- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μενδώνη για το νεοκλασικό της Σταδίου που παραδόθηκε στις φλόγες
Άμεση η εκπόνηση μελετών για το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου
Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού για το νεοκλασικό της Σταδίου, όπου τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ήταν το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δηλώσεις για το νεοκλασικό ακατοίκητο κτίριο της επί της οδού Σταδίου, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς. «Το νεοκλασικό κτίριο, επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το 'Μουσείο Καλών Τεχνών'. Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Το κτίριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του».
«Η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου», συνέχισε η υπουργός, «είχε δηλώσει την πρόθεσή της να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια. Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα το πρωί έδωσα στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου, μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟΑ να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτιρίου».
«Παράλληλα», τόνισε η κ. Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίστηκε και φέτος η συστηματική ανασκαφή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
Περισσότεροι από 260 φωτογράφοι αναδεικνύουν τη συμβολή της ιταλικής φωτογραφίας δρόμου
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη την πλατφόρμα hh.gr και το ψηφιακό οικοσύστημα του ΟΔΑΠ
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η επανέκδοση ενός δίσκου-σταθμού στην ιστορία της τζαζ
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.