Πολιτικη & Οικονομια

Κυβέρνηση για Τσαβούσογλου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις

«Ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρο Μαξίμου
Κυβέρνηση για Τσαβούσογλου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις © Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απάντηση της κυβέρνησης για Τσαβούσογλου μέσω Οικονόμου: «Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις».

Απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου έδωσε η η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, τις οποίες χαρακτήρισε «ανιστόρητες και απαράδεκτες». Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα από τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real.

Επιπλέον σημείωσε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει να δυναμιτίζει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς σε συνέντευξη του που είναι σε εξέλιξη έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα παραβαίνει τους όρους των συνθηκών και πρέπει να προχωρήσει στην αποστατιωτικοποίησή τους. Αλλιώς, προειδοποίησε, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

«Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας».

Ο χάρτης με τη Ρόδο και άλλα 15 νησιά που ζητούν οι Τούρκοι να αποστρατικοποιηθούν

cavusoglu-xartis1.jpg

Προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλείσει ευθέως την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου ανέβασε ξανά τους τόνους εγείροντας και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Δήλωσε, δε, πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υπογραμμίσει πως «η Τουρκία θα κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947» και συνέχισε:

«Η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά της από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία [των νήσων]. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δίνονται [τα νησιά] υπό όρους, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί και αν δεν το κάνει τότε θα προχωρήσουμε περαιτέρω επί του θέματος, το οποίο όμως δεν γίνεται να απορριφθεί με τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δήθεν η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και στοχεύει στα εδάφη μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ