Πολιτισμος

Προσομοίωση τζαμιού στο project-space της ΑΣΚΤ

17 και 18 Δεκεμβρίου, στα Εξάρχεια 

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενώ οι συζητήσεις για τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα συνεχίζονται, στα Εξάρχεια αυτό το Σαββατοκύριακο  μια ομάδα διοργανώνει ένα διήμερο πρότζεκτ αμφίδρομης πολιτιστικής ανταλλαγής, μέσα από την προσομοίωση του χώρου του τζαμιού «τόσο αισθητικά όσο και επιτελεστικά».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «Ιερές ισλαμικές φράσεις και παραδοσιακά χαλιά θα κοσμούν τους τοίχους και το πάτωμα. Ιμάμηδες από Αθηναϊκά τζαμιά θα μυήσουν το κοινό στα τελετουργικά της θρησκείας τους, θα ενημερώσουν σχετικά με τους συμβολισμούς του Ισλάμ και θα συζητήσουν ανοιχτά για το παρελθόν και το παρόν της πίστης τους»

Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, θα φιλοξενηθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με θέματα όπως η Ισλαμοφοβία και το Ισλάμ με τους Τζαβέτ Ασλάμ, (πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος «Ενοτητα»), Άντα Διάλλα, Ιστορικό στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης,  ΑΣΚΤ.) και τον Πέτρο Κωνσταντίνου (Δημοτικός σύμβουλος Αθηνών – Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ).

Σκοπός είναι: «η πρόκληση των τοξικών αφηγημάτων της Ισλαμοφοβίας που επικρατούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ξεκινώντας μία λογική συζήτηση σχετικά με το καθολικό δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη αλλά και την ίδια την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας».


Info: 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016, project-space της Ανώτατης Σχολής Κάλων Τεχνών,  Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, στο χώρο θα λειτουργεί και ανοιχτή κουζίνα, παρέχοντας δωρεάν φαγητό στην τοπική κοινότητα.

To SALAH είναι μια συνεργασία μεταξύ της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλαδος, του Μπάυρον Καλομαμά, της Εύης Καλογηροπούλου και του ΚΕΕΡΦΑ.

17 Δεκεμβρίου

16:30 Ιμάμης Αμπντούλ Ραχίμ - Ομιλία

17:30 Μπακέρ Τσουγκτάι- Μουσική

18 Δεκεμβρίου

16:30  Χαφήζ Mοχάμεντ Ακράμ - Ομιλία

17:30  Τζαβέτ Ασλάμ, Άντα Διάλλα, Πέτρος Κωνσταντίνου- Συζήτηση για το Ισλάμ και την Ισλαμοφοβία

* SALAH σημαίνει προσευχή στα Αραβικά.

Κεντρική φωτό: Τζαμί στο Βέλγιο