Πολιτισμος

Παύλος Μελάς: Το σπίτι στην Κηφισιά ανακαινίστηκε -Πρώτες εικόνες

Δείτε καρέ καρέ τις εντυπωσιακές αλλαγές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφσιά ανακαινίστηκε και οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές ένα 24ωρο πριν από την επίσημη τελετή.

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ανακαινίστηκε. Για δεκαετίες ήταν αφημένο στην τύχη του, προκαλώντας θλίψη.

Όσοι περνούσαν έξω από το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά και έστρεφαν το κεφάλι τους για να δουν την τελευταία κατοικία του πριν πάρει τα όπλα και ανέβει βόρεια για να πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα, το μόνο που αντίκριζαν ήταν ένα ερειπωμένο κτίριο.

Πλέον, το σπίτι του Μακεδονομάχου ήρωα στην Κηφισιά ανακαινίστηκε και οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές. Η νέα εικόνα της κατοικίας όπου έζησε ο Μελάς πριν φύγει για τη Μακεδονία, είναι τελείως διαφορετική. Για να φθάσουμε όμως σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η ιστορική κατοικία του Μακεδονομάχου ήρωα έπρεπε να περάσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπειτα από δωρεά που έκανε η Ναταλία Ιωαννίδου. Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της κατοικίας έγιναν τον Αύγουστο του 2019 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020.

Το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, μετά την ανακαίνιση, λειτουργεί ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να μάθουν μέσα από προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς -ο άνθρωπος που άφησε τα πάντα πίσω του για να πάει να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το αποτέλεσμα στο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η διαδικασία, προκειμένου να διασωθεί ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο και να μετατραπεί σε πόλο έλξης για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον Μακεδονικό Αγώνα και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Νυχτερινή άποψη από το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά μετά την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου © EUROKINISSI/ΥΠΕΘΑ

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση στο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά - Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 η τελετή

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, στις 20.30 το βράδυ, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του εθνικού ήρωα, το ανακαινισμένο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ανοίγει τις πύλες του, καθώς είναι προγραμματισμένη τελετή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα του ΕΟΔΥ κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η τελετή αποκαταστάσεως της Οικίας Μελά και η λειτουργία της ως Εθνικού Μνημείου θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ μέσα από την ιστοσελίδα www.mod.mil.gr, στο κανάλι του υπουργείου στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τις εργασίες αποκατάστασης στο σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ