Πολιτισμος

Βρετανικό Μουσείο: Εικόνες με μούχλα δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Φωτογραφίες από Έλληνες επισκέπτες - Το σχόλιο της Λίνας Μενδώνη και η απάντηση του Μουσείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
parthenon-marbles
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών».

Τις φωτογραφίες από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και συγκεκριμένα από την αίθουσα του Παρθενώνα, σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα» δήλωσε.

Η διαρροή νερού το 2018

Υπενθυμίζεται ότι Έλληνες επισκέπτες που επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες το μουσείο, κατήγγειλαν στο cretapost.gr ότι αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα και αράχνες.

Το 2018, στη συγκεκριμένη αίθουσα είχε παρουσιαστεί διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος. Τότε, το Βρετανικό Μουσείο είχε υποστηρίξει με γραπτή του δήλωση: «Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Η διοίκηση είχε προσθέσει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Οι εικόνες που δημοσίευσε το cretapost:

british-museum-cretapost2
Μία από τις φωτογραφίες στο Βρετανικό Μουσείο που δημοσίευσε το cretapost

british-museum-cretapost1
Μία από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το cretapost

british-museum-cretapost
Μία από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το cretapost

Τι απαντά τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Στον απόηχο των νέων καταγγελιών, το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτει τα περί ανεπαρκούς συντήρησης της αίθουσας που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε δήλωσή του προς το ΣΚΑΪ εκπρόσωπος του Μουσείου ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει απόδειξη περί ύπαρξης μούχλας στην Γκαλερί Duveen. Το ζήτημα που αφορά την εισροή υδάτων αντιμετωπίστηκε όταν συνέβη το περιστατικό και δεν συνέβη πάνω από περιοχή με γλυπτά. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα σημάδια στα πάνελ της οροφής είναι απωθητικά, αλλά δε συνιστούν απειλή για τα αντικείμενα.

» Η συντήρηση της συλλογής είναι υπέρτατης σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο και η ομάδα Συντήρησης και Κτιρίων επιθεωρεί συνεχώς όλους τους χώρους στους οποίους στεγάζεται η συλλογή. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τα γλυπτά στη συλλογή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ