Πολιτισμος

Burger Project

Στρυχνίνη και κόκονατ

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 430
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38043-85632.jpg

● ● ● Υπάρχουμε κι εμείς που απολαμβάνουμε την τέχνη του nonsense και περνάμε νύχτες ολόκληρες παραφθείροντας λέξεις και τίτλους, μπλέκοντας τραγούδια με ερμηνείες, αποφθέγματα με αφορισμούς και κατάρες, ρίχνουμε στο random order όλες μας τις αναφορές – αρκεί να είμαστε της ίδιας ράτσας και να καταλαβαίνουμε το αστείο. «With a twist», που λένε.

● ● ● Μία τέτοιας λογικής μπάντα είναι οι Burger Project, φάτσες που κυκλοφόρησαν μαζί τόσο πολύ στις ίδιες παρυφές του χιούμορ και του art of partying που τελικά έγιναν Πρότζεκτ. Βούτηξαν με στιλ όλες τους τις ηχητικές επιρροές, disco anthems, τα κλασικά του punk rock, τα pop-που-ντρέπεσαι-να-ακούς, μπουζούκια κι αμανέδες, ρεμπέτικα, δημοτικά, σκυλάδικα και τα έριξαν στο μπλέντερ.

● ● ● Οι εμφανίσεις τους είναι ένα ενδυματολογικό mix’n match από κάθε στάνταρ της ελληνικής ζωής – ιερείς και ντίβες του glam, φουστανέλα και Dr. Martens, τα γυαλιά του Elton John με τσιγγάνικα βιολιά και τουμπερλέκια. Οι μπάντες που παίζουν διασκευές είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Τις περισσότερες φορές πέφτουν στην παγίδα του μασκέ και γίνονται απλώς ένα αποκριάτικο act. Αν καταφέρουν να δώσουν την ιδέα τους μέσα από «τρελές διασκευές», αλλά με μουσική γνώση, τότε και σαν τον Αυτιά να βγουν να παίξουν στη σκηνή, δεν θα είναι βαρετοί.

● ● ● Το πρώτο βήμα στις καλές, έξυπνες διασκευές είναι η παραγωγή. Οι Burgers έχουν παίξει Alice Cooper σε καρσιλαμά που παρεκτράπη σε ska, έκαναν limbo στο Διάστημα με το Ring of Fire του Johnny Cash. Είναι ένα γκρουπ που παίζει reggae με σαντούρι, πιπερώνουν τα κομμάτια με Tex-Mex κιθάρες, κάνουν strum, έχουν μέσα τους στρυχνίνη, Leningrad Cowboys και κόκονατ. Είναι coconutties.

 

● ● ● Οι εμφανίσεις τους είναι πάντα μια καλή είδηση και ορίστε τώρα που επανέρχονται με νέο άλμπουμ και ένα ΕΡ-προάγγελο, τα «Φτηνά Χαρέμια», το οποίο το ακούσαμε και το ακολουθήσαμε βήμα-βήμα...

● ● ●  Intro: Η φωνή της Μπήλιως υποδέχεται «μία από τις καλύτερες κομπανίες παραδοσιακής μουσικής» –ah yeah– αποδίδοντας στο συγκρότημα τα εύσημα που του αξίζουν, με τη γνωστή μία μικρή πιθανότητα να κάνει λάθος (αυτά έχουν οι ζωντανές εκπομπές) και η μπάντα να είναι για τα πανηγύρια. Με την παραδοσιακή έννοια.

● ● ● Η παράδοση για τους Burger είναι η πρώτη ύλη για να την αναμείξουν σε ένα ευφάνταστο shake με ό,τι έχει η δισκοθήκη ενός 40άρη party animal. Τίποτα δεν απαγορεύεται να υπάρχει στο setlist τους, αρκεί να είναι φορτισμένο με μία πλούσια παράδοση γλεντιού από κάθε πολιτισμική αναφορά και φιλτραρισμένο μέσα από μία μουσική δεξιοτεχνία, σεβαστή όσο το να άκουγες τον Ζαμπέτα να παίζει στο μπουζούκι του το Are You Experienced? του Hendrix. 

● ● ●  «Λοιπόν, παιδιά, τι θα ακούσουμε; Το Μπαχτσέ Τσιφλίκι ή τον Μαχαραγιά; Εσείς αποφασίστε». Κι αρχίζουν να παίζουν το Βαπόρι απ’ την Περσία του Τσιτσάνη σε ένα κεφάτο swing, με φωνητικά σαν να διαφημίζουν σιρόπι για το βήχα σε αμερικάνικο ραδιόφωνο του 1945 και στη μέση του κομματιού, με μία κιθάρα σαν να ανέβηκε ξαφνικά στη σκηνή ο Chet Atkins, για να χαρούν όλα τ’ αλάνια.

● ● ● Δεύτερο κομμάτι Η Τσιγγάνα (του Νίκου Φατσέα, σε στίχους του Αλέξανδρου Τσαβάλα) παιγμένη σε τεμπέλικο desert-reggae στιλ, με την άψογη, πεντακάθαρη φωνή της Ματούλας Ζαμάνη να απογειώνει τον αμανέ, ενώ από πίσω της, στις γέφυρες, γαβγίζουν τα σκυλιά του μαχαλά (οι Burger Project δηλαδή) τα ragamuffin ραπαρίσματά τους.

● ● ●  Το Μπαχτσέ Τσιφλίκι του Τσιτσάνη το αντιμετωπίζουν σαν ένα κεφάτο doo-wopp από το Σικάγο, με φωνητικές αρμονίες που δίνουν μία άλλη, παραδείσια αύρα σε λέξεις όπως «Καραμπουρνάκι, Καλαμάκι, μπουζουκάκι» και άλλες θελκτικές ρίμες, ενώ από πίσω, το απαραίτητο στο είδος «μπάσο που μιλάει» αποδίδεται με βαριά, βελούδινα μπομ-μπομ-μπομ. Μια έξτρα νότα Μισισίπι στη μέση, με φίνα zydeco κιθάρα και γυαλιστερά πνευστά, ενώ σε καίρια σημεία πέφτουν πυροβολισμοί από πιστόλι λέιζερ, βίντεο γκέιμ 80s. Δεν θα μείνει κανένας όρθιος. Ή μάλλον καθιστός.

● ● ●  Στον Μαχαραγιά (του Σταύρου Τζουανάκου, σε στίχους Τζουανάκου και Ν. Γκούμα) αφήνουν το κομμάτι να κυλιστεί αργά στην άμμο της ερήμου με τη νωχελική φωνή της Ματούλας και πάλι να δίνει την ανατολίτικη λάγνα νότα, ενώ στο βάθος σιγοβράζει ένα απειλητικό blend με κόρους από αντρικές φωνές και τσιμπήματα κιθάρας, σαν ερπετό που σέρνεται σε γουέστερν του Ταραντίνο. Στη μέση του τραγουδιού όλα συγχωνεύονται σε ένα ψυχεδελικό dub με wah-wah στην κιθάρα που σε πάει αργά προς την Τζαμάικα, ενώ τη Ματούλα την έχει πάρει ο σιμούν και την έχει φέρει πίσω στην Τεχνόπολη.

● ● ● Τελευταίο track, πάλι το Μπαχτσέ Τσιφλίκι σε ένα ακαταμάχητο new swing remix από τον dj και παραγωγό Palov (Carnibal Recs), που περιγράφει το οριστικό στίγμα αυτής της ανεξάρτητης παραγωγής που υπογράφουν οι Burger Project μαζί με τον Blend Mishkin (Cast-a-Blast Recordings). Θα τον καταλάβαινες μίλια μακριά από το αλάθητό του beat και ακόμα από το χαρακτηριστικό sample που έχει χώσει στο κομμάτι, από παλιό 45άρι δισκάκι εκμάθησης γλωσσών Λιγκουαφόν. «Omilo ellinika». Το track περιλαμβάνει ζιπαρισμένα όλα τα αναγνωρίσιμα σημεία που ακούσαμε στα προηγούμενα κομμάτια και τελειώνει με ένα ελληνικότατο βέλασμα κατσίκας, για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

● ● ● Τα «Φτηνά Χαρέμια» είναι το πρώτο τους ανεξάρτητο EP, προάγγελος του νέου τους άλμπουμ που ηχογραφείται αυτή την περίοδο, και θα μοιραστούν δωρεάν στη μεγάλη συναυλία των Burger Project στο Gagarin 205 αυτό τo Σάββατο, 6 Απριλίου. Από εκεί και έπειτα θα κυκλοφορεί ελεύθερο (κι ωραίο) στο διαδίκτυο. 


Οι Burger Project ετοίμασαν ειδικά για την Athens Voice το BurgerProject Mixtape (ConZou Spring Selection)

Πατήστε το player πάνω από το κείμενο για να το ακούσετε

1. Hurt - Elvis Presley

2. Inspiration Information - Shuggie Otis

3. Mina Do Condominio - Seu Jorge

4. My Favourite Things - Al Jarreau

5. The Return - Dave Kelly

6. Bom Bili Bili - Okay Temiz

7. Dispute & Violence - Shankar Family

8. Somebody’s Gotta Do It - The Roots

9. Can’t Stop The Dub - Sister Carol

10. In Search of Slowly - Soul 223

11. Beat Konducta/Variations - Madlib

12. Τι Κρίμα Αγάπη μου - Ρένα Βλαχοπούλου

13. Hey Bartender - Laurel Aitken

14. Broke and Lonely - Johnny Guitar Watson

15. Let’s Get it On -  Mohamed Amer

Και ΔΩΡΑΚΙ...

Ακαπέλα αυτοσχεδιασμός στο White riot - The Clash


Info

The Burger Project. Special Guest: Ματούλα Ζαμάνη.

Είσοδος: € 10. Προπώληση: Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς), viva.gr, ticketpro.gr

Gagarin 205, Λιοσιών 205,

213 0248.358, Σάββατο 6/4. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30.

Περισσότερα

www.burgerproject.gr

facebook.com / theburgerproject

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ