Πολιτικη & Οικονομια

Επανεμφάνιση: Μίλησε και σε ποιους ο Κώστας Καραμανλής;

Ποιοι σχολίασαν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και τι κατάλαβαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώστας Καραμανλής
Κώστας Καραμανλής © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

H παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για Τουρκία, πόλεμο στην Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ενωση - Οι αντιμητσοτακικοί, οι καραμανλικοί και ο Βαρουφάκης

Την τελευταία φορά που μίλησε δημοσίως ο Κώστας Καραμανλής ήταν το περασμένο Οκτώβριο στο ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Δεν είναι επτά μήνες το ρεκόρ της σιωπής του. Για κάποιον πάντως που μίλησε έπειτα από τόσο καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός βρήκε μια μάλλον υποτονική υποδοχή με την ομιλία που εκφώνησε στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών».

Ο κ. Καραμανλής, ενώπιον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, υπουργών, βουλευτών και πρώην υπουργών αναφέρθηκε εκτενώς στην διεθνή κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έδωσε έμφαση στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά και την πολιτική ίσων αποστάσεων, όπως είπε, των συμμάχων μας, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την άποψη ότι θα λυθούν τα προβλήματα εάν η χώρα μας δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις τουρκικές απαιτήσεις, διότι «στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις».

«Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής. «Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων».

Κώστας Καραμανλής
Κώστας Καραμανλής © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην λήξη του πολέμου, διότι αυτή πλήττεται περισσότερο από όλους.

Τόνισε επίσης, ότι για να μπορεί να ανταπεξέλθει η Ευρώπη στις προκλήσεις, προϋπόθεση είναι να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, ώστε να υπερβεί τις αδυναμίες που κληροδότησε η άκαιρη και βεβιασμένη διεύρυνση του 2004.

Κώστας Καραμανλής
Κώστας Καραμανλής © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η ομιλία Καραμανλή, τα μηνύματα και τα χειροκροτήματα

Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» παρακολούθησαν εκπρόσωποι όλων των «τάσεων» της Νέας Δημοκρατίας. Με τον κ. Καραμανλή να στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξήραν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν, μάλλον για ευνόητους λόγους, ο όψιμα και σφόδρα αντιμητσοτακικός Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία. Με ιδιαίτερη θέρμη σχολίασε την ομιλία και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καραμανλικός που γνώρισε τις καλύτερες στιγμές της πολιτικής του καριέρας στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Η παρέμβαση Καραμανλή πέρασε τα σύνορα της Κεντροδεξιάς με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη να επαινεί εμμέσως τον πρώην πρωθυπουργό. 

Την ίδια ώρα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της αλλά και άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών» μιλά για διαφορετική γραμμή και οπτική του Κώστα Καραμανλή από τις πολιτικές επιλογές του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη διακρίνοντας ρήγμα στις σχέσεις των δυο. «Καραμανλής αδειάζει Μητσοτάκη» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. 

«Για τον Κώστα Καραμανλή πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ, για τις οποίες εκφράζει ευθείες αμφιβολίες για το αν πράγματι επιθυμούν την άμεση λήξη του πολέμου, καθώς δεν υφίστανται τις ίδιες συνέπειες», σημειώνει χαρακτηριστικά η «Εφ.Συν.».

Η ΝΔ πάντως έκανε ό,τι και ο πρώην αρχηγός της. Απλώς σιώπησε...

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ