Πολιτισμος

Πόσο χρόνο θέλεις;

Το 4o Pecha-Kucha και η Μπήλιω Τσουκαλά

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 338
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13003-29397.jpg

Μου ήρθε ένα σύντομο μήνυμα (πώς αλλιώς;), ίσως και πανικόβλητο: «Το 4o Pecha Kucha είναι εδώ».  Χαίρομαι να είμαστε διεκπεραιωτικοί με τους φίλους μου, γι’ αυτό μας έδωσε ο Θεός-Μποτ το Τουίτερ, το text messaging και τις σύνθετες λέξεις. Τιτανοτεράστιο. Μικρομέγαλο. Θρακομακεδόνες. Αστακομακαρονάδα. Πέτσα-Κούτσα.

Λοιπόν, το γνωστό «αρχιτεκτονικής έμπνευσης» πάρτι - άσκηση ρυθμού event όπου πρέπει να πεις το θέμα που σε αφορά (11 ομιλητές κάθε φορά) με 20 εικόνες σε 20 δευτερόλεπτα για την κάθε μία, βγαίνει για 4η φορά στους χώρους της Αθήνας (στο Hub), την Παρασκευή. Μπαίνουν όλοι ελεύθερα, ακούν, αντιδρούν, πίνουν, χειροκροτούν, τουιτάρουν, ανεβάζουν φωτό στο instagram και μετά τρίβουν αγκώνες, όλοι μαζί σε αυτά τα πάρτι που συναντάς όλα τα υγρά σου όνειρα –και μερικά αποστεγνωμένα–, ζιπαρισμένη η Αθήνα σε διαστάσεις 20x20.

Οι ομιλητές του 4ου Athens Pecha-Kucha μου είπαν ότι θα είναι σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μυστικοπαθείς Αθηναίοι, μηχανικοί του ήχου, μουσικοί, αεροναυπηγοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και σχολιαστές της πόλης, ξεροκέφαλοι δημιουργοί και επικοινωνιολάγνοι:

1. AREA Architecture Αρχιτέκτονες. www.areaoffice.gr

2. Τάσος Χαλκιόπουλος Blogger – Έχει αγαπήσει το κέντρο της Αθήνας και το έχει κάνει λαμπίκο. www.athensville.gr

3. Γιάννης Παλαιολόγος Δημοσιογράφος. Μας έστειλε μία φωτογραφία του Κένεντι. Έκανε θέμα πριν καν αρχίσει να μιλάει. www.citypress.gr/freesunday/

4. Eileen Botsford Καλλιτέχνις. Public art, design, θέατρο, Vivienne Westwood, ωραία μαλλιά. www.eileenbotsford.com

5. Γιάννης Ολύμπιος V+O Communication. (Ναι, διαφημιστική με άποψη). www.vando.gr

6. Voyage Limpid Sound Συγκρότημα μουσικής και άλλων. Μιλούν μία ψεύτικη εσπεράντο, καθώς και ελληνέζικα και αγγλινικά. Lernas paroli espenanto dum havanta amuzan.

7. Alexis Barrel Fashion Designer με ποιητική φόρτιση. www.alexisbarrell.com

8. Νικόλαος Κακαβούλης Athens Daily Secret. Κάθε μέρα αποκαλύπτει κι από ένα μυστικό της Αθήνας (έστω κι αν μερικά, θα έπρεπε να μένουν μυστικά). www.dailysecret.com

9. Ευάγγελος και Βαλεντίνη Καϊμάκη Ε.Δ.Ω. Σχεδιάζουν και τυπώνουν παντού, είναι πιο όμορφο απ’ όσο ακούγεται. Θα χωρέσουν όλα σε 20x20; http://e-d-w.gr

10. Γιάννης Παπαευαγγέλου Αεροναυπηγός. Πετάει να φτάσει τον ήλιο. Θα μας πει πώς. www.suntrica.com

11. Ηρακλής Λαμπρόπουλος Μηχανικός Ακουστικής. What u hear is what u get. www.2monochannels.com

Σκεφτόμουν πόσο άλλαξε η «μέσα σε τόσο όριο» έκφραση αυτά τα τελευταία 2 χρόνια. Όποιος δεν το έκανε για να βελτιστοποιήσει τα SMS του σε μονοσύλλαβες λέξεις, το έκανε ως ΠετσαΚουτσαίος ή ως Τουίτι ή ως επιγραμματικός τιτλοφόρος. Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε πώς μιλάνε μερικοί Αθηναίοι, αυτά που συνήθως σκέφτονται και ποστάρουν εν ριπή οφθαλμού. Άλλωστε ο Θείος Andy είχε πει: Ποτέ δεν διαβάζω, βλέπω μόνο εικόνες.

H ATHENS VOICE θα είναι εκεί και θα τσεκάρει τους χρόνους.

Info  Διοργάνωση: Από τους αρχιτέκτονες Μάρθα Γιαννακοπούλου, Γιάννη Δουρίδα, Μάρκο Δουρίδα. Συνεργάτες: Εύη Πλατσιδάκη, Ελισάβετ Ναζλή, Κωνσταντίνος Πολίτης, Νικόλας Αρνής, Κωνσταντίνος Σταματόπουλος. 

Παρασκευή 18.3.11, The Hub, Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, Μετρό Κεραμεικός. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.20. Έναρξη (αυστηρά) 20.20.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Και ένα μικράκι τιπ: Το εικαστικό της αφίσας το έκανε ο Νικόλας Αρνής από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.

Το άλλο τηλεφώνημα ήταν από την Μπήλιω. «Αρχίζω τη Δευτέρα, 21» μου είπε, αγχωχαρουμενονευριασμένη. Προσπαθώ να συμπυκνώσω το «Γούστο» της μέσα σε έξι μήνες αναμονής (κι ας είχε, λέει, εγκριθεί η εκπομπή από το φθινόπωρο). Η αλήθεια είναι ότι με την Μπήλιω είμαστε φίλοι και το «πολιτιστικό της living room» πάντα με συγκινούσε με την ευγενική του συνείδηση περί ποιοτικού. Είναι σαν αυτές τις μικρές γλάστρες που παιδεύονται να ρουφήξουν φωτοσύνθεση σε δημοσιοϋπαλληλικά γραφεία, γκρίζα και με μπίχλα, τσιγαρίλα, ΕΡΤ. Βέβαια η Μπήλιω δεν είναι Pecha-Kucha. Οι καλεσμένοι της παίρνουν το χρόνο τους, υπάρχει καναπεδίσια διάθεση, ανοίγουν κι ένα βιβλίο αναμνήσεων, που λέει ο λόγος, βάζουν κι ένα unplugged χρώμα στην ατάκα τους. Όμως είναι η μόνη που νιώθει αφοσιωμένη «να μιλήσει για θέατρο», ας πούμε, την ίδια ώρα που οι Σκύλες και τα Τσόκαρα μαίνονται στις άλλες συχνότητες. Χαμογελάει σαν Κόρη Στρατηγού, σιωπά όπου χρειάζεται, θεωρεί την οστεοπόρωση ή τις βιολογικές καλλιέργειες θέματα ημέρας, την αγαπούν οι καλλιτέχνες που τους κάνει θεές και, το κυριότερο, αγαπάει η ίδια τα βιβλία. Αυτό το τελευταίο με συγκινεί –συγχωρήστε με–περισσότερο και από ένα ebook.

Θέλω να πω, η Μπήλιω, αντιθέτως με τον Θείο Andy, δεν κοιτάζει μόνο τις εικόνες, διαβάζει κιόλας.

Οπότε, Μπήλιω μου, καλή επιτυχία, δεν στο στέλνω με SMS, θα τα πούμε από κοντά, με ένα ούζο στον Πλάτανο.

Info «Έχει γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά, ΝΕΤ, κάθε μέρα 4-6 μ.μ.

Βλέπεις; Συνδύασα αυτή την εβδομάδα και βουνό και θάλασσα.  

panikoval500@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ