ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H «Σέμελη» της Μυρσίνης Αριστείδου στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Η εξαιρετική μικρού μήκους ταινία στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121144-271308.jpg

Μετά απο τη παγκόσμια πρεμιέρα της «Σεμέλης» στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (tiff), η ταινία μικρού μηκους της Μυρσίνης Αριστείδου, έχει επιλεγεί για την Ευρωπαίκη της πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβαλ Κινηματογράφου στο Βερολίνου (Berlinale).

Η «Σεμέλη» είναι η πρώτη ταίνια απο τη Κύπρο που έχει ποτέ διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ του Τοροντό. Και τώρα η πρώτη συμμετοχή απο Κύπρια γυναίκα σκηνοθέτιδα στο Βερολίνο.

Η «Σεμέλη» τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Άρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα.

image

Η ταινία είναι μια εξερεύνηση πέρα από τη σχέση γονέα – παιδιού, καθώς επιδιώκει να εξετάσει εκ νέου οποιαδήποτε σχέση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια υποκείμενη κατανόηση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, και ορισμένα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι καθολικά ανθρώπινες.

Η «Σεμέλη» αναδεικνύει πόσο εύθραυστες και ευάλωτες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του, προκειμένου να κάνει το βήμα προς τα εμπρός.

Τον πατέρα υποδύεται ο Γιάννης Στάνκογλου και τη Σεμέλη η Βασιλική Κοκκολιάδη, η οποία δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην οθόνη. Η Μυρσίνη την ανακάλυψε σε κάστινγκ στην Αθήνα. «Είδα γύρω στα 85 κορίτσια. Η Βασιλική ήταν το νούμερο 85. Ένιωσα μόλις την είδα ότι ήταν το κοριτσάκι που έψαχνα».

image

Η σκηνοθέτης Μυρσίνη Αριστείδου γεννήθηκε στη Λεμεσό -όπου και γυρίστηκε η ταινία στις αρχές Ιανουαρίου του 2015- και ζει στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό της (MFA) στη σκηνοθεσία στο TischSchooloftheArts.

Πρόσφατες ταινίες της είναι το «Μα» ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Αργεντινή, η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «NotNow» (2013) (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρος 2014 – Καλύτερο Βραβείο Σκηνοθεσίας), και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Χαμένες Ελπίδες» (2011).

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY