Πολιτισμος

Επιλογές 435

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 435
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κάλλος γυναικείων σωμάτων εξυμνείται μέσα από τα έργα 31 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε αντίστιξη με τα έργα του Jean Rustin, όπου κυριαρχεί ο πάσχων άνθρωπος.

Το ψέμα της σάρκας
Το κάλλος γυναικείων (γυμνών) σωμάτων εξυμνείται μέσα από τα έργα 31 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ σε αντίστιξη έρχονται έργα του Jean Rustin, όπου κυριαρχεί ο πάσχων άνθρωπος. Μέσα από την περιήγηση ανάμεσα σε όλα αυτά τα σώματα ο θεατής αντιλαμβάνεται τον εικαστικό τρόπο αντιμετώπισης του θνητού σώματος. Ποια είναι η θέση που θα πάρει; Θα προτιμήσει τη λατρεία του ωραίου (κι ας είναι εφήμερο) ή τη γνώση που του παρέχει η αποτύπωση της φθοράς; Στην έκθεση συμμετέχουν: Andrea Pat, Κατερίνα Χαδουλού, Bogumil Ksiazek, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Nicholas Charles Williams, Grzegorz Wnek κ.ά.
15/5 - 27/10, Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3, Πλάκα.

n

Bogumil Ksiazek


n

Παύλος Βαζάκας
Ο τίτλος της έκθεσης «Brands» περιλαμβάνει έργα όπου ο πλούτος και η δόξα που ευαγγελίζονται διαφημιστικές γιγαντοαφίσες ή καταναλωτικά προϊόντα «λερώνει», π.χ. από την εμφάνιση φτωχών ή αποτυχημένων. Μια ειρωνική συνύπαρξη με την οποία έχουμε μάθει να ζούμε.
Titanium Yiayiannos Gallery, Βασ. Κωνσταντίνου 44, 2107297644


n

Γιώτα Παναγιωτοπούλου
Στα «Αστικά Τοπία» της η αφαίρεση είναι αυτή που κυριαρχεί είτε σε όλο τον πίνακα είτε σε τμήμα της. «Τα ζητήματα που τίθενται μέσα από τη θεματική της είναι καταρχήν συναισθηματικά και σε δεύτερο επίπεδο υπαρξιακά» λέει χαρακτηριστικά ο Π. Κωνσταντινίδης στο σημείωμα της έκθεσης.
14-31/5, Gallery Black Duck, Χρ. Λαδά 9Α, 2103234760


n

Γιώργος Χατζημιχάλης
4 έργα από τη σειρά «Σημειώσεις» του «κοιτάζουν» το γλυπτό με τίτλο «Όρνεο» του Βάσου Καπάνταη. Την έκθεση συνοδεύουν ένα βίντεο και δύο βιβλία – το βίντεο δείχνει τη φωτογραφία της μάνας του Τάσου Ρούση και τη Μαντόνα Σιξτίνα του Ραφαήλου, σύμβολα του πόνου της μητρικής αγάπης.
Από 13/5, Batagianni gallery, Ηρακλείτου 3.


n

Δάφνη Αγγελίδου
Η έκθεση με τα ψηφιδωτά της επίκουρης καθηγήτριας του Εικαστικού Τμήμα της ΑΣΚΤ τοποθετημένα στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, εκεί όπου είναι και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, δηλώνει τη διαχρονικότητα της τέχνης της. Απεικονίζουν ένα «στοιχειωμένο» κόσμο, όπου τίθεται το θέμα της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Οι ανθρώπινες φιγούρες, καθώς καλύπτονται κάτω από ομπρέλες, μεταμορφώνονται σε απρόσωπες φιγούρες χαμένες μέσα στο χώρο.
13/5 - 31/8, Πατησίων 44, Αθήνα, 2132144858. Η A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.


n

Η Αλεξία Καλτσίκη πρωταγωνιστεί στη φωτό του Μισέλ Φάις


Κτερίσματα
Το βιβλίο του Μισέλ Φάις «Κτερίσματα» (εκδ. Πατάκη) έδωσαν την έμπνευση στον Τ. Μαντζαβίνο και Κ. Ασαργιωτάκη – τα λάδια, οι ακουαρέλες και τα σχέδιά τους «ξαναδιαβάζουν» την ερωτική θανατογραφία τους. Στην έκθεση συμμετέχει και ο συγγραφέας με 12 ασπρόμαυρα φωτογραφικά δίπτυχα.
Από 14/5, Χώρος Τέχνης «24», Σπευσίππου 38, Κολωνάκι, 2107217897