Πολιτισμος

Animart 2019: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Ύδρας

Με Ρούλα Πατεράκη, Ιωάννη Μελισσανίδη, Γιάννη Σκουρλέτη και πολλές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ύδρα

H Animart 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από 22 έως 31 Ιουλίου 2019 με πολλές εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο.

H Animart 2019 (σχολείο - φόρουμ - φεστιβάλ) θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από 22 έως 31 Ιουλίου 2019, υπό την Αιγίδα του Δήμου Ύδρας και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου Ύδρας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ) και με Οργανωτικό υπεύθυνο τον Βασίλη Μπούτο.

Οι δράσεις της (θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός, μουσική), όλες με ελεύθερη είσοδο, θα απλωθούν σε διάφορους χώρους του νησιού: από την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύδρας, μέχρι το Καμίνι, τον θερινό κινηματογράφο «Γαρδένια», την Δημοτική Αγορά Ύδρας και άλλους υπαίθριους χώρους.

Ο κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του καθώς θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον πρωτοπόρο κινηματογραφιστή Θανάση Ρεντζή (τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 23.00, στον θερινό κινηματογράφο Γαρδένια, θα προβληθεί η πειραματική ταινία του «Βιο-γραφία»), αλλά και στον πολυβραβευμένο Υδραίο animator, συνεργάτη μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, Παναγιώτη Ράππα (την Τρίτη 23 Ιουλίου, 21.00 επίσης στην Γαρδένια, θα μιλήσει για την πολύχρονη ενασχόλησή του με την τέχνη των κινούμενων σχεδίων και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών μετά την προβολή επιλεγμένων ταινιών του). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας.

Θανάσης Ρεντζής © George Pavlidis
Θανάσης Ρεντζής © George Pavlidis

Το θεατρικό αναλόγιο «O γαρ έρως ως ύδωρ» του Μάνου Λαμπράκη θα ανοίξει την Animart 2019, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου (21.00) στην Οικία του Αλέξη Βερούκα. Διαβάζει ο Βασίλης Μίχας και σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης, ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας bijoux de kant, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

Γιάννης Σκουρλέτης
Γιάννης Σκουρλέτης

Βασίλης Μίχας
Βασίλης Μίχας

Την Τρίτη 23 Ιουλίου στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (21.00) θα παρουσιαστεί και το οπτικοακουστικό έργο «ΥΔΡΑΜΑ: Ο έπαινος του νερού» της Ros Bandt, βραβευμένης καλλιτέχνη από την Αυστραλία, που έχει μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο της τέχνης των ήχων. Η Bandt δημιούργησε το έργο, με θέμα το νερό, ειδικά για την Animart στην Ύδρα, συνθέτοντας συναρπαστικές υποβρύχιες καταγραφές με άλλα υλικά περιβαλλοντικών αναζητήσεων.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 21.00 στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής θα διαβάσει αποσπάσματα από το γνωστό έργο του «Ρόζα, Τ’ όνειρο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κινηματογραφική ταινία του Ρόζα, και ακούστηκε το περίφημο ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του, μελοποιημένο από την Ελένη Καραΐνδρου.

christofis_poster.jpg

Το πρόγραμμα της Animart περιλαμβάνει και τη διακεκριμένη ηθοποιό και θεατρική σκηνοθέτρια Ρούλα Πατεράκη, η οποία το Σάββατο 27 Ιουλίου (21.00) θα ερμηνεύσει σε θεατρικό αναλόγιο, και σε πανελλήνια πρώτη, το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η Ευλογία», το οποίο βασίζεται στη γνωστή ζωγραφική σύνθεση του Θεόδωρου Βρυζάκη με τίτλο «Η ευλογία των σημαιών υπό του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού» (1868). Η Γιώτα Βέη ερμηνεύει α καπέλα ιστορικά δημοτικά τραγούδια.

Ρούλα Πατεράκη
Ρούλα Πατεράκη

Η Animart θα υποδεχθεί επίσης στην Ύδρα τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος τη Δευτέρα 29 Ιουλίου (21.00) θα διαβάσει το ποίημα «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ελπίδας Σκούφαλου. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος.

Ιωάννης Μελισσανίδης
Ιωάννης Μελισσανίδης

Στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται και η παράσταση του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες της σκακιέρας» την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 21.00 στο υπαίθριο θέατρο στο Καμίνι. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στο μουσικό έργο των Ε. Τριβιζά και Γ. Κουρουπού από το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

H φετινή Animart περιλαμβάνει ακόμα δράσεις γύρω από τη δημιουργική φωτογραφία με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και επιτόπιες φωτογραφικές καταγραφές της Ύδρας. Μια επιλογή από αυτές θα αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας σχετικής φωτογραφικής έκθεσης που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2019 και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η ψηφιακή εκδοχή της θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Animart. Την επιμέλεια των φωτογραφικών εκδηλώσεων έχει ο Βασίλης Καρκατσέλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη μικρού μήκους ταινία «Ύδρα: Η γη και οι άνθρωποι» των Παναγιώτη και Άκη Κορωνάκη που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας (24-28/7, Δημοτική Αγορά Ύδρας).

Η Animart θα φιλοξενήσει επίσης την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Φωτογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύδρας στις 26-30/7 (εγκαίνια 26/7, 19.00).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και χορό. Το «The square» (Πέμπτη 25 Ιουλίου, Ξενοδοχείο Υδρούσα, 21.00), είναι μια παράσταση της Σοφίας Κονδυλιά, η οποία «στοχάζεται τη γεωμετρία του συναισθήματος και την ματαιότητα του ανθρώπινου εξορθολογισμού», ενώ το «Mapping bodies - site specific dance performance» (22/7, 18.00) είναι μια site-specific performance χορού από την ομάδα Trial+Error και πέντε μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που δημιουργήθηκε ως ιδέα κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαμονής (artistic residency) της ομάδας στο νησί: επτά σώματα χαρτογραφούν ξανά την ιστορία της πόλης της Ύδρας. Η performance σε σύλληψη της Σοφίας Κονδυλιά θα παρουσιαστεί σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Ύδρας από τις 22 έως και τις 26 Ιουλίου.

Περφόρμανς θα παρουσιάσουν επίσης η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή και η εικαστικός Μαργαρίτα Πέτροβα την Tρίτη 23/7, στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη. Η Δανάη Παπουτσή μάλιστα, για τις ανάγκες της Animart, θα στεφθεί με το νυφικό πέπλο της εικαστικής ομάδας Penelope’s webs και θα διαβάσει Υδραίικα προικοσύμφωνα περασμένων καιρών.

Δανάη Παπουτσή
Δανάη Παπουτσή

Την Τετάρτη 24/7 στις 21.00 στη Δημοτική Αγορά Ύδρας, ο ιταλός φωτογράφος Σάλβο Τζενοβέζι θα ερμηνεύσει το ποίημά του «Active Surrender» («Παράδοση άνευ όρων»).

Για τους λάτρεις της τζαζ, την Κυριακή 28 Ιουλίου (21.00), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο, στο Καμίνι της Ύδρας, συναυλία Jazz με τα σύνολα των Μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές».

Εργαστήρια

  1. Κινούμενα σχέδια, Ράππας Παναγιώτης
  2. Εργαστήριο φωτογραφίας για ενήλικες, Καρκατσέλης Βασίλης
  3. Εργαστήριο θεατρικής παιδείας για παιδιά και νέους, Φραγκή Μαρία
  4. Εργαστήριο φωτογραφίας για παιδιά και νέους, Π.Ο.Φ.Π.Α

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από κάθε μία από τις φετινές εκδηλώσεις αλλά και τα εργαστήρια, δείτε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.