- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μοναδικής πολιτιστικής αξίας ανακάλυψη στην Αίγυπτο: 4.000 ετών τάφος ιέρειας στις πυραμίδες της Γκίζας (εικόνες)
Σε πολύ καλή κατάσταση οι τοιχογραφίες
Αιγύπτιοι Αρχαιολόγοι παρουσίασαν έναν τάφο ηλικίας 4.400 ετών ο οποίος ανήκει σε μια ιέρεια και ανακαλύφθηκε κοντά στις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας, έξω από το Κάιρο, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων.
Ο τάφος βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νεκρόπολης της Γκίζας, που αποτελείται από ένα μεγάλο συγκρότημα αρχαίων μνημείων μεταξύ των οποίων και οι πυραμίδες, αλλά και η Σφίγγα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκει σε μια ιέρεια της αιγυπτιακής θεάς της γονιμότητας Άθωρ, γνωστή με το όνομα Χετπέτ, η οποία είχε στενές σχέσεις με τους Αιγύπτιους βασιλείς της 5ης Δυναστείας.
Ο τάφος, που εντοπίστηκε στη διάρκεια ανασκαφών κοντά στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, είναι κατασκευασμένος από πύλινα τούβλα και μέσα σε αυτόν υπάρχουν τοιχογραφίες σε καλή κατάσταση που παρουσιάζουν τη Χετπέτ σε διάφορες σκηνές κυνηγιού και ψαρέματος ή την ώρα που λαμβάνει προσφορές από τα παιδιά της.
Στις τοιχογραφίες παρουσιάζονται επίσης σκηνές από παραστάσεις μουσικής και χορού, καθώς και μαϊμούδες ως οικιακά ζώα. Μια τοιχογραφία δείχνει μια μαϊμού να χορεύει μπροστά από μια ορχήστρα.
«Γνωρίζουμε φυσικά ότι ήταν υψηλόβαθμη αξιωματούχος και είχε στενούς δεσμούς με το παλάτι», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ αλ Ανάνι.
«Ο τάφος έχει το αρχιτεκτονικό στυλ και τα διακοσμητικά στοιχεία της 5ης Δυναστείας, με την είσοδο να οδηγεί σε έναν ναό με σχήμα 'L'», πρόσθεσε.
Ο Ανάνι φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν και άλλα μνημεία στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. «Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφές στην περιοχή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε κάτι», σχολίασε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέχεια του κινηματογραφικού franchise «Meet the Parents»
Eπιστρέψει, μαζί με τον παραγωγό Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Ο Ντενί Βιλνέβ παρουσίασε νέο εντυπωσιακό υλικό με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ρόλο του Πολ Ατρείδη
Εντυπωσιακό υλικό στο CinemaCon από τη φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Οργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Mία πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού franchise
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ο σκηνοθέτης παρουσίασε τη νέα του ταινία «Disclosure Day» στο φετινό CinemaCon
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ένας ύμνος στην ελευθερία και τον έρωτα -Σκηνοθέτης ο Ένκε Φεζολλάρι
Αναδείχθηκε το κυκλώπειο τείχος στη Βοιωτία με πόρους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ταινίες-έκπληξη, διεθνείς καλεσμένοι και άρωμα Γκαουντί στο επετειακό πρόγραμμα του Μαΐου
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Ο σπουδαίος άνθρωπος του σελιλόιντ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1889
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Μια ελεύθερη πτώση στο σύμπαν του σκηνοθέτη την Τρίτη 28 Απριλίου
Η κόρη ενός ζευγαριού Αμερικανών που ζει μόνιμα στο Κάιρο εξαφανίζεται μυστηριωδώς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.