Πολιτικη & Οικονομια

Μακρή: Ποινή σε αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο

Τι αναφέρει η διάταξη που έρχεται στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Οι αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κινδυνεύουν με «πιθανή αφαίρεση γονικής μέριμνας», όπως είπε η Ζέττα Μακρή.

Άμεσα μέτρα για αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επεξεργάζονται το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή έρχεται στη Βουλή διάταξη για να αντιμετωπιστούν τέτοιες περιπτώσεις.

Η κα Μακρή έκανε λόγο για «πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας» και «ποινή τιμωρία».

Σε δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε ότι υπάρχει ένα νομικό κενό και σημείωσε ότι είναι «μερικές δεκάδες» τα παιδιά που δεν παρακολουθούν μαθήματα αυτήν τη στιγμή, επειδή οι γονείς τους δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε ότι ο διευθυντής του σχολείου ενημερώνει τους γονείς εγγράφως. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση, απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στην εισαγγελική αρχή η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα. 

«Επειδή με τις τροποποιήσεις που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκε και το πταίσμα αυτό στη διάσταση της ποινικής του τιμωρίας, υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα στη νομική κοινότητα στα θέματα αυτά αν μπορεί να γίνει διασταλτική ερμηνεία, αν μπορεί να γίνει αναλογική εφαρμογή» σημείωσε η κa Μακρή. 

Οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης, Νίκη Κεραμέως και Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία για να καλυφθεί αυτό το κενό, συνέχισε η υφυπουργός. 

«Ήδη τα δύο υπουργεία επεξεργάζονται τη διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι είναι ένα ελαφρύ πλημμέλημα, ώστε και αυτό το νομικό κενό να καλυφθεί. Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα, πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία» συμπλήρωσε η κa Μακρή.

Με φυλάκιση κινδυνεύουν οι "αρνητές" γονείς | 22/11/2021 | ΕΡΤ

Γονείς αρνητές του κορωνοϊού δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο - Τι θα γίνει με τις απουσίες

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με τα παιδιά που ήδη απέχουν από τα μαθήματα εδώ και αρκετό καιρό, απάντησε ότι το Yπουργείο Παιδείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα συμβεί με τις απουσίες τους.

«Ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα. Είναι ο αριθμός των απουσιών που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη επειδή δεν έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης» διευκρίνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ