Πολιτισμος

Ο Γιώργος Γούσης σχεδιάζει υπέροχα

Ο κομίστας και εικονογράφος έφτιαξε το εξώφυλλό μας και μίλησε στην A.V.

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67735-136564.jpg

Το 2005, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Γιώργος Γούσης κέρδισε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία νέων ταλέντων του διαγωνισμού κόμικ του ενθέτου «9» της Ελευθεροτυπίας. Από τότε, ο Γιώργος ασχολείται επαγγελματικά με τα κόμικ και την εικονογράφηση και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το ΒΗΜΑMEN, το ΒΗmagazino, την Εφημερίδα των Συντακτών, τις εκδόσεις της εφημερίδας «Τα Νέα», το περιοδικό Σινεμά, την Ελευθεροτυπία κ.ά. Αποκλείεται να μην έχεις πετύχει κάποια στιγμή τις εικόνες του, όπως αποκλείεται όταν τις πέτυχες να μην αφιέρωσες χρόνο για να παρατηρήσεις τα πρόσωπα και τις εκφράσεις των ανθρώπων που σχεδιάζει, τη στάση των σωμάτων, τα χρώματα και το φως -είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί ακριβώς, αλλά οι εικόνες του Γιώργου λειτουργούν μαγνητικά. Του ζητήσαμε να σχεδιάσει το εξώφυλλο για το τεύχος 481 της A.V. και μιλήσαμε μαζί του για τη δουλειά του.


Πότε δημιούργησες το πρώτο σου κόμικ και με ποια αφορμή;

Ήταν την άνοιξη του 2005 κι αυτό που με παρακίνησε να το κάνω ήταν η επιθυμία μου να πάρω μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό για νέα ταλέντα του περιοδικού κόμικ «9» της Ελευθεροτυπίας. Τα κίνητρά μου ήταν μάλλον τυχοδιωκτικά. Δεν ξέρω γιατί ένιωσα την ανάγκη να το κάνω, από τη στιγμή που δεν είχα ιδιαίτερο παρελθόν με τα κόμικ. Είχα όση επαφή μπορεί να έχει ένα μέσο παιδί. Ίσως να ήταν το γεγονός ότι «ζωγράφιζα». Από τη στιγμή όμως που έμπλεξα, η διαδικασία της δημιουργίας ενός κόμικ με μάγεψε και συνεχίζει να με μαγεύει ακόμα.

n

H Scarlett Johansson στην ταινία Under the skin, εικονογράφηση του Γ.Γ.για το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ

Τι αγαπάς στη δουλειά σου; Τι σε έκανε να την επιλέξεις;

Το πόσο πολλά, πολύπλοκα και διαφορετικά πράγματα μπορείς να αφηγηθείς με ένα μολύβι, μια γόμα, λίγα χαρτιά και μελάνι. Το ότι πρέπει να επιλέγω προσεχτικά ποιες εικόνες της ιστορίας δεν θα σχεδιάσω τελικά, γιατί αυτές είναι που θα φανταστεί στο μυαλό του ο αναγνώστης. Αυτές με ενδιαφέρουν περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο στόχος μου, το μυαλό του αναγνώστη. Τα κόμικ είναι μοναχική υπόθεση τόσο στην δημιουργία τους όσο και στην ανάγνωση τους. Είναι κάτι σαν να εξομολογούμαστε τα μυστικά μας και μου αρέσει πολύ αυτό.

Από τις μέχρι τώρα δουλειές σου ποιες θεωρείς πιο σημαντικές;

Τις πρώτες γιατί ήταν και οι πιο δύσκολες, οι πιο απαιτητικές. Δεν είχα ιδέα πως να αρχίσω, πως να φτάσω στο τέλος και έπρεπε να εφεύρω την διαδικασία μόνος μου, να παρατηρήσω και να πειραματιστώ. Το «Δώρο», που βρίσκεται στο άλμπουμ μου «Αθώες Εποχές», ήταν η πρώτη ιστορία που έφτιαξα με στόχο τη δημοσίευσή της, ήταν το πρώτο μου «ναι» από το διευθυντή του περιοδικού, τα πρώτα χρήματα που κέρδισα. Απέκτησα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, πήρα θάρρος να συνεχίσω.

n

Η εκδοχή του Γ.Γ. για την αφίσα της ταινίας Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη

Από τις μέχρι τώρα δουλειές σου ποιες είναι οι αγαπημένες σου;

Δεν ξέρω, από όλες έχω κάτι να θυμάμαι. Ίσως περισσότερο κάποιες που έκανα για να ξεφορτωθώ σκέψεις και συναισθήματα που με φόρτιζαν ανά περίοδο. Ίσως αυτές.

Πόσο δύσκολο είναι να ασχολείσαι επαγγελματικά με τα κόμικ και την εικονογράφηση στην Ελλάδα του 2014;

Με τα κόμικ τα πράγματα είναι καλύτερα από ποτέ, γιατί η τέχνη αυτή αρχίζει σιγά-σιγά να αναγνωρίζεται ως τέτοια και να βρίσκει στην συνείδηση των ανθρώπων την θέση που της αξίζει. Κι οι εκδότες επίσης έχουν αρχίσει να το διαπιστώνουν αυτό. Αργά αλλά σταθερά υπάρχει πρόοδος. Με την εικονογράφηση, τα πράγματα έχουν γίνει δυσκολότερα από πριν λόγω της συρρίκνωσης του τύπου, άρα και της αγοράς εργασίας, και της ταυτόχρονης μείωσης των αμοιβών.

n

Για το χριστουγεννιάτικο τεύχος της AV το 2011

Σε ποια περιοχή της Αθήνας ζεις και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάς πιο πολύ στη γειτονιά σου;

Ζω στην άκρη της πόλης, στο Μενίδι, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μου αρέσει που από το παράθυρο βλέπω το βουνό και που δεν υπάρχουν ψηλά κτίρια. Είναι σαν χωριό και αυτό βοηθάει στην απομόνωση που χρειάζομαι.

Τι δεν αντέχεις στην ζωή στην πόλη;

Τα φανάρια.

 n

Από αφιέρωμα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ στην ταινία Halloween

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Φτιάχνω ένα graphic novel γύρω στις 200 σελίδες. Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα μέχρι την ολοκλήρωσή του. Έχω τελειώσει περίπου το ένα τέταρτο της ιστορίας.

n

Εικονογράφηση για το BHMAMEN

Τι σκέψεις έκανες όταν είδες το έργο σου τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη;

Μου φάνηκε ενδιαφέρον το ότι μπορούσα αν ήθελα να κρυφακούσω σχόλια αγνώστων για την δουλειά μου.

n


Ο Γιώργος Γούσης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Το 2006 κέρδισε το τρίτο βραβείο διαγωνισμό κόμικ του ενθέτου περιοδικού «9» στον 6ο της Ελευθεροτυπίας στην κατηγορία νέων ταλέντων και από τότε ασχολείται επαγγελματικά με τα κόμικς και την εικονογράφηση. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ το πρώτο προσωπικό του λεύκωμα «Αθώες Εποχές», συλλέγοντας το σύνολο των σύντομων ιστοριών κόμικς που είχε δημιουργήσει ως τότε. Αυτή την περίοδο προσπαθεί.

Δείτε εδώ το έργο του Γιώργου Γούση για το εξώφυλλο του τεύχους 285 της AV. Περισσότερες δουλειές του Γ.Γ. μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ