Πολιτισμος

Βρέθηκε ανθρώπινη ταφή του 11 π.Χ. αιώνα (εικόνες)

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Λύκαιο Όρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135396-309185.jpg

Το Λύκαιο Όρος στο νοτιοδυτικό άκρο της Αρκαδίας είναι ο τόπος που -σύμφωνα με την τοπική παράδοση- γεννήθηκε και μεγάλωσε ο βασιλιάς των Θεών. Στη νοτιότερη κορφή του και σε 1400 μ. υψόμετρο εντοπίζεται σήμερα ο βωμός τέφρας για τις θυσίες που γινόταν προς τιμήν του Δία, ενώ λίγο χαμηλότερα αποκαλύπτονται τα οικοδομήματα του κάτω ιερού όπου πραγματοποιούνταν τα Λύκαια, φημισμένοι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας.

image

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι η κεραμική των ανασκαφικών τομών δείχνει παρουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στο όρος ήδη από τη νεολιθική εποχή, αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώιμης και μέσης εποχής του χαλκού. Την εποχή της μυκηναϊκής περιόδου το συγκεκριμένο ύψωμα θεωρείται ιερό εξαιρετικής σημασίας και εξακολουθεί να αποτελεί τόπο λατρείας και κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Παράλληλα οι θυσίες ζώων (κυρίως αιγών και προβάτων) που γίνονταν προς τιμήν του Δία, είναι η απόδειξη πως στο όρος υπήρχε συνεχή λατρευτική δραστηριότητα στο βωμό ήδη από το 16ο αιώνα π.Χ.

image

Σήμερα, το αρχαιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα που είναι προϊόν ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και ξεκίνησε στην περιοχή το 2004, εντοπίζει για πρώτη φορά στο μέσο του βωμού έναν ανθρώπινο τάφο. Από τον σκελετό, ο οποίος είναι άριστα διατηρημένος, λείπει μόνο το κρανίο, αν και σώζεται η κάτω γνάθος. Η προκαταρκτική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο σκελετός ανήκει σε άτομο -μάλλον άνδρα- εφηβικής ηλικίας, ενώ η κεραμική που έφερε στο φως η ανασκαφή τοποθετείται χρονολογικά στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής. Το μήκος του τάφου φτάνει τα 1,52 μ.

image

Γραπτές πηγές που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται στον 4 π.Χ. αιώνα, μιλάνε για ανθρωποθυσίες πάνω στον βωμό του Λυκαίου Όρους, αλλά μέχρι σήμερα σε καμία από τις ανασκαφές που είχαν πραγματοποιηθεί δεν είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Αν και η επιστημονική μελέτη του σκελετού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε σε ένα ακριβές συμπέρασμα για τις συνθήκες θανάτου του νεκρού. Παρόλα αυτά, το σημείο της ταφής στο μέσο ακριβώς του βωμού, δηλαδή σε αξιοσημείωτη θέση, αλλά και ο προσανατολισμός της (Ανατολή-Δύση), δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη μεγάλη σημασία της. Οι ανασκαφές στο ιερό θα συνεχιστούν έως το 2020.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY