Πολιτισμος

Ο Κωνσταντίνος Βαρβιτσιώτης έφτιαξε 365 πόστερ

O δημιουργός του πιο πολύχρωμου ιντερνετικού ημερολογίου στο εξώφυλλό της A.V.

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69040-139006.jpg

Πόσα νομίζεις ότι μπορείς να καταλάβεις για κάποιον (μόνο) από τις εικονογραφήσεις του; Τελικά πολλά. Κι αν δεν είσαι σίγουρος γι' αυτό, μάλλον δεν έχεις δει το το «365 the project». Δημιουργός του είναι ο Κωνσταντίνος Βαρβιτσιώτης, που ζει στη Νέα Υόρκη δουλεύοντας ως freelancer creative consultant σε εταιρείες επικοινωνίας. Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε στις 3 Μαρτίου του 2013 να ξεκινήσει ένα ιδιότυπο διαδικτυακό ημερολόγιο: έφτιαχνε κάθε μέρα ένα πόστερ και το ανέβαζε στο blog του. Αποτέλεσμα, ένα blog γεμάτο με τα πολύχρωμα, ποπ illustrations  του Κωνσταντίνου που μιλάνε για στιγμές της καθημερινότητάς του μ’ έναν τρόπο λιτό και όσο πρέπει υπαινικτικό για να σε κάνει να φαντάζεσαι μικρές ιστορίες.

Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά, ο Κωνσταντίνος έχει ολοκληρώσει το «365 the project», βρίσκεται στην Αθήνα όπου ετοιμάζεται να εκθέσει τα πόστερ που δημιούργησε στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έφτιαξε ένα λαχταριστό εξώφυλλο για το τεύχος 484 της A.V. και μας μίλησε για το ιδιαίτερο πρότζεκτ του.


n

«H ιδέα για το «365 the project» προέκυψε τελείως τυχαία. Είχα μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ήμουν εκεί ένα μήνα και ήταν μια μέρα που ήμουν λίγο down. Μίλησα με την εξάχρονη ανιψιά μου στο τηλέφωνο και μου είπε ότι της έπεσε το πρώτο της δόντι. Θέλησα με αυτή την αφορμή να της φτιάξω κάτι ξεχωριστό κι έτσι της έφτιαξα ένα πόστερ, που ήταν και το πρώτο του πρότζεκτ.

n

»Κάπως έτσι σκέφτηκα, μήπως να φτιάξω ένα blog και να ανεβάζω κάθε μέρα από ένα πόστερ; Ονόμασα το πρότζεκτ «365 the project» και αποφάσισα πως θα διαρκέσει ένα χρόνο. Έφτιαξα το blog, στη συνέχεια έφτιαξα τη σελίδα, σταδιακά άρχισαν περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν αυτά που κάνω και απέκτησα followers. Τότε συνειδητοποίησα πως όταν αναλάβεις μια τέτοια υποχρέωση δε μπορείς να κάνεις πίσω. Τώρα πια έχω ένα μεγάλο όγκο υλικού –σκέψου, είναι 365 πόστερ! Όταν τελείωσε το πρότζεκτ αισθάνθηκα άδειος. Και τώρα τι; Ευτυχώς είχαμε κανονίσει να γίνει η έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη πριν ολοκληρώσω το πρότζεκτ. Αλλά μου λείπει η καθημερινή καταγραφή. Εννοείται πως θα το ξανάκανα, σκέφτομαι μάλιστα στο εξής να το κάνω πιο θεματικά –πάντα κάτω από τη ομπρέλα του «365»– ας πούμε με πόλεις, μουσικές, ποτά, φαγητά κτλ.

n

»Παλιότερα είχα προσπαθήσει να κρατήσω ημερολόγιο –συμβατικό– αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Το «365» ήταν μια άσκηση επιμονής και υπομονής. Έπρεπε να βρω κάτι ενδιαφέρον μέσα στην κάθε μέρα μου, ακόμα και σε μέρες που νόμιζα ότι η ζωή μου ήταν βαρετή. Κατά κάποιο τρόπο όξυνα τις αισθήσεις μου, ανακάλυψα μικρές στιγμές μέσα στην καθημερινότητά μου.

n

»Τα πόστερ που ανέβαζα στο blog συνοδεύονταν εκτός από την ημερομηνία και από ένα μικρό κείμενο. Όχι για να τα εξηγήσω, αλλά γιατί ένιωθα την ανάγκη να εκφραστώ. Αυτό μου λείπει ίσως πιο πολύ και από τη δημιουργία των πόστερ, αυτό το καθημερινό μοίρασμα. Αν κάποιος θέλει να με μάθει, μπορεί να διαβάσει το blog μου, είναι πια όλα στο φως.

n

»Αυτό το πρότζεκτ δε θα μπορούσα να το κάνω στην Ελλάδα. Δε θα είχα τη συνέπεια, ούτε την πειθαρχία που χρειαζόταν αν βρισκόμουν εδώ. Είναι θέμα πόλης, στη Νέα Υόρκη είναι όλοι πειθαρχημένοι, έχουνε πρόγραμμα και αναγκάζεσαι να λειτουργήσεις κι εσύ έτσι. Ακόμα κι εγώ, που δεν είμαι τέτοιος τύπος, αυτή τη στιγμή έχω κανονίσει τι θα κάνω στις 24 Ιουνίου!

n

n

»Δύο πράγματα αποκόμισα από το «365». Καταρχάς, κατάφερα να προσηλωθώ σε έναν στόχο για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να τον παραποιήσω και χωρίς να τον παρατήσω. Επίσης, ενεργοποίησα κατά κάποιον τρόπο τις αισθήσεις μου, την παρατηρητικότητα και την έμφυτη περιέργειά μου. Έπρεπε το βράδυ να γυρίσω σπίτι γεμάτος εικόνες, έπρεπε να τις εντοπίσω.

n

»Τα αγαπημένα μου πόστερ είναι σίγουρα το πρώτο, γιατί έχω και μια αδυναμία στην ανιψιά μου, αυτό με το χανζαπλάστ και αυτό που έφτιαξα όταν πέταξα με παραπέντε για πρώτη φορά και βγήκα από την comfort zone μου.

n

»Μ’ αρέσουν πολύ τα πόστερ ως είδος. Μ’ αρέσει η αμεσότητα, ο εφήμερος χαρακτήρας τους και το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένα με μια street κουλτούρα».

n

Info: Η έκθεση «365 the project» με τα πόστερ του Kωνσταντίνου Bαρβιτσιώτη πραγματοποιείται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη 28/05-31/05. Πλατεία Κολωνακίου 20. Ώρες Λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00-15.00 & 17.00–20.00, Τετ. & Σάβ. 11.00-15.00


O Kωνσταντίνος Bαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ήδη γνωστός στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Σπούδασε διαφήμιση στο Boston University και γραφιστική στο Parsons School of Design. Από το 1996 έως το 2000 εργάστηκε στη Νέα Υόρκη δίπλα σε μεγάλους φωτογράφους μόδας όπως ο Bruce Weber, Craig McDean, Tim Walker καθώς και στο atelier του creative director Sam Shahid. Από το 2000 έως το 2013 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε σε εκδόσεις, περιοδικά, στην εταιρεία jnl και από το 2004 στη V+O COMMUNICATION όπου και κατείχε τη θέση του creative director. Το 2013 αποφάσισε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου εργάζεται ως creative consultant. Η pop art τον έχει επηρεάσει τόσο στη δουλειά του, όσο και στα έργα με τα οποία έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Δουλειές του έχουν αποσπάσει βραβεία στα ΕΒΓΕ και στα ERMIS AWARDS. Το 2014 παρουσίασε τη πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «365 the project», ένα εικαστικό ημερολόγιο ενός ολόκληρου έτους από τη ζωή του γεμάτο χρώμα, αφηγήσεις και συναισθήματα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.Το μοίρασμα του χρόνου και οι πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στην Νέα Υόρκη όπου και διαμένει και την Ελλάδα αποτυπώνονται επίσης σε αυτήν τη σειρά έργων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ