327339-676497.jpg
Πολιτισμος

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν

Ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 απονέμεται στον θρύλο της αμερικανικής ροκ και φολκ μουσικής, Μπομπ Ντίλαν. Ο 75χρονος καλλιτέχνης, ο 259ος Αμερικανός που βραβεύεται από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία, τιμάται για τη «δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού».

Ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη η επιλογή μας, λέει η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιλς, αλλά εξηγεί: «Αν γυρίστε πίσω στο χρόνο, πριν από 5000 χρόνια, θα συναντήστε τον Όμηρο και την Σαπφώ. Έγραψαν ποιητικά κείμενα για να μελοποιηθούν. Αυτό έκανε και ο Μπομπ Ντίλαν. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε και απολαμβάνουμε τον Όμηρο και την Σαπφώ».

 

Ο Μπομπ Ντίλαν γεννήθηκε Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν στις 24 Μαΐου του 1941 στη Μινεσότα των ΗΠΑ και μεγάλωσε σε μία εβραϊκή μεσοαστική οικογένεια στην πόλη Χίμπινγκ. Ως έφηβος έπαιξε σε διάφορες μπάντες και με τον καιρό το ενδιαφέρον του για τη μουσική γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο.

Στα γυμνασιακά χρόνια ανακάλυψε τη φυσαρμόνικα, το πιάνο, την κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι  και Λιτλ Ρίτσαρντ, με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική. 

Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι, έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμα του. Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Σύντομα, ο Ντίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Μέχρι σήμερα ηχογραφεί στην ίδια εταιρεία. «Αυτό το αγόρι, μια διασταύρωση παιδιού του κατηχητικού και μπήτνικς έχει μεγάλο ταλέντο», είχε πει για τον νεαρό Ντίλαν με τη συρτή, βραχνή φωνή ο γνωστός Αμερικανός μουσικός δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Σέλτον. 

Ο Ντίλαν έχει επίσης τιμηθεί με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί η μουσική ήταν το «σάουντρακ» του κινήματος υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κάθε πορεία διαμαρτυρίας το 1964 ξεκινούσε και τελείωνε με το «The Times They Are A Changin'» και ακόμη αλλάζουν οι καιροί.  

Αμερικανοί λογοτέχνες Νομπελίστες πριν τον Ντίλαν 

Σινκλέρ Λιούις, 1930

Γιουτζίν Γκλαντστόουν Ο' Νιλ, 1936

Περλ Μπακ, 1938

Τ.Σ. Έλιοτ, 1948

Ουίλιαμ Φώκνερ, 1949

Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, 1962

Τζον Στάινμπεκ, 1962

Τόνι Μόρισος, 1993

Δειτε περισσοτερα