Πολιτισμος

Συνέντευξη με τον εκτελεστικό διευθυντή του κολεγίου Χάρη Δασκαλάκη

BCA: Σπουδές που «βλέπουν» την αγορά εργασίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 449
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48854-108241.jpg

Για τα προγράμματα σπουδών και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας μιλάει ο Χάρης Δασκαλάκης, εκτελεστικός διευθυντής του BCA.

To ΒCA, με 43 χρόνια ενεργής παρουσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ήταν το πρώτο κολέγιο που εισήγαγε ειδικότητες όπως Ναυτιλιακό Μάνατζμεντ, Μarketing και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ, που δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί τόσο στα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια όσο και στον ιδωτικό τομέα. Ήταν επίσης το πρώτο κολέγιο με παραρτήματα στη Ρώμη και στη Γενεύη. Περισσότερα για τα προγράμματα σπουδών του και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας μας λέει ο Χάρης Δασκαλάκης, εκτελεστικός διευθυντής του.

n

Πείτε μας για τα προγράμματα σπουδών και τις ειδικότητες. «ΤΟ BCA έχει εστιάσει στις ειδικότητες εκείνες όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και που προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες απορρόφησης από την αγορά εργασίας. Το ναυτιλιακό πρόγραμμα του BCA είναι το παλιότερο της αγοράς, και ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό ενεργών φοιτητών στον κόσμο, με 380 φοιτητές και πάνω 3.500 αποφοίτους. Το πρόγραμμα ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ μπορεί να παινευτεί 100 % απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας για τους τελειόφοιτούς του, με συνδυασμό διδασκαλίας και πρακτικής άσκησης στο ξενοδοχείο Crowne Plaza. Τα προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, έχουν να επιδείξουν μία σειρά ερευνητών αλλά και καθηγητών που προέρχονται από τον επαγγελματικό στίβο, με πολυετή εμπειρία στις μεγαλύτερες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα Computer Science δημιουργεί τα θεμέλια για να μπορούν οι φοιτητές να αντεπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τεχνικής υποστήριξης και προγραμματισμού των επιχειρήσεων. Τέλος, το πρόγραμμα της Ψυχολογίας δίνει τις βάσεις για να μπορούν οι φοιτητές να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία ή και να ιδιωτεύσουν, έχοντας διδαχθεί από καθηγητές με μερικά από τα πιο αξιόλογα βιογραφικά στον ακαδημαϊκό χώρο».

Τι μπορεί να περιμένει ένας σπουδαστής όσον αφορά την επαγγελματική του αποκατάσταση; «To ΒCA παρέχει μία σειρά υπηρεσιών, με στόχο τη διευκόλυνση των φοιτητών του στην αναζήτηση εργασίας. Το BCA Career Office αναλαμβάνει τη μορφοποίηση των βιογραφικών των αποφοίτων του, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προετοιμασίας για τη διαδικασία των συνεντεύξεων και, το κυριότερο, διοργανώνει το ετήσιο BCA Career Forum. Κάθε χρόνο πάνω από 45 εταιρείες επισκέπτονται το BCA στην αναζήτησή τους για τα στελέχη του αύριο, ενώ οι 5 φοιτητές από κάθε πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τις υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, λαμβάνουν μέρος σαν μαθητευόμενοι στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ακαδημαϊκή σύνδεση με την αγορά εργασίας επιτυγχάνεται μέσω της εισαγωγής, ως μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος, guest lectures των σημαντικότερων επαγγελματιών της κάθε ειδικότητας, καθώς και μέσω των ετήσιων επιχειρηματικών awards, σκοπός των οποίων είναι η δημιουργία και το “λανσάρισμα” ενός νέου, καινοτομικού προϊόντος, αποτέλεσμα της συνεργασίας ομάδων φοιτητών από όλα τα τμήματα του BCA».

Ποια εκπαιδευτικά προγράμματα - σεμινάρια έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους; «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μία σαφή στροφή στη ζήτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη Ναυτιλία, το Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ, καθώς και ειδικότητες που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών και του Digital Marketing».

Σε ποιους τομείς συνήθως δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; «Όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα απευθύνονται σε εργαζομένους όλων των κλάδων. Όπως και στο εξωτερικό, πέραν πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζονται πρότερη ακαδημαϊκή γνώση, όπως η Ιατρική και οι περισσότερες θετικές επιστήμες, τα μεταπτυχιακά προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακών απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι θέλουν να εντρυφήσουν στην τέχνη της διοίκησης επιχειρήσεων, στην ξηρά ή στη θάλασσα».

Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο παρακολούθησης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, ποιες άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούνται; «Η εκπαιδευτική φιλοσοφία μας στο ΒCA είναι η διδασκαλία σε ολιγομελή τμήματα, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν τα μέγιστα από τους καθηγητές τους, οι οποίοι είτε είναι ερευνητές είτε στελέχη πολυεθνικών και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, τα ολιγομελή τμήματα και το καθιερωμένο lunch που προσφέρεται για τους φοιτητές όλων των μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων, έχουν στόχο την ανταλλαγή εμπειριών από τον επαγγελματικό χώρο που δραστηριοποιούνται οι φοιτητές. Τέλος, με τη χρήση του I learn, της εσωτερικής πλατφόρμας διαδραστικής μάθησης, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε όλο το ακαδημαϊκό υλικό που αναρτούν οι καθηγητές τους σε καθημερινή βάση». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ