Πολιτισμος

Επιλογές 541

Γιάννης Βαλυράκης, μια σειρά από έργα γεμάτα ήρωες κινηματογραφικών ταινιών

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 541
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιάννης Βαλυράκης

Μια σειρά από έργα γεμάτα ήρωες κινηματογραφικών ταινιών και μικρές εικονογραφημένες ιστορίες παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Electric Cinema», όπου η παλιά τεχνική της ζωγραφισμένης στο χέρι κινηματογραφικής αφίσας κλείνει το μάτι.

8-31/10, Artion Galleries, Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά


Χρύσα Βέργη

image

Μέσα από αυτή την αναδρομική έκθεσή της «Η Ψυχή του Τοπίου -  Αναδρομή 1985-2015» η Χρύσα Βέργη διηγείται τη δική της προσωπική σχέση με το φυσικό περιβάλλον, μια σχέση ειλικρινή, άφθαρτη στο χρόνο, που ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες και γίνεται ολοένα πιο βαθιά και ουσιαστική.

Ως 17/10, Γκαλερί Ευριπίδης, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, ΑΘήνα


Στο Όνομα του Le Corbusier

image

Κ. Βελώνης & Λ. Λυκουριώτη, Φ. Γιαννίση & Ζ. Κοτιώνης, Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Γυπαράκης, Θ. Ιωαννίδου, Π. Κούρος, Β. Ξένου, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ψυχούλης είναι οι καλλιτέχνες που οι επιμελητές της έκθεσης (Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Φάνης Καφαντάρης) –υποθέτοντας πως άκουσαν το όνομά του Le Corbusier να αντηχεί επαναλαμβανόμενο στους διαδρόμους των αρχιτεκτονικών σχολών όπου κάποτε βρέθηκαν, σπουδάζοντας ή διδάσκοντας– τους ζήτησαν να στήσουν ένα διάλογο πάνω στο ερώτημα «ποιος είναι τελικά ο Le Corbusier;». (15/10, 19.30 συζήτηση αφιερωμένη στον Αριστομένη Προβελέγγιο, το έργο του, τη σχέση του με το Le Corbusier και τη σχέση τους με την Κυψέλη.)

Οικία Σπητέρη/Προβελέγγιου, οδός Κυκλάδων 6, Κυψέλη


Francesco Moretti

image

Με τίτλο «Αντιπαροχές» καταθέτει την προσωπική του ματιά στην Αθήνα, αλλά και το δικό του σχόλιο πάνω στην αντιπαροχή, αιτία της σημερινής πολεοδομικής κατάστασης που κρύβει μοναξιά, εγκλωβισμό, φθορά και μία πόλη που μοιάζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει, αποτελούν μια καθημερινότητα.

Ως 10/10, Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα


Κυριακή Μαυρογιώργη

image

Το αρχιτεκτονικό της γραφείο απέχει λίγα μόλις σκαλιά από το εργαστήριο γλυπτικής, εκεί όπου φτιάχνονται τα μικρής κλίμακας πορσελάνινα γλυπτά που είδαμε τρία χρόνια πριν στην ατομική έκθεση της «Family Stories». Τώρα η εικαστικός επιστρέφει με την έκθεσή της «Before Dawn» στον ίδιο χώρο, στη Gallery Genesis με μπόλικες ιστορίες ονείρων, συμβολισμούς, παιδικά τραύματα και ευτυχισμένα(;) οικογενειακά ενσταντανέ. Κάθε έργο θέτει την ερώτηση: «Είναι άραγε τόσο ανοίκειο ένα πλάσμα που στερεοτυπικά έχω ταυτίσει με μία απειλή;» Η απάντηση είναι άκρως προσωπική και θα δοθεί επιτόπου. (Όχι, ντιβάνια δεν θα στηθούν στον εκθεσιακό χώρο.) Τι να γνωρίζετε πριν πάτε; Ότι έργα της Κυριακής Μαυρογιώργη έχουν εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και σήμερα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Βιέννη, στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη. Τι πιθανόν να αναγνωρίσετε περνώντας το κατώφλι της γκαλερί; Τους ενδόμυχους φόβους και τους δισταγμούς σας.

Ως 17/10, Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι


PAINTING LIVE ACT

Σε ένα ανοιχτό και πολύχρωμο εργαστήρι ζωγραφικής θα μετατραπεί η οδός Σαρρή (Ψυρρή) το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18.00, καθώς το BOO! Café-Bar και το θέατρο ΗΒΗ καλούν όποιον θέλει να φέρει το καβαλέτο και τα υλικά του και να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη. Στη συνέχεια οι πίνακες θα φιλοξενηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δύο διοργανωτών, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 16/10, με μέρος των εσόδων να διατίθεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δηλώστε συμμετοχή: ΒOO! Café-Bar, Σαρρή 21, 210 3255542, fb: Βοο!Cafe-Bar 

Θέατρο ΗΒΗ, Σαρρή 27, 210 3213112, fb: Θέατρο ΗΒΗ - Official