των ΜΚΟ και εξαφανίστηκε από τη χώρα. Έφτασε στην Ελλάδα και καλείται στη συζήτηση της Στέγης για να μιλήσει για την ενημέρωση και αποδοχή που θα νικήσουν το στίγμα και την περιθωριοποίηση.

Olamide Ogundimu
© Πηνελόπη Γερασίμου


Πληροφορίες
Η συζήτηση θα κάνει πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα AIDS, στις 12.00
Η συμμετοχή είναι δωρεάν 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ