ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Νόρα Αναγνωστάκη

 Δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57545-115249.jpg

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η Νόρα Αναγνωστάκη, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, σύζυγος του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό» στο περιοδικό «Κριτική», του οποίου ήταν υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα». Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στις 14:30, από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γ.Δ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως
54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026: 210 εκδοτικοί οίκοι και περισσότερες από 200 εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως

Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το Μέγαρο Καποδίστρια στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας: εκεί όπου ξεκίνησαν όλα για την ομάδα της Alphabet.
Από τα φοιτητικά πάρτι της Κέρκυρας στα άδυτα της διερμηνείας: Μια παρέα που έκανε τη μετάφραση success story

Τι κοινό έχουν τα θρυλικά κλαμπ των 90s στην Κέρκυρα, η ορολογία των δερμοκαλλυντικών, ένα συμβόλαιο εκατομμυρίων και η επέλαση του AI; Το podcast «Words That Travel» της Alphabet

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY