Πολιτισμος

Επιλογές 445

43783-103932.jpg
Ρέα Αναστασόπουλου
ΤΕΥΧΟΣ 445
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45696-102521.jpg

Τι παίζει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα;

THE OLD WOMAN
Ο σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί το χορευτή, χορογράφο και ηθοποιό Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και τον ηθοποιό Ουίλιαμ Νταφόε στην παράσταση «The old woman», που στηρίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Δανιήλ Χαρμς. Στο έργο παρακολουθούμε τον έντονο εσωτερικό μονόλογο ενός συγγραφέα, που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη συγγραφή, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά ασυνήθιστων γεγονότων. Θέατρο του Ιονέσκο και του Μπέκετ, βαριετέ και «ουιλσινικός μινιμαλισμός» διαποτίζουν την παράσταση, που δικαιολογημένα θεωρείται η πολυαναμενόμενη του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η επιλογή του Μπαρίσνικοφ από το σκηνοθέτη εξυπηρετεί έναν ακόμα σκοπό: ο συγγραφέας είναι εκπρόσωπος της ρωσικής πρωτοπορίας και στην παράσταση πολλές προτάσεις ακούγονται στα ρώσικα.
18-21/7, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, € 30, 25,20, 15(Φ), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ), greekfestival.gr


n

ΣINEMA & ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ
Ταινίες και μουσικά κλιπ της Lotte Reiniger, του Walther Ruttmann και του μαέστρου της κωμωδίας Ernst Lubitsch παρουσιάζονται με live μουσική από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen με την Αμαξοστοιχία-Θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ». 17&24/7, στην αποβάθρα του «Τρένου στο Ρουφ», Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, 2105298922


n

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Με τίτλο «Των κύκλων τα καμώματα» παρουσιάζονται έργα όπου, όπως λέει ο ζωγράφος, «ψάχνοντας για το προσωπικό μου στιλ, τελικά βρήκα τη συνταγή, η οποία είναι φτιαγμένη από: μια σταγόνα υποσυνείδητου πάνω σε μια ρυτίδα ονείρου και ένα χαμόγελο στην πραγματικότητα».
Ως 20/7, Titanium Yiayiannos Gallery, Βασ. Κωνσταντίνου 44, 2107297644


n

Α-Ν-Ε-W
Τι θεωρείται διαχρονικό και τι κατεστημένο στον κόσμο της τέχνης ως κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας; Υπάρχουν ακόμα απαράβατοι κανόνες στο σύστημα της τέχνης; Δέκα καλλιτέχνες αποδομούν τις βεβαιότητές τους κάτω από τον αμφίσημο τίτλο της έκθεσης, επανεξετάζοντας ό,τι έχει προηγηθεί.
Ως 27/7, Camp!, Aπέλλου 2, πλατεία Κοτζιά, 2103247679


n

ΣΑΜΙΑ
Την κωμωδία του Μενάνδρου ανεβάζει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο και ο λόγος του αρχαίου συγγραφέα της Νέας Κωμωδίας μεταφέρεται στις αρχές του 20ού αιώνα από το σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη με πρωταγωνιστές τους Αλκ. Ιωαννίδη, Κ. Δημητρίου κ.ά. Έοιμοι να γευτείτε τις παρεξηγήσεις που προκαλεί ένα εκτός γάμου παιδί; 19&20/7, greekfestival.gr


ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
Ό,τι λέει το όνομα. Με ιστορικής αξίας εκθέματα και φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή της JTI Tobacco Collection στη Βιέννη, από τη φωτογραφική συλλογή της Swedish Match, καθώς και άλλες προσωπικές συλλογές παλαιών οικογενειών καπνεμπόρων της Καβάλας.
Ως το τέλος Δεκέμβρη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας. Βασικός υποστηρικτής η JT International Hellas.


n

SLAVS AND TATARS
Η γνωστή καλλιτεχνική κολεκτίβα Slavs and Tatars (έργα τους έχουν φιλοξενήσει η Tate Modern, το MoMa NY και το Centre George Pompidou) με το έργο της «Long Legged Linguistics» δημιουργούν μία αισθησιακή αφήγηση πάνω στις γλωσσικές πολιτικές της Τουρκίας, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Νότιας Ευρώπης μέσα από το πρίσμα της σεξουαλικότητας. Θέτοντας στο επίκεντρο τα παιχνίδια εξουσίας και τα πάθη που ελλοχεύουν πίσω από συγκεκριμένα γράμματα και φωνήματα, η έκθεση προσπαθεί να εικονογραφήσει έναν κόσμο γλωσσικών συγκρούσεων μέσω των ορολογιών της υποταγής και της αντίστασης. Με το έργο τους οι καλλιτέχνες επιχειρούν να εικονογραφήσουν τις διαφορές ανάμεσα σε δύο πολιτιστικές ταυτότητες, εν προκειμένω την ελληνική και την τουρκική.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Schwarz Foundation, το οποίο πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Σάμου (Samos Young Artists Festival, 7-13 Αυγούστου), στο πλαίσιο του οποίου κορυφαίοι νέοι μουσικοί από όλο τον κόσμο καλούνται στη Σάμο για να παίξουν στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου.
20/7 - 10/10, Art Space Pythagorion, Σάμος (Εγκαίνια παρουσία των καλλιτεχνών 4/8)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ