Συναντήσαμε το δίδυμο της εξαιρετικής «Χώρας προέλευσης» και τους ζητήσαμε να μας αφηγηθούν την ιστορία της νέας τους δουλειάς
Γιούλα: Οι τέσσερις χαρακτήρες συναντιούνται σε μια οριακή κατάσταση. Ο καθένας τραβάει την άποψή του μέχρι το τέρμα.
Σύλλας: Για να γίνει πιο καθαρός αυτός ο λόγος ο γεμάτος κοινοτοπίες που ακούμε καθημερινά, έπρεπε να χάσει το μεσοβέζικο χαρακτήρα του. Αυτή την ανάγκη δηλαδή που έχουμε, να λέμε ότι κι αυτό είναι σωστό, αλλά και το άλλο.
Γιούλα: Μπορώ να ταυτιστώ με όλους τους χαρακτήρες. Δεν λένε πράγματα που δεν μας αρέσουν, δεν τα καταλαβαίνουμε ή δεν μας συγκινούν. Στόχος είναι να παίρνουν οι θεατές θέση. Να ξανασυζητηθούν όλα αυτά σε έναν κοινό τόπο, που μπορεί να είναι το θέατρο.
Σύλλας: Δώσαμε ένα θεατρικό βάθρο στο λόγο της εποχής, όπως γράφεται στα social media ή ακούγεται στις συνεντεύξεις, με έναν τρόπο συνήθως πολύ μελοδραματικό και ενίοτε πολύ αστείο.
Γιούλα: Θέλουμε να ανέβει κι ο θεατής σε αυτό το βάθρο. Γιατί με άλλη ανάγκη παρακολουθείς ένα είδος λόγου στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και με άλλη στο θέατρο.
Σύλλας: Ένας λόγος που μπορεί να είναι ταυτόχρονα για κάποιους απλά κοινότυπος, για άλλους εντελώς εκνευριστικός και για κάποιους άλλους εμπνευστικός, αυτό που περίμεναν να ακούσουν.
Γιούλα: Μέσα από τη συρραφή που έχουμε κάνει τα κείμενα εμφανίζονται πια εντελώς «λιωμένα», γιατί θέλαμε να τονίσουμε τη συνέχεια και την ομοιότητα ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό λόγο.
Σύλλας: Ο θεατής δεν γνωρίζει ποιος λέει τι κι έτσι η ιστορία γίνεται ακόμα πιο «παγιδευτική». Πολλές φορές ακούμε κάποιον και του απαντάμε χωρίς να επεξεργαστούμε τα λεγόμενά του, μόνο και μόνο επειδή τα λέει αυτός.
Γιούλα: Να ακούσουμε λόγια κι όχι να αναγνωρίσουμε πρόσωπα – αυτό ήταν το ζητούμενο. Κι επίσης να δείξουμε πως αυτός ο δημόσιος λόγος μπολιάζει τη ζωή μας και συνδέεται με όλα όσα μας αφορούν – τον τρόπο που παντρευόμαστε, που κάνουμε φίλους…
Σύλλας: Είναι ένα είδος διάβρωσης. Κι εδώ έρχεται κι η αναφορά στον Lawrence (σ.σ. το έργο πατάει και πάνω στις «Ερωτευμένες γυναίκες» που έγραψε ο D.H. Lawrence το 1920). Οι ήρωές του υφίστανται την ίδια διάβρωση από το λόγο της εποχής τους σε ένα κοινωνικό και αξιακό σύστημα που καταρρέει.
Γιούλα: Αυτή η διάβρωση στην παράσταση διαμορφώνει από την πολιτική μέχρι τις ερωτικές σχέσεις. Είναι το ντόμινο που οδηγεί στην πτώση.
Σύλλας: Το ότι οι χαρακτήρες μας κατηγορούν συνεχώς ο ένας τον άλλο και ποτέ τον εαυτό τους εξυπηρετεί τη φόρμα του ντιμπέιτ. Δεν υποχωρείς ποτέ, αλλιώς φαίνεται ότι έχεις χάσει. Αντικατοπτρίζει την κατάσταση της χώρας σήμερα – πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές σπορ που χαρακτηρίζει την πραγματικότητά μας κι αυτό εκ των πραγμάτων θα αντικατοπτριστεί και στην τέχνη.
Γιούλα: Νομίζω πως σήμερα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε γράψει άλλο έργο. Και δεν είναι θέμα σχόλιου, έχει να κάνει με το τι έχουμε ζήσει, με τα υλικά μας. Δεν μεγαλώσαμε σε κενό αέρος. Ο χαρακτήρας μου στην παράσταση είναι αυτός που λέει ένα μεγάλο αντίο σε πολλά. Λέω, ας πούμε, αντίο σε έναν άνθρωπο που αγαπάω πολύ.
Σύλλας: Ο δικός μου έχει το μηχανισμό του ανθρώπου που προσπαθεί να κρατήσει τα πάντα, πάση θυσία, κι αυτό τελικά τον συντρίβει γιατί αντιμετωπίζει τρομακτικές αντιφάσεις στους άλλους και στον εαυτό του.
Γιούλα: Μας λες ότι αυτά σου δημιούργησαν μια αίσθηση απαισιοδοξίας, αλλά εμείς λέμε ότι το πιο απαισιόδοξο είναι να μη συζητάς και να μην είσαι έτοιμος να μαλώσεις.
Σύλλας: Ρωτάς αν προτείνουμε λύσεις, αλλά για μένα όποιος λέει ότι έχει λύσεις συνήθως κοροϊδεύει.
Γιούλα: Ψάχνεις αν υπάρχει ένα «παράθυρο απόδρασης», όμως το παράθυρο που λες το φτιάχνεις στο σπίτι αφού έχεις φτιάξει τον πρώτο όροφο, δεν γίνεται να το βάλεις στον αέρα. Αυτό που ιδανικά θέλουμε για την παράσταση είναι να είναι ένα μέρος του τοίχου στον οποίο θα ανοίξει το παράθυρο.
Σύλλας: Ούτως ή άλλως ως προς το «παράθυρο» η ζωή μας είναι τόσο πραγματικά κι υπέροχα απρόβλεπτη, που ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί.
Info Σκηνοθεσία/ Δραματουργία: Γιούλα Μπούνταλη, Σύλλας Τζουμέρκας. Παίζουν: Διώνη Κουρτάκη, Γιούλα Μπούνταλη, Μιχάλης Οικονόμου, Σύλλας Τζουμέρκας. BIOS Main, Πειραιώς 84, 210 3425.335. Μέχρι 8/4, Πέμ.-Κυρ., 21.00, € 15, 10 (Φ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναδρομή στην καριέρα του θρυλικού ερμηνευτή που σημείωσε πωλήσεις 150 εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
Δυο πρεμιέρες τον Δεκέμβριο και εορταστικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Live στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Το συγκρότημα που έχει προκαλέσει ηθικό πανικό σε κάθε γωνιά του κόσμου, υπόσχεται ένα από τα πιο δυνατά shows του καλοκαιριού
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Μια μοναδική βραδιά θεατρικού rock - Η επίσημη ανακοίνωση
Στο πλευρό του θα βρίσκεται ο Μπάρι Κιόγκαν στο ρόλο του Ρίνγκο Σταρ
Ο «Βασιλιάς του Τρόμου» σε μία μοναδική παράσταση στο Terra Vibe
Μια παράσταση σκηνοθετημένη εντυπωσιακά στην όψη και στις ερμηνείες
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Όλα είναι εκεί: τα καλά και τα κακά του Στέλιου Καζαντζίδη, που θίγονται σε ακριβοδίκαιες δόσεις, με μια λέξη, ένα βλέμμα, έναν υπαινιγμό
Ήταν έτοιμη να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο και τώρα είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Μιλήσαμε για όλα με τον ηθοποιό με αφορμή τον μονόλογο «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» στο Θέατρο Θησείον
Γιατί προσπαθούν να την απαξιώσουν διάφοροι «δήθεν ειδικοί»;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.