Πολιτισμος

Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει με Τέχνη για πρώτη φορά

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την τελετή της αφής στην καρδία της άνοιξης

Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει ξανά και προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το Φως της συναντά τον Πολιτισμό στην καρδιά της άνοιξης. Με στόχο την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, έχουν προγραμματιστεί από 16 έως 23 Απριλίου συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.

image

Έκθεση Φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου, «Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας. Με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης −καλλιτεχνικού συμβούλου της διοργάνωσης− η Τέχνη γίνεται το μέσο που στέλνει στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

image

Έκθεση Φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου, «Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα» 

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα. Αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε κάτι περισσότερο από τόπο ολιγόωρης επίσκεψης. Ως ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικός τόπος, η Αρχαία Ολυμπία προάγεται σε κοιτίδα παραγωγής πολιτισμού και λαμβάνει κεντρική θέση στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

image

Η Νικολέτα Καρμίρη χορεύει στην Έκθεση-εγκατάσταση «Μαρία Χορς»

Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος».

image

Αλίκη Καγιαλόγλου, τραγούδι στην Έκθεση-εγκατάσταση «Μαρία Χορς»

Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τις 16 έως τις 23 Απριλίου 2016.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Έκθεση Φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου, «Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα», Σάββατο 16 Απριλίου - Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας, Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00, 19:00-22:00.

Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς», Κυριακή 17 Απριλίου - Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία, Ώρες λειτουργίας 10:00-14:00, 18:00-21:00, Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας, Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου - τραγούδι, Νίκος Μανιταράς - κιθάρα, Νικολέτα Καρμίρη - χορός.

Θεατρικό Δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν», Παρασκευή 22 Απριλίου σε Πάτρα και Αμαλιάδα & Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας.

Τελετή Aφής Ολυμπιακής Φλόγας, 16-23 Απριλίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες: 2621360501