Πολιτισμος

Scrabble έχεις παίξει. Τουρνουά όμως;

«Χρειάζεται φαντασία, στρατηγική, γνώσεις, ψυχραιμία και τύχη».

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59012-117705.jpg

Τόπος διεξαγωγής του «7ου Πανελλήνιου Χειμερινού Τουρνουά Σκραμπλ» το Athens Oscar Hotel (18/1). Στην αίθουσα πάνω από 30 τραπέζια κι όλα γεμάτα. Παίχτες όλων των ηλικιών, από 20 έως 80 χρονών – ξεκουράζονται από τον 1ο γύρο «αγώνων». Συζητάνε, γελάνε, «τσιμπάνε» από το γεμάτο μπουφέ και περιμένουν την κλήρωση που θα αναδείξει τον επόμενο συμπαίκτη τους.

Μιλάω με τον πρόεδρο του Ομίλου Σκραμπλ Αθηνών και Πειραιώς(ΟΣΑΠ), κ. Σαλαμούρα, ο οποίος συμμετέχει και ως παίχτης στο τουρνουά: «Υπάρχουν όμιλοι σκραμπλ σε όλη την Ελλάδα. Ο πρώτος δημιουργήθηκε στην Καστοριά το 2000, ενώ η Αθήνα ακολούθησε 6 χρόνια μετά. Συνολικά γίνονται 5 τουρνουά ετησίως, εκ των οποίων τα 4 είναι διήμερα (ΣΚ)και μοιράζονται ως εξής: Χειμερινό στην Αθήνα, Εαρινό στην Θεσ/νίκη, Θερινό και Φθινοπωρινό στις Πτολεμαϊδα, Βέροια και Καστοριά εναλλάξ. Το 5ο διοργανώνεται στο τέλος Ιουνίου, είναι τριήμερο(ΠΣΚ) και “μετακινείται” σε διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο».

n

Ο πρόεδρος του ΟΣΑΠ, Νίκος Σαλαμούρας

Οι συμμετοχές είναι πανελλαδικές. Έρχονται παίκτες από τη Βέροια και τη Θεσ/νίκη, τη Ρόδο και την Καστοριά και το κάνουν τόσο για το διαγωνισμό και τη διάκριση, όσο και για την καλή παρέα, τις καινούριες γνωριμίες και τις μοναδικές φιλίες που αναπτύσσονται στην πορεία. Η κ. Βασώνη, μέλος και γραμματέας του αθηναϊκού ομίλου, οπαδός του παιχνιδιού από 10 ετών, απέκτησε πριν από χρόνια σ’ ένα από τα τουρνουά μια φίλη με την οποία, μια εβδομάδα μετά, ταξίδεψε στην Αίγυπτο.

n

Η γραμματέας του ΟΣΑΠ, Μαριάννα Βασώνη και ο 9χρονος Παντελής

Εγώ με το σκραμπλ χλιαρά πράγματα, απλοί γνωστοί! Η κ. Νιάρχου πάλι, εκπρόσωπος τύπου του ΟΣΑΠ φανατική. Δε χρειάζεται να σου πει ότι παίζει από το 1976 που το επιτραπέζιο κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Το καταλαβαίνεις από τη χειραψία, προσέχοντας το τετράγωνο ξύλινο δαχτυλίδι της με το γράμμα «Φ» του σκραμπλ (και τους 8 πόντους του). Η δε κ. Καρακόλη, πρόεδρος του ομίλου Βέροιας, παίζει 7 χρόνια και διένυσε τόσα χιλιόμετρα για να παρευρεθεί και σε αυτό το τουρνουά.

n

Η εκπρόσωπος τύπου του ΟΣΑΠ, Φωτεινή Νιάρχου

«Οι συμμετέχοντες είναι ενήλικες, επειδή όμως θέλουμε να το αγαπήσουν και τα παιδιά, κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές επισκεπτόμαστε διάφορα σχολεία της επικράτειας και τελικά η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή», τονίζει ο κ. Σαλαμούρας. Αλήθεια είναι. Ο Παντελής, 9 χρονών, δε μπορεί να συμμετάσχει στο τουρνουά λόγω ηλικίας αλλά περιφέρεται στα τραπέζια των παικτών και ξεσηκώνει σπάνιες, περίεργες και «ακριβές» λέξεις. Μη σου τύχει αντίπαλος.

Γιατί σκραμπλ; Οι φοιτητές Δημήτρης και Θεοδώρα, η πρόσχαρη συνταξιούχος κ. Αργυρώ, ο πρώην φιλόλογος κ. Παναγιώτης και πάνω κάτω όλοι οι λάτρεις του παιχνιδιού συμφωνούν ότι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένα πολύπλευρο και απρόβλεπτο παιχνίδι που χρειάζεται φαντασία, στρατηγική, γνώσεις, ψυχραιμία και τύχη!

Ο πρώην φιλόλογος της Φιλοσοφικής Αθηνών κ.Παναγιώτης με πάνω από 30 συμμετοχές σε τουρνουά

και η γλυκύτατη 82χρονη κ. Αργυρώ, νικήτρια αυτού του γύρου.

Ο Δημήτρης και η Θεοδώρα, φοιτητές του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χτυπάει το κουδουνάκι για την έναρξη του 2ου γύρου. Οι παίκτες τσεκάρουν τον πίνακα με τα ονόματα, κάθονται στα αντίστοιχα τραπέζια και ρυθμίζουν τα χρονόμετρα. Οι νικητές με τους νικητές, οι ηττημένοι με τους ηττημένους. Πάντως όλοι παίζουν. Όλοι οι αγώνες είναι σε ελβετικό σύστημα άρα κάθε παίχτης έχει συνολικά 30 λεπτά για όλες τις προσπάθειές του. Πατάει το χρονόμετρο μία φορά όταν έρχεται η σειρά του και μία όταν ολοκληρώνει τη λέξη του. Σα το σκάκι.

Ησυχία. Επηρεάζομαι από την προσήλωσή τους μέχρι που ακούω μια φωνή: «Έφορος!». Ο άνθρωπος-κλειδί! Πρόκειται για τον αντικειμενικό κριτή στη διαφωνία ενός ζευγαριού για την εγκυρότητα μιας λέξης. Δεν αποφασίζει ότι θέλει, απλά κάνει δεκτές μόνο τις λέξεις της νέας ελληνικής γλώσσας που υπάρχουν στα ισχύοντα βοηθήματα. Και χωρίς έφορο να ξέρεις δεν πραγματοποιείται κανένας αγώνας.

Οι παίχτες είναι εξαιρετικά ήρεμοι. Άλλωστε είναι ακόμα στην πρώτη μέρα του τουρνουά και έχουν άλλους 4 γύρους. Την Κυριακή κρίθηκαν οι νικητές. Κι από βραβεία τι γίνεται; Οι 3 πρώτοι κερδίζουν ένα χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο αναλόγιο, οι 3 επόμενοι από μία αναμνηστική πλακέτα, αλλά όλοι οι παίχτες ανεξαιρέτως παίρνουν ένα αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους.

image

n

n

«Πάντα από το παιχνίδι έχουμε κάτι να μάθουμε», είναι το μότο του ομίλου σκραμπλ. Καλά τα λέει. Εσύ μήπως ξέρεις τι σημαίνουν οι λέξεις αμίνη, ύττριο, ηθμός, ωκύς ή κότινος; Ξεκίνα να παίζεις και θα μάθεις. Αυτές κι άλλες τόσες.

Οι νικητές του τουρνουά

1. Άρης Μπάτρης (χρυσό)

2. Δήμητρα Τζάρα (ασημένιο)

3. Δήμητρα Παναγοπούλου (χάλκινο)

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ΟΣΑΠ

1. Η ετήσια συνδρομή είναι €30 και μπορείς να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου στο παιχνίδι κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή 18:00-22:00.

2. Η συμμετοχή στο τουρνουά κοστίζει €15 και προσφέρουν ειδικές τιμές σε διαμονή και φαγητό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ