Teodor Currentzis © Nikita Chuntomov
Teodor Currentzis © Nikita Chuntomov
Πολιτισμος

Στο Μέγαρο με πάθος

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ήδη έτοιμο ένα δυνατό πρόγραμμα για το 2019-2020
4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 717
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ήδη έτοιμο ένα δυνατό πρόγραμμα για το 2019-2020

Διακεκριμένες προσωπικότητες του θεάτρου και του χορού, διεθνούς ακτινοβολίας σολίστ, μεγάλες ορχήστρες, κλασική και ηλεκτρονική μουσική, αγαπημένοι Έλληνες ερμηνευτές, χριστουγεννιάτικες προτάσεις. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ήδη έτοιμο ένα δυνατό πρόγραμμα για το 2019-2020. Κείμενα: Γιώργος Δημητρακόπουλος

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ

Βασίλης Τσαμπρόπουλος
30 Οκτωβρίου 2019

Η ιστορική Royal Philharmonic Concert Orchestra συμπράττει με τον διεθνούς φήμης σολίστ Βασίλη Τσαμπρόπουλο, υπό την μπαγκέτα του οποίου ερμηνεύει κορυφαία κλασικά έργα: την εντυπωσιακή Εισαγωγή Κοριολανός του Μπετόβεν και δύο από τα ομορφότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα – το δραματικό Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του Μότσαρτ και την κορωνίδα των μπετοβενικών κοντσέρτων, το μεγαλοπρεπές Αυτοκρατορικό.

Θεόδωρος Κουρεντζής
11-12 Νοεμβρίου 2019

Οι εμφανίσεις του αποτελούν κάθε φορά κορυφαίο μουσικό γεγονός. Φέτος, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία musicAeterna, προτείνει δύο μεγαλεπήβολα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Το Κοντσέρτο για χορωδία του Σνίτκε και το έργο Tristia του πολυβραβευμένου γάλλου συνθέτη Philippe Hersant που βασίζεται σε ποίηση κρατουμένων σε φυλακές.

Σάσα Ροζντεστβένσκι © Sasha Rozhdestvensky
© Sasha Rozhdestvensky

Alexander Rozhdestvensky
25 Νοεμβρίου 2019

Η State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου αρχιμουσικού Ντανιέλ Ράισκιν, για να ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του Τσαϊκόφσκι: την Πέμπτη Συμφωνία και το Κοντσέρτο για βιολί, με ερμηνευτή τον εξέχοντα βιολονίστα Σάσα Ροζντεστβένσκι.

Σάσα Ροζντεστβένσκι © Sasha Rozhdestvensky
© Sasha Rozhdestvensky

© Sasha Rozhdestvensky

Joshua Bell © Richard Ascroft
Joshua Bell © Richard Ascroft

Joshua Bell
21 Μαρτίου 2020

Η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, από τις μεγαλύτερες συμφωνικές της Γερμανίας, υπό τη μπαγκέτα του Κολομβιανού Αντρές Ορόσκο Εστράντα σε έργα Μπραμς και Στράους. Μαζί της ο σταρ του βιολιού και βραβευμένος με Grammy Τζόσουα Μπελ, που θα ερμηνεύσει το ατμοσφαιρικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς.

Joshua Bell © Richard Ascroft
Joshua Bell © Richard Ascroft

Joshua Bell © Richard Ascroft

Λεωνίδας Καβάκος © Marco Borggreve
© Marco Borggreve

Λεωνίδας Καβάκος
29 Απριλίου 2020

Η Ορχήστρα της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, η παλιότερη μουσική σχολή που γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο, υπό την μπαγκέτα του διαπρεπή Ιταλού αρχιμουσικού Ντανιέλε Γκάττι. Σολίστ ο Έλληνας διεθνής σούπερ σταρ του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος σε ένα εκρηκτικό πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν.

Λεωνίδας Καβάκος © Marco Borggreve
© Marco Borggreve

© Marco Borggreve

Κυπριανός Κατσαρής © Willy De Jong
Κυπριανός Κατσαρής © Willy De Jong

Κυπριανός Κατσαρής
17 Μαΐου 2020

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Jens Georg Bachmann, με τον σπουδαίο γαλλο-κύπριο βιρτουόζο πιανίστα και συνθέτη Κυπριανό Κατσαρή στο πιάνο, σε έργα Μπετόβεν (Die Geschöpfe des Prometheus, Piano Concerto no. 4 in G major, Symphony no. 4 in B-flat major).

Κυπριανός Κατσαρής © Willy De Jong
Κυπριανός Κατσαρής © Willy De Jong

Κυπριανός Κατσαρής © Willy De Jong

ΧΟΡΟΣ

The Thread (Το Νήμα), Ανασκαφή στο Μέλλον
20-24 Νοεμβρίου 2019 & 3-4 Δεκεμβρίου 2019

Το «Νήμα» («The Thread») είναι η παράσταση διαβατήριο του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο, μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρώτη στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το νήμα, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, φωτίζει υπόγειες συγγένειες, είναι η γραμμή που διατρέχει τον χρόνο συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, αλλά και τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν διαφορετικούς κόσμους. Σε αυτή την παράσταση συναντιούνται οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί με τον σύγχρονο χορό. Ο κόσμος της παράδοσης, που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια, και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης, που φωτίζει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων, διαπλέκονται υπό τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε ένα μοναδικό σκηνικό από  τον «χορογράφο του φωτός» Mάικλ Χαλς. Τα κοστούμια της παράστασης σχεδιάζει η Μαίρη Κατράντζου εμπνευσμένη από αρχαία μινωικά αγγεία. Ο Ράσσελ Μάλιφαντ τολμά να αποδομήσει και να ανασυνθέσει την κινησιολογία του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα σύνολο από 18 εξαίρετους έλληνες χορευτές, που εκπροσωπούν τον παραδοσιακό και τον σύγχρονο χορό.

Δημήτρης Παπαϊωάννου, «Ο Μεγάλος Δαμαστής
29-30 Νοεμβρίου

Ο «Μεγάλος Δαμαστής» του κορυφαίου χορογράφου, μετά τη θριαμβευτική παγκόσμια περιοδεία του, επιστρέφει στο Μέγαρο για να καθηλώσει όσους δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τη sold out αυτή παράσταση το 2017. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί μια παράσταση μεγάλης εικαστικής και καλλιτεχνικής δύναμης, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, που θυμίζει πίνακες των Μαντένια, Κουρμπέ και Ρέμπραντ ή ταινίες όπως η Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, ο μετρ του είδους προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις «δαμάζοντας» τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.

Θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης –το πεπρωμένο, ο θάνατος, η φιλότητα– που απασχολούν διαχρονικά τον καλλιτέχνη γίνονται κινούμενες εικόνες σε ένα υποβλητικό θέαμα που συνδυάζει την πλαστικότητα, το σωματικό θέατρο, το τσίρκο, το χορό, την περφόρμανς. Ένα ερευνητικό έργο καθηλωτικής ομορφιάς, άκρως προσωπικό.

Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης.

Μη χάσεις

Γκαλά Όπερας: Αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη
1 Δεκεμβρίου 2019

Καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφιερώνουν συναυλία στη μνήμη του προέδρου τους, τιμώντας τη μοναδική προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Πέντε εκλεκτοί καλλιτέχνες στην ακμή της καριέρας τους, οι Χριστίνα Πουλίτση, Άρτεμις Μπόγρη, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Πλατανιάς και Χριστόφορος Σταμπόγλης, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς, ερμηνεύουν αγαπημένες άριες, ντουέτα και σύνολα από όπερες των Μότσαρτ, Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέττι και Βέρντι, σε σύμπραξη με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των Φίλων της Μουσικής και του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας.

ΕΤΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Το Μέγαρο, αποδίδοντας την τιμή που αρμόζει σε έναν κορυφαίο έλληνα συνθέτη, ονομάζει το 2019  «Έτος Σκαλκώτα»  και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατό του. Επτά δεκαετίες χρειάστηκαν και τα χειρόγραφά του για να βρουν τον κατάλληλο χώρο φύλαξης - τεκμηρίωσης: με την πρόσφατη παραχώρηση του Αρχείου Σκαλκώτα από το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη  Λίλιαν Βουδούρη  του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το πολύτιμο αυτό υλικό είναι πλέον διαθέσιμο για μελέτη και αξιοποίηση. Τέσσερις μεγάλοι φορείς που συστεγάζονται στο Μέγαρο, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική του Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου, συνδιοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεις, όπως έκθεση από το πρωτότυπο υλικό του Αρχείου, συναυλίες, διεθνές συνέδριο, εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές ντοκιμαντέρ.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ MEGARON PLUS

Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη
3 Δεκεμβρίου 2019

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΔΙΑΖΩΜΑ
Θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα. Ο κύκλος των ομιλιών θα έχει ως θέμα την παρουσίαση της πορείας αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων-κόμβων της «Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου».

ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΗΝ ELECTRONICA

Actress + Young Paint
Ο βρετανός παραγωγός Darren Cunningham, από τους σημαντικούς ανανεωτές της ηλεκτρονικής σκηνής, βρίσκεται πίσω από το alias Actress και το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζει Young Paint. Mε κυρίαρχη επιρροή το Detroit techno δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό δικό του ήχο, ενώ το A.I. πρόγραμμα τον συμπληρώνει ακολουθώντας τη λογική του σε μια σύμπραξη ανθρώπου και λογισμικού. (9 Νοεμβρίου 2019)

Chick Corea
Ο κορυφαίος αμερικανός πιανίστας, ένας από τους ζωντανούς θρύλους της jazz, σε μία μοναδική συναυλία. Ως μέλος του σχήματος του Miles Davis στα τέλη του ’60 συνέβαλε στη δημιουργία της jazz fusion. Με σπουδαίες κλασικές jazz συνθέσεις στο ενεργητικό του, όπως τα Spain, 500 Miles High, Windows, και πλούσια δισκογραφία που συνεχίζεται ως σήμερα με το άλμπουμ Αntidote, το οποίο υπογράφει με τους Spanish Heart Band. (7 Απριλίου 2020)

Thomas Hengelbrock
Ο μεγάλος μαέστρος, ιδρυτής του Balthasar Neumann Ensemble & Choir, επιστρέφει με δύο έργα του Μπετόβεν που παρουσιάστηκαν στις 22 Δεκεμβρίου του 1808 στη Βιέννη σε μια μνημειώδη συναυλία 4ωρης διάρκειας: την Ποιμενική συμφωνία και τη Λειτουργία Εστερχάζυ. (12 Φεβρουαρίου 2020)

Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Η μουσική παράσταση «Περσεφόνη Electronica», έργο για 4-6 περφόρμερς και μικρό σύνολο, του Δ. Μαραγκόπουλου σε σύλληψη-λιμπρέτο-σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο μύθο σε μια διαφορετική εκδοχή με χρήση νέων τεχνολογιών (video mapping, live voice processors). (27-28-29 Μαρτίου 2020)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Οι Σονάτες του Σούμπερτ με την Εlizabeth Leonskaja
Εlizabeth Leonskaja

Μεγάλοι και ανερχόμενοι σολίστ στη «Μικρή» Αίθουσα

Η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου είναι ο ιδανικός συναυλιακός χώρος μουσικής δωματίου με μοναδική ακουστική. Εκεί θα απολαύσουμε καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους αστέρες του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος. Όπως την ανερχόμενη Anneleen Lenaerts, σόλο άρπα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, σε ένα ρεσιτάλ αφιέρωμα στην Κλάρα Σούμαν (4/12/2019). Τον διεθνή Κύπριο Μαρτίνο Τιρίμο (Martino Tirimo) σε 4 ρεσιτάλ με μεγάλα και άγνωστα έργα Μπετόβεν (5/12/2019, 6/5, 4/10, 3/12/2020). Τη μεγάλη κυρία του πιάνου Εlizabeth Leonskaja με σονάτες του Σούμπερτ (14/12/2019, 17/2, 11/3/2020). Το νεανικό κουαρτέτο εγχόρδων  van Kuijk από τη Γαλλία σε έργα Μπετόβεν, Μπάρτοκ και Ριμ (17/3/2020).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Οι Σονάτες του Σούμπερτ με την Εlizabeth Leonskaja
Εlizabeth Leonskaja

Εlizabeth Leonskaja

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Fazıl Say
Fazıl Say © Marco Borggreve

Fazil Say - Academy of Saint Martin in the Fields
25 Ιανουαρίου 2020

Η παλαιότερη και πιο αγαπημένη ορχήστρα δωματίου, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, διάσημη σε όλο τον κόσμο για τη δεξιοτεχνική ερμηνεία της σε έργα Μότσαρτ, ερμηνεύει το πρόγραμμά της χωρίς μαέστρο με τον κορυφαίο συνθέτη και πιανίστα Φάζελ Σάυ σε έργα Μότσαρτ, Μπάρτοκ και το δικό του Yürüyen Köşk (The Moving Mansion) για κουιντέτο με πιάνο (διασκευή για πιάνο και ορχήστρα δωματίου).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Fazıl Say
Fazıl Say © Marco Borggreve

Fazıl Say © Marco Borggreve

Μη χάσεις

Όμορφη ζωή / La vita è bella - Αφιέρωμα στον Nicola Piovani
24 Οκτωβρίου 2019

Ο κορυφαίος ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι άρχισε να γράφει με προτροπή του Μάνου Χατζιδάκι και έφτασε να υπογράφει τη μουσική για πάνω από 130 ταινίες. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Ταβιάνι, Τορνατόρε, Μπενίνι (Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Η ζωή είναι ωραία»), καθώς και για τις 3 τελευταίες ταινίες του Φελλίνι. Το μουσικό του σύμπαν ξεδιπλώνεται μέσα από συνθέσεις και τραγούδια που έντυσε με λόγο η Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης με την ΚΟΑ, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.

Μίκης Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη 2020
17-22 Ιανουαρίου 2020

Μια μουσικοθεατρική παράσταση ωδή στο έργο του Mίκη Θεοδωράκη από τον Γιώργο Βάλαρη, που μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της ιστορικής παράστασης το καλοκαίρι του 1962 δημιουργεί μια υπερπαραγωγή μέσα από ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και πεζά κείμενα του σκηνοθέτη για τη ρωμιοσύνη, τον έρωτα, τη ζωή, την ξενιτιά, δίπλα στα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του.

«Το φάντασμα της όπερας» με ζωντανή μουσική
9 Φεβρουαρίου 2020

Προβολή της ταινίας The Phantom of the Opera του 1925 με τον Lon Chaney, σε σκηνοθεσία Rupert Julian, με ζωντανό αυτοσχεδιασμό από τον βρετανό οργανίστα Martin Baker που επενδύει μουσικά επί σκηνής το αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου.

Δήμητρα Γαλάνη
14 & 15 Φεβρουαρίου 2020
Απρόσμενες διασκευές στα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια από το ελληνικό & ξένο ρεπερτόριο με τη σύμπραξη της Κατερίνας Πολέμη, της Παυλίνας Βουλγαράκη και του Στάθη Δράκου των Μinor Project.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη
6-7 Μαρτίου 2020

Η μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια επιστρέφει στο Μέγαρο για δύο ξεχωριστές βραδιές με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε.

John Psathas: «No Man’s Land»
14 Mαρτίου 2020

Ο αναγνωρισμένος συνθέτης ελληνικής καταγωγής Τζον Ψάθας παρουσιάζει το No Man’s Land [Ουδέτερη Zώνη]: πρωτότυπες κινηματογραφικές ταινίες από τα πεδία μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα διεθνές μουσικό σύνολο –7 σολίστ επί σκηνής και 150 στην οθόνη– συνθέτουν ένα συγκλονιστικό οπτικό και μουσικό αφήγημα.

ΘΕΑΤΡΟ

Βασίλης Μαυρογεωργίου, «Το Φτερωτό Άλογο»
H παράσταση που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στην παιδική σκηνή του Μεγάρου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί το ανέκδοτο –μέχρι πρόσφατα– κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύοντας έναν κόσμο με βασιλιάδες, μάγους και δερβίσηδες, καραβάνια νωχελικά και άλογα ιπτάμενα, ενώ δώδεκα ηθοποιοί αφηγούνται, ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια και παίζουν μουσικά όργανα. Η Άνδρη Θεοδότου υπογράφει τη θεατρική προσαρμογή και ο Νίκος Κυπουργός «ντύνει» την παράσταση με ανατολίτικους ήχους. (Νοέμβριος 2019 -Ιανουάριος 2020)

Γιάννης Χουβαρδάς, «John Gabriel Borkman»
Η μεγάλη πολυαναμενόμενη φετινή θεατρική παραγωγή του Μεγάρου. Ο σημαντικός θεατρικός σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τον τρίτο Ίψεν της σπουδαίας 45χρονης πορείας του με το έργο John Gabriel Borkman σε νέα μετάφραση, ειδικά για την παράσταση, στον ιδανικό όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος χώρο του Υποσκηνίου του Μεγάρου. Με τη βοήθεια των συνεργατών του, θέλει να αναδείξει τα λανθάνοντα στοιχεία του ονειρικού κόσμου που συνθέτει ο Ίψεν: το έργο τρόμου, τον αναρχικό συμβολικό ρεαλισμό, τη μαύρη κωμωδία, το ειρωνικό γκροτέσκο, την επιστημονική φαντασία, με άλλα λόγια ολόκληρη τη χρωματική παλέτα στο πρωτοποριακό πανόραμα ενός ασυμβίβαστα ποιητικού σύμπαντος. Πρωταγωνιστούν ο Νίκος Χατζόπουλος, η Ρένη Πιττακή και η Λυδία Φωτοπούλου(25 Ιανουαρίου - 22 Μαρτίου 2020)

Δημήτρης Λιγνάδης, «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»
Τα πρώτα Μαθήματα Πολέμου (βιβλ.1-5) του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μέγαρο το 2018 σημείωσαν τεράστια επιτυχία, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης τον Μάρτιο στην Αίθουσα «Γεχούντι Μενουχίν» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. Η παράσταση «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα» τώρα επιστρέφει στο Μέγαρο για να μας αφηγηθεί μια δραματική στιγμή για την αθηναϊκή πολιτική: από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής κυριαρχίας στη ματαίωση του επεκτατικού οράματος. Συγκεκριμένα, επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π.Χ.), με ιστορικό υλικό από το 6ο, το 7ο και μέρος του 8ου βιβλίου του Θουκυδίδη. Η σύλληψη του έργου στηρίζεται στο νομοτελειακό τριαδικό σχήμα της αρχαίας τραγωδίας Άτη-Ύβρις-Nέμεσις, προκειμένου να αποδώσει ερμηνευτικά τη μεγάλη «τραγωδία» της Αθήνας στη Σικελία. Με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Grace Nwoke, Βασίλη Αθανασόπουλο, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέα Καρτσάτο, Λάμπρο Κωνσταντέα. Πριν από κάθε παράσταση, οι θεατές παρακολουθούν μια σύντομη εισαγωγική ομιλία από τη Δρ. Ανδρονίκη Μακρή. (10-13 Οκτωβρίου 2019)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Μωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός»
Μωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός» © Anne Bichsel

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Mωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός»
20-30 Δεκεμβρίου 2019

Το διάσημο και αγαπημένο από το ελληνικό κοινό Béjart Ballet Lausanne παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πιο φημισμένη όπερα του Μότσαρτ και αποκαλύπτει τη βαθύτερη ουσία της κίνησης μέσα από μια πιστή στο μουσικό έργο χορογραφία. Εναλλάσσοντας την ονειροφαντασία με κωμικά στιγμιότυπα, ο Μπεζάρ εικονογραφεί το μουσικό παραμύθι του «Μαγικού Αυλού» και δημιουργεί ένα χορευτικό σύμπαν που προβάλλει την παιδική αθωότητα δίπλα σε έναν ενήλικο και άκαμπτο κόσμο.

Η βασίλισσα της νύχτας και ο βασιλιάς της μέρας, η πριγκίπισσα Παμίνα και ο πρίγκιπας Ταμίνο, ο Παπαγκένο, νεράιδες, πνεύματα και 60 χορευτές θα βρεθούν τα Χριστούγεννα στη σκηνή του Μεγάρου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Μωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός»
Μωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός» © Anne Bichsel

Μωρίς Μπεζάρ, «Μαγικός Αυλός» © Anne Bichsel

Η γνωστή όπερα του Μότσαρτ μεταμορφώνεται σε ένα μουσικό παραμύθι για το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, την αγάπη για τον άνθρωπο και την αξία της αρετής. Οι χτύποι της καρδιάς, η φαντασία και το όνειρο μπλέκονται σε μια αποθέωση του μπαλέτου με την υπογραφή του Μωρίς Μπεζάρ.

Η μεγαλοπρεπής μουσική του Μότσαρτ συνοδεύει τις περιπέτειες των ηρώων, ενώ ο Παπαγκένο προκαλεί το γέλιο με το χαρακτήρα και τα παθήματά του.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Λουκιανός Κηλαηδόνης
Λουκιανός Κηλαηδόνης

«Ο Λουκιανός των παιδιών»
14 Δεκεμβρίου 2019

Η Άννα Βαγενά ανεβάζει στη σκηνή μια απίθανη καλλιτεχνική παρέα (Αντώνης Λουδάρος, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη) που ερμηνεύει τραγούδια του αγαπημένου μας Λουκιανού.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Λουκιανός Κηλαηδόνης
Λουκιανός Κηλαηδόνης

Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ηλίας Καρελλάς, «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο βυθό»
20-30 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο, με μια ολοκαίνουργια υποθαλάσσια περιπέτεια σκιών, γεμάτη χιούμορ, δράση και μουσική για τα συναρπαστικά μυστικά της θάλασσας. Θα καταφέρει τελικά ο Καραγκιόζης να τη φάει με το κουτάλι ή θα τα θαλασσώσει; Μαζί του η εξαμελής μπάντα πνευστών Dirty Athens Brass Band και η Γεωργία Νταγάκη σε φωνή και λύρα.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Ουρανία Γκάσιου
Ουρανία Γκάσιου © akriviadis.gr

Ουρανία Γκάσιου, Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου
22 Δεκεμβρίου 2019

Η ελληνίδα οργανίστα Ουρανία Γκάσιου, σε ένα εορταστικό ρεσιτάλ με σπουδαία έργα της γερμανικής και της γαλλικής σχολής του εκκλησιαστικού οργάνου, από τον Μπουξτεχούντε και τον Μπαχ έως τον Ρέγκερ, και από τον Σαιν-Σανς και τον Φρανκ ως τον Μαρσέλ Ντυπρέ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Ουρανία Γκάσιου
Ουρανία Γκάσιου © akriviadis.gr

Ουρανία Γκάσιου © akriviadis.gr

Μάριος Φραγκούλης, «Christmas in Athens»
27 & 28 Δεκεμβρίου 2019

O διεθνής τενόρος Μάριος Φραγκούλης σε ένα πρόγραμμα ειδικά για τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Ο έλληνας ερμηνευτής, που συγκλονίζει το κοινό στη Σκάλα του Μιλάνου, στο Royal Albert Hall και σε δεκάδες άλλες αίθουσες από την Αμερική ως την Ασία, υπόσχεται να μας εκπλήξει και φέτος με τις επιλογές του.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Γιώργος Κουρουπός
Γιώργος Κουρουπός

Γιώργος Κουρουπός, «Μα πότε θα φτάσει επιτέλους αυτός ο μάγος;»
28 & 29 Δεκεμβρίου 2019

Ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά με τις περιπέτειες ενός τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων. Το παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού που ερμηνεύουν ο Σπύρος Σακκάς και η Δάφνη Πανουργιά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Γιώργος Κουρουπός
Γιώργος Κουρουπός

Γιώργος Κουρουπός

Εορταστικό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
30 Δεκεμβρίου 2019

Το καθιερωμένο γκαλά, μια μέρα πριν τελειώσει η χρονιά. Σπουδαίοι έλληνες σολίστ της όπερας με διεθνή καριέρα σε ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα και Πουτσίνι σε ένα πλούσιο και ευφρόσυνο πρόγραμμα, ειδικά για τη βραδιά, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Δειτε περισσοτερα