Πολιτισμος

7 επιλογές στον πολιτισμό αυτή την εβδομάδα, 11-17 Ιουνίου 2020

Εικαστικά, μουσικά Live, νέες παραγωγές, εκθέσεις φωτογραφίας και ταινίες οnline που δεν πρέπει να χάσεις

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 744
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας, 11-17 Ιουνίου 2020

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας, 11-17 Ιουνίου 2020

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

1. Αλέξης Κυριτσόπουλος
Μπορεί ο εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη» να παραμένει κλειστός αλλά η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου είναι πλήρως προσβάσιμη διαδικτυακά. Έτσι, αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο των μηνιαίων αφιερωμάτων σε έναν καλλιτέχνη της Συλλογής, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος μοιράζεται μαζί μας τα ερεθίσματα της δημιουργίας του τον τελευταίο καιρό. Ο ζωγράφος αναφέρεται σε επιρροές του από την τέχνη, μιλά για τη σχέση πραγματικότητας και τέχνης και τον ρόλο της τέχνης να μεταμορφώνει το καθημερινό σε μυθικό, μέσα από την αγάπη και την ομορφιά. Διαφοροποιώντας το όνειρο από την ψευδαίσθηση αναφέρεται στο έργο του Κατοπτρισμός του Δον Κιχώτη που βρίσκεται στη Συλλογή. 

Έργο του Αλέξη Κυριτσόπουλου


2. Διονύσης Καβαλλιεράτος και «Chorus / Χορός», στην Bernier Eliades
Ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο, η ευέλικτη καλλιτεχνική πρακτική του περιλαμβάνει μικρής και μεγάλης κλίμακας γλυπτά σε ξύλο, πηλό ή σε μικτή τεχνική, και σχέδια σε μολύβι και κάρβουνο: ένα προσωπικό μυθολογικό σύμπαν με αιχμηρό χιούμορ. Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιαστούν 30 σχέδια μεγάλων διαστάσεων, σε χαρτί, που προσεγγίζουν το θέμα του Χορού. Ο Καβαλλιεράτος συνδιαλέγεται με την παράδοση της κλασικής τραγωδίας και κωμωδίας, σχεδιάζει ένα σώμα ανθρωπόμορφων χαρακτήρων που χορεύουν και παραπέμποντας στην αφηγηματική αλλά και καταλυτική λειτουργία του Χορού στο αρχαίο θέατρο, τα οικειοποιείται εικονογραφικά και μορφολογικά. Μαζί με στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία του 20ού αι., τη λογοτεχνία και τη φύση μάς να προσκαλεί να αναστοχαστούμε πάνω σε σύγχρονα ζητήματα, με μέσο την παρωδία και τον αυτοσαρκασμό. Η επιμέλεια είναι της Πολύνας Κοσμαδάκη. Εγκαίνια: Πέμπτη 18/6, Επταχάλκου 11, Θησείο

Διονύσης Καβαλλιεράτος και «Chorus / Χορός», στην Bernier Eliades


3. Δημήτρης Σεβαστάκης, «Πολιτικά σχέδια» στο ΜΙΕΤ
Στον χώρο του Βιβλιοπωλείου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Πολιτικά σχέδια» του Δημήτρη Σεβαστάκη, ζωγράφου και πανεπιστημιακού. Πρόκειται για 46 σχέδια προσώπων, που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την κοινοβουλευτική θητεία του καλλιτέχνη. «Η πολιτική δίνει έμφαση στα πρόσωπα. Είναι οι θνησιγενείς φορείς ενός βαθύτατου δράματος. Εκεί χαράσσονται όλα τα συμβάντα. Φιλοδοξίες, βουλιμίες, πίκρες, ευφυΐα, ωμότητα. Ξεκινούσα να σχεδιάσω πρόσωπα που είχαν ανατομικό ενδιαφέρον και που εντέλει αποκτούσαν μέσα μου και πολιτικό ενδιαφέρον. Διά του σχεδίου, διά της ζωγραφικής, σα να εξελισσόταν η ανατομία σε μορφή πολιτικής ερμηνείας. Πρόσωπα πολιτικών, πρόσωπα στο περιβάλλον της πολιτικής, της οικονομίας, πρόσωπα θεσμικά ή “τυχαία”, ανένταχτα, που διεκδικούν ή αποστρέφονται την προσοχή. Πρόσωπα που εντέλει διεκδίκησαν ρόλο στη ζωή μου. Η σχέση μας με το πέρασμα του χρόνου “εξελισσόταν”. Μερικά πρόσωπα με “απέτρεπαν”, έπαυαν δηλαδή να με ενδιαφέρουν – δεν μου έβγαινε το σχέδιο, δε “γεννούσαν”. Σε άλλα ήθελα να επιστρέψω, να ξαναδώ μια χαμένη λεπτομέρεια, να λύσω μια σκιά, μια καμπύλη, ένα σημάδι».  Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, 210 3614143, 210 3234267, Διάρκεια έκθεσης: Ιούνιος - Οκτώβριος 2020.

Τα «Πολιτικά σχέδια» του Δημήτρη Σεβαστάκη στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ

Τα «Πολιτικά σχέδια» του Δημήτρη Σεβαστάκη στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ

Τα «Πολιτικά σχέδια» του Δημήτρη Σεβαστάκη στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ


ΜΟΥΣΙΚΗ

4. #snfccAtHome: music με Nalyssa Green & Κωνσταντίνο Βήτα LIVE
Με τη Nalyssa Green την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 20.30 και τον Κωνσταντίνο Βήτα το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 21.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή σειρά συναυλιών χωρίς την παρουσία κοινού του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) #snfccAtHome: music. Έτσι, την Παρασκευή, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ζωντανά από τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου, η ταλαντούχα συνθέτρια, τραγουδοποιός και τραγουδίστρια Nalyssa Green θα παρουσιάσει μια συναυλία ειδικά σχεδιασμένη για το διαδικτυακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ. Την επομένη μέρα, μετά από τρία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει και επιλέγει μουσική και τραγούδια από όλη του τη δισκογραφία σε ένα πρόγραμμα επίσης ειδικά σχεδιασμένο για τη σειρά. Hip hop και ηλεκτρονικοί ρυθμοί, πειραματικές προσεγγίσεις και συνθέσεις, στίχοι που αγγίζουν πολιτικά και κοινωνικά θέματα με ευαισθησία, θα ακουστούν από τον Θόλο, την εγκατάσταση στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Μαζί του οι στενοί του συνεργάτες Βάιος Μαχμουντές στα πλήκτρα και Γιάννης Λαμπρόπουλος στον σχεδιασμό του ήχου.  Παρακολουθήστε live στο snfcc.org/nalyssa και στο snfcc.org/kbhta καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC.

Nalyssa Green
© Eirini Papavasileiou

Κωνσταντίνος Βήτα


ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

5. We stay close, not closed: κλικ στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση
Για ενδέκατη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του: από τη Suzanne Kennedy και τη συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου έως τον Simon Critchley, από τις συναντήσεις με αφορμή καβαφικά ποιήματα έως νέα ραδιοφωνικά έργα και περιηγητικές αφηγήσεις. Από τις 10 Ιουνίου σε live YouTube premiere στις 21.00 και για 48 ώρες, άρα προλαβαίνεις(!), στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται ένας Τσέχοφ από το μέλλον: οι «Τρεις αδελφές» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα στη σκηνοθεσία της Susanne Kennedy. Ακούστε όμως και τα Radiophonics, τη νέα σειρά πρωτότυπων ραδιοφωνικών έργων που προστίθενται κάθε Παρασκευή στο Ψηφιακό Κανάλι: ήδη είναι διαθέσιμο το «Apply-Degger - Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο “Είναι και χρόνος”» του Simon Kammerpiele, που υποστηρίζει πως η επαφή με αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Τσεκ και στο Αρχείο Καβάφη, που συνεχίζει να μας εμβαπτίζει στον μοναδικό κόσμο του Αλεξανδρινού ποιητή, χάρη στο πρόγραμμα «Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα», με την ανάλυση ενός ποιήματος κάθε φορά (αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται το ποίημα «Συμεών»), ενώ από την Τρίτη 9 Ιουνίου, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει και αρκετά περιηγητικά βιβλία της συλλογής της. 

We stay close, not closed: κλικ στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση
Suzanne Kennedy «3 sisters» © Judith Buss


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

6. METApolis: Staying at home
Από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 που έπρεπε όλοι να «μείνουμε σπίτι» οι άνθρωποι του METApolis βρήκαν νέους τρόπους επικοινωνίας, μοιράστηκαν πολλά βράδια την αγάπη τους για τη φωτογραφία και τώρα παρουσιάζουν online την ετήσια έκθεση των μαθητών της φωτογραφικής ομάδας σε μια διαδικτυακή έκθεση. «Διδασκαλία & Επιμέλεια στα χρόνια του Covid19: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης», www.metapolis.gr, 6945856877

Staying at home: Εξερευνήστε online την ετήσια έκθεση των μαθητών της φωτογραφικής ομάδας του METApolis
© Λαμπρινή Οικονόμου


ΤΑΙΝΙΕΣ ONLINE

7. Η Αμερική στο σπίτι
Το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, φέρνει ξανά το American Film Showcase στην Ελλάδα, αυτή τη φορά σε μια ειδική διαδικτυακή έκδοση που μπορείτε να απολαύσετε από την ασφάλεια του σπιτιού σας, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Προσοχή: Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για διάστημα 5 ημερών, δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα του Exile Room στο Facebook για να λάβετε το link και το σχετικό password. Μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματά σας από την ημερομηνία έναρξης κάθε ταινίας, μέχρι και την τελευταία ημέρα προβολής της. Αυτή την Πέμπτη 11 και ως τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, δείτε το «Tre Maison Dasan» σε σκηνοθεσία Denali Tiller. Ένα τρυφερό πορτρέτο τριών αγοριών που μεγαλώνουν έχοντας τον έναν τους γονιό στη φυλακή: ντεμπούτο της Denali Tiller, αποτελεί μια εξερεύνηση των σχέσεων και του αποχωρισμού, της αρρενωπότητας και της ενηλικίωσης, μέσα από τα μάτια των παιδιών.

«Tre Maison Dasan» στο Exile Room

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ