Πολιτισμος

O πιο εύκολος τρόπος να μάθεις κινέζικα

Μια κινέζα δασκάλα επινόησε την πιο αποτελεσματική μέθοδο

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59717-119282.jpg

Η κινέζικη γλώσσα έχει περίπου 20.000 χαρακτήρες που στα μάτια ενός ατόμου από τη Δύση μοιάζουν σχεδόν ολόιδιοι. Για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία της εκμάθησής της, μια δασκάλα κινέζικων που ζει στο Λονδίνο επινόησε τη μέθοδο Chineasy. Η Shao Lan εικονογράφησε κάθε χαρακτήρα με έναν τρόπο που εντυπώνεται εύκολα και γρήγορα στο μυαλό και επιτρέπει την ανάκληση της σημασίας του χαρακτήρα ακόμα κι όταν η εικονογράφηση απουσιάζει.

Mετά την εκμάθηση των χαρακτήρων με αυτή τη μέθοδο είναι πολύ εύκολη η κατανόηση φράσεων που προκύπτουν από το συνδυασμό τους. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός των χαρακτήρων του βουνού και της φωτιάς συμβολίζει –αναμενόμενα– ένα ηφαίστειο, ενώ δύο γυναίκες μαζί συμβολίζουν τη διαφωνία, πηγαίνοντας την έμφυλη διάσταση της γλώσσας σε ένα ολοκαίνουριο για το δυτικό μυαλό επίπεδο. (Το ότι τρεις γυναίκες μαζί συμβολίζουν τη μοιχεία, προκύπτει από μια ερμηνεία που το δικό μου δυτικό μυαλό πραγματικά αδυνατεί να κατανοήσει.)

Η Shao Lan, η οποία έχει μιλήσει και στο TED για τη μέθοδό της, υποστηρίζει πως η γνώση διακόσιων κινέζικων χαρακτήρων αρκεί για να διαβάσεις ένα μενού χωρίς να παραγγείλεις κατά λάθος ένα πιάτο με ακρίδες, ή ακόμα και για να καταλάβεις τι γράφουν οι εφημερίδες και οι κινεζικές ιστοσελίδες.

Άτομο

n

Στόμα

n

Φωτιά

n

Δέντρο

n

Παράθυρο

n

Στέγη

n

Βουνό

n

Γυναίκα

n

Διαφωνία

n

Φεγγάρι

n

Νερό

n

Πληθυσμός

n

Ηφαίστειο

n

Δάσος

n

 H Shao Lan εξηγεί τη μέθοδο που επινόησε.  

*Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι από το demilked.com 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ