Πολιτισμος

9ο BΑΖART M Art Space

Φέτος το χειμώνα θα φορεθούν τα κοσμήματα από πλαστικά γάντια

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 372
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18515-40488.jpg

Σε μια προθήκη προσέχω τα δαχτυλίδια, τα κολιέ και τα βραχιόλια της Νίκης Στυλιανού, που είναι φτιαγμένα από ασήμι κι ένα πολύχρωμο υλικό που δεν καταλαβαίνω τι είναι – τα βρίσκω εξαντρίκ αλλά απολύτως φορέσιμα. Μαθαίνω ότι το υλικό είναι πλαστικά γάντια τύπου vileda. Με δυο λόγια: ένα πολυτελές μέταλλο συναντάει ένα από τα πιο ευτελή υλικά με ευφάνταστο τρόπο.  

Ανατροπή και φρεσκάδα χαρακτηρίζουν όλα τα έργα, τα αντικείμενα και τα κοσμήματα του φετινού Bazart των Ευγενίας και Ανδρέα Μανωλιουδάκη στο χώρο της M art Space, όπως και ο συνδυασμός χρηστικότητας και καλλιτεχνικής έμπνευσης. Η ποικιλία είναι μεγάλη και μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα: «Αυτό που διαφοροποιεί το φετινό Bazart είναι ότι άνοιξε πολύ η ομπρέλα των συμμετοχών» λέει ο Ανδρέας Μανωλιουδιακής και συνεχίζει: «Για πρώτη φορά φέτος απευθύναμε από τον Αύγουστο ανοιχτή πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες. Από τις 150 προτάσεις που κατατέθηκαν διαλέξαμε 35 ολοκαίνουργια ονόματα. Τα υπόλοιπα 10 είναι οι σταθεροί, καταξιωμένοι συνεργάτες μας».

Τα έργα της Ανδριάνας Ρούσσου, η νέα καλλιτέχνις που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της Athens Voice και της Nivea πριν από δύο περίπου μήνες, τα χαρακτηρίζει η παιδικότητα· τα μικρά ανθρώπινα γλυπτά από πλαστελίνη της Αλεξάνδρας Κοττάκη αιχμαλωτίζουν το βλέμμα με τα χτυπητά τους χρώματα· οι πίνακες της Όλγας Αλεξοπούλου είναι ζωγραφισμένοι –σε στιλ graffiti– πάνω σε πλακάκια τουαλέτας· οι χειροποίητες ποδιές κουζίνας της Ιζαμπέλλας Κατσιούρα, για παιδιά αλλά και ενήλικες, είναι ζωγραφισμένες με ακρυλικά και πλένονται κανονικά στο πλυντήριο…

Τα έργα στις τέσσερις αίθουσες του όμορφου, φωτεινού χώρου της M-Art Space διαφέρουν στο στιλ και οι τιμές τους ξεκινούν από € 50. «Η ιδέα του Bazart είναι να χτυπάς το δώρο επιτόπου και με αυτό να φεύγεις, όχι δηλαδή να το “κλείνεις” και να το παίρνεις μετά από μέρες. Θέλουμε να προωθήσουμε την τέχνη ως ιδανική εναλλακτική οδό σε μια στείρα καταναλωτική διάθεση και μια ανταλλαγή δώρων που στερούνται σημασίας ή ουσιαστικής χρηστικότητας» λέει ο Ανδρέας. «Κι αν σου αρέσει η δουλειά κάποιου συγκεκριμένου καλλιτέχνη, μπορείς να ζητήσεις να δεις περισσότερα έργα του από το ντεπό της γκαλερί».

Tip: Ρίξε και μια ματιά στο γούρι που φιλοτέχνησε η Ευγενία Μανωλιουδάκη.

Έως 3/2/2012, Σόλωνος 10 & Ηρακλείτου (2ος όρ.), 210 9246.600, 11.00-19.00, Σάβ. 11.00-15.00, www.m-art.gr/space Συμμετέχουν: Ελένη Αθανασάκη, Παναγής Αντύπας, Σοφία Γαϊτάνη, Ανδρέας Κολοβός, Ιωάννα Κουλούρη (meet the cat), Αλίνα Μάτσα, Μαργαρίτα Μεϊτάνη, Έλενα Μπαρνιά, Λίνα Πηγαδιώτη-Τζήμα, Artistic colours of earth, erato, I. Architects, Majo, Anne Urquhart-Edwards κ.ά. H Α.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ