Πολιτισμος

Art-Athina: Η Μαρίνα Φωκίδη μιλάει για το πρόγραμμα που επιμελείται

«Πιστεύω πως η Art-Athina έχει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει σωστά τα κονδύλια που πήρε από το ΕΣΠΑ για φέτος και του χρόνου»

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
ΤΕΥΧΟΣ 436
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Art-Athina: Η Μαρίνα Φωκίδη μιλάει για το πρόγραμμα που επιμελείται
Art-Athina: Η Μαρίνα Φωκίδη μιλάει για το πρόγραμμα που επιμελείται

Η Μαρίνα Φωκίδη μιλάει για το πρόγραμμα, Οpen form/ Symposia@Art-Athina, που επιμελείται.

Οpen form/ Symposia@Art-Athina

 

Πιστεύω πως η Art-Athina έχει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει σωστά τα κονδύλια που πήρε από το ΕΣΠΑ για φέτος και του χρόνου και να βάλει τις σωστές βάσεις και για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια άριστη ευκαιρία να μην έχουμε ξανά φαινόμενα πυροτεχνημάτων στη μετα-διαφθοράς εποχή της Ελλάδας.

Πάνω σε αυτή την ιδέα βασίστηκα για να καλέσω στην έκθεση “Οpen Form” πάρα πολύ γνωστές γκαλερί και καλλιτέχνες να συμμετάσχουν! Για να δοθεί μια δυνατή σπρωξιά της Αrt Αthina προς το διεθνές γίγνεσθαι ξανά. Η υποστήριξη ήταν συγκινητική από καλλιτέχνες του βεληνεκούς Juergen Teller, του χολιγουντιανού σταρ James Franco –η γκαλερί του έχει στείλει μια σειρά από έργα του που κάνουν μόνο 300 ευρώ το ένα–, του Jeremy Deller ή της γκαλερί Sadie Coles. Όλο αυτό γίνεται για την υποστήριξη της Ελλάδας και της σημερινής σκηνής της σύγχρονης τέχνης και είναι αληθινά υπέροχο από τη μεριά τους.

Το ίδιο και με τα συμπόσια – κάλεσα και αποδέχτηκαν την πρόσκληση επιμελητές οι οποίοι παίζουν πολύ δυνατούς ρόλους στη διεθνή σκηνή της τέχνης σήμερα. Άλλοι είναι διευθυντές μουσείων, άλλοι ετοιμάζουν μεγάλες Μπιενάλε. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, έγινε βάση γεωγραφικών κριτηρίων και επίσης λόγω των προτζεκτ που ετοιμάζουν. Η ιδέα είναι να ξεπηδήσουν από τα συμπόσια αυτά νέες συνεργίες και συνεργασίες και σχέσεις αγάπης! Πέρα από τις παρουσιάσεις τους, στο μυαλό μου είχα αυτοί οι άνθρωποι να δουν από κοντά τη σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα τού σήμερα και να γνωρίσουν καλλιτέχνες. Ελπίζω, λοιπόν, οι καλλιτέχνες να έρθουν να τους ακούσουν.

Ήρθε η ώρα που πρέπει όλοι τους να υποστηρίξουν την Ελλάδα, τους φορείς της και τους καλλιτέχνες. Πρέπει να μετριαστεί η ξενομανία μας. Και επίσης, όμως, και οι φορείς και οι καλλιτέχνες πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να δουλέψουν σκληρά. Έτσι ελπίζω στην υποστήριξη των συλλεκτών στην Art Athina με την παρουσία τους, ή όπως μπορούν, όπως και στη σωστή στρατηγική της φετινής διοργάνωσης, να εκμεταλλευτεί σωστά τις επιχορηγήσεις και όλες τις συμμετοχές, να ευχαριστήσει τις γκαλερί, τους συλλέκτες, τους καλλιτέχνες και το κοινό, και να χτίσει με αυτή την ευκαιρία κάτι στιβαρό.Για το κοινό δεν ελπίζω, είμαι σίγουρη ότι θα είναι εκεί μαζί μας για φέτος περισσότερο ενωμένο από κάθε άλλη φορά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ