Πολιτισμος

John Lennon & Paul McCartney: Νέα από το στρατόπεδο των Beatles

Σημειώσεις Ενός Μονομανούς: Δίσκοι, βιβλία, ταινίες, σειρές κι έργα τέχνης που αξίζει να ανακαλύψεις

Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 760
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το best of του John Lennon, το νέο άλμπουμ του Paul McCartney, ο νέος μικρός τόμος με ποίηματα του Μπουκόφσκι, η έκθεση ζωγραφικής της Βερονίκης Δαμιανίδου.

➽ Αν ήταν κοντά μας, στις 9 Οκτωβρίου θα γινόταν ογδόντα ετών ο John Lennon. Αντί άλλων εορτασμών, η Capitol κυκλοφορεί σε νέο remix ένα πληρέστατο Best Of… του μεγάλου μουσικού με τίτλο «Gimme Some Truth» σ’ ένα πλήθος format, που περιλαμβάνουν διπλό και τετραπλό LP, μονό και διπλό cd, blu-ray, βιβλίο, αφίσα, κάρτες, και λοιπά συλλεκτικά αντικείμενα που κάνουν ευτυχισμένο κάθε φετιχιστή. Παράλληλα, ο Paul McCartney, έχοντας μόλις κλείσει τα 78, ετοιμάζει για τις 11 Δεκεμβρίου το «ΙΙΙ», το δέκατο όγδοο προσωπικό άλμπουμ του, που όπως και τα Ι και ΙΙ στο παρελθόν, τον παρουσιάζει να παίζει όλα τα όργανα μόνος του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που φαινόταν να έχει εγκαταλείψει από το 1980 αλλά λόγω του lockdown –ο ίδιος αναφέρεται σ’ αυτό ως rockdown– είχε τον χρόνο να το ενεργοποιήσει και πάλι. Πρόκειται για τραγούδια που γράφτηκαν στο πιάνο ή στην ακουστική κιθάρα και στη συνέχεια πρόσθεσε τύμπανα και μπάσο. Μάλιστα, έπαιξε στο παλιό, γνωστό Hofner 500, εκείνο το μπάσο του 1963 σε σχήμα βιολιού που τόσο αγαπήθηκε από την εποχή των Beatles.

➽ «Μόνος / απόψε / στο σπίτι, / μόνος με / 6 γάτες / /που μου λένε / χωρίς / κόπο / όλα εκείνα που / πρέπει / να ξέρω». Το «Θερμό Φως», ένα από τα ποιήματα που υπάρχουν στον μικρό τόμο «Για τις Γάτες του Τσαρλς Μπουκόφσκι», βιβλίο που έρχεται μετά τα «Για τον Έρωτα και Για τη Γραφή», σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου. Πρόκειται για τον ποιητή και συγγραφέα που σφράγισε τη σύγχρονη αμερικάνικη τέχνη βάζοντας στο χέρι τα πάντα, από το πρώιμο underground του dirty old man μέχρι το Χόλιγουντ, χωρίς ν’ αφήσει τίποτα στο ενδιάμεσο. Στον τόμο αυτό, που έχει επιμεληθεί στο πρωτότυπο ο μελετητής του Μπουκόφσκι Abel Delbritto, περιλαμβάνονται τα πιο σημαντικά από τα πολλά κείμενα του ποιητή και συγγραφέα που έχει αφιερώσει στην ωραία αιλουροειδή, όπως ανέφερε τη γάτα ο Μπωντλαίρ. «Αυτός ο γάτος είμαι εγώ. Ήρθε στην πόρτα πεινασμένος του θανατά. Ήξερε ακριβώς πού να έρθει. Είμαστε κι οι δυο αλήτες του δρόμου».

➽ Ο τίτλος «Off Off And On» μοιάζει ιδιαίτερα ταιριαστός με τους Covid καιρούς που διανύουμε. Προφανώς αυτό είχε στο μυαλό της και η Kate Stables, η κοπέλα που βρίσκεται πίσω από τους This Is The Kit, ένα σχήμα που έχει γίνει από τα πιο αγαπημένα των κριτικών στη Βρετανία αλλά και των παραγωγών του BBC. Η Kate έβαλε τις τελευταίες πινελιές του νέου άλμπουμ της λίγο καιρό μετά την επιστροφή της από μια περιοδεία με τους National. Με μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη στους κύκλους του underground ομάδα παραγωγής και με όλα τα δύσκολα συναισθήματα που σου δημιουργεί η ζωή στον δρόμο αλλά και ο εγκλεισμός, έρχεται να μιλήσει την πιο σύγχρονη γλώσσα της indie αισθητικής και να παρουσιάσει τον πιο πλήρη ως τώρα δίσκο της.

➽ Μιλώντας για δίσκους που αγαπήθηκαν από τους παραγωγούς του BBC, δεν μπορώ να ξεχάσω την αγάπη του πιο σημαντικού από αυτούς, του John Peel, για τον Captain Beefheart κι εκείνο το κορυφαίο Trout Mask Replica, ένα άλμπουμ αρκετά παράξενο αλλά την ίδια στιγμή, όπως έλεγε ο Peel, «αν έχει υπάρξει στην ιστορία της pop μουσικής ένα έργο τέχνης που να μπορεί να γίνει αντιληπτό ως τέτοιο από κάθε καλλιτέχνη ανεξάρτητα από τη μορφή της τέχνης στην οποία εκείνος εμπλέκεται, αυτό είναι σίγουρα αυτό εδώ το άλμπουμ». Από τις τέσσερις βινυλιακές εκδόσεις αυτού του κορυφαίου δίσκου που έχω στο σπίτι, την πρώτη αγγλική, την πρώτη αμερικανική, την πρώτη ελληνική και την πρόσφατη επανέκδοση της Third Man του Jack White, διαλέγω την τελευταία και βάζω στο πικάπ να γυρίσει το Moonlight On Vermont. Ύστερα αλλάζω δίσκο του Beefheart για ν’ ακούσω το «I’m Glad».

➽ «Τα περισσότερα από αυτά τα έργα γεννήθηκαν σε μια περίοδο προσωπικών δυσκολιών, με την πρόθεση να με οδηγήσουν πιο κοντά στο κέντρο μου. Μέσο για το ταξίδι αυτό γίνονται πρόσωπα αγαπημένα σε στιγμές καθημερινές, ιδέες και σύμβολα οικεία, ακόμη και εικόνες που βλέπω από το παράθυρό μου» γράφει η Βερονίκη Δαμιανίδου για την ατομική της έκθεση ζωγραφικής που… ήταν να παρουσιάσει η γκαλερί του Black Duck με τίτλο «Ιερή Καθημερινότητα», από τις 3 έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020. Η Βερονίκη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ζωγραφική με καθηγητές τους Δ. Μυταρά και Ζ. Αρβανίτη, Ψηφιδωτό με τη Δ. Αγγελίδου και Διδακτική της Τέχνης με τους Α. Κ. Δανασσή - Αφεντάκη και Τ. Σάλλα - Δοκουμετζίδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η λειτουργία των χώρων πολιτισμού, που ανεστάλη από αυτή την εβδομάδα.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ. Μια επιστροφή στην παλιά καλή disco της καρδιάς μας: η δισκάρα των γαλλόφωνων Le Couleur από το Montreal με τίτλο «Concorde».