1821 Digital Gallery

Υπ. Παιδείας σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαντάμε με πραγματικές επιλογές ζωής

Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν σήμερα (27/8) τα αποτελέσματα - Οι ανακοινώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Υπ. Παιδείας
Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν σήμερα (27/8) τα αποτελέσματα - Οι ανακοινώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Υπ. Παιδείας © EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Λόγο για «σφαγή των εισακτέων» κάνει ο Αλέξης Τσίπρας - «Αναρτήσεις με ψέματα και λαϊκισμό» απαντά το Υπ. Παιδείας
  • A-
  • A+
0
Υπουργείο Παιδείας: Τι απαντά στις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις Βάσεις 2021 και το «κόψιμο» εισακτέων στα ΑΕΙ.

Κατά του Υπουργείου Παιδείας και της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη του κόμματος μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2021 για την είσοδο των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του απαντά κάνοντας λόγο ψέματα, λαϊκισμό, αλλά και «ουσιαστική αδιαφορία για το μέλλον της χώρας». 

Οι Βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου 2021 και σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας περίπου 57.000 υποψήφιοι εισάγονται σε ΑΕΙ της χώρας. 

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που, όπως χαρακτηριστικά είπε, προσφέρει οφέλη σε όλους, και κυρίως τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους. «Οι σπουδές των νέων έχουν πλέον αντίκρισμα, καθώς δεν έχουμε το φαινόμενο να εισάγεται κανείς με 1, με 2, με 3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Οι σπουδές τους θα τους δώσουν αυτά που θέλουν και θα τους βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Όφελος υπάρχει και για τα πανεπιστήμια που βλέπουν να αναβαθμίζεται το κύρος των σπουδών τους, ενώ για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές με το δικαίωμα που τους δόθηκε να επιλέξουν τα ίδια τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ακόμη πως τα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να «αναπροσαρμόσουν» την ΕΒΕ την επόμενη χρονιά.

27-08-21 Η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ν.Κεραμέως στην ΕΡΤ1 και τις ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Βάσεις 2021: Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα

Σχετικα
Πανεπιστήμια: Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα για τους φοιτητές
Πανεπιστήμια: Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα για τους φοιτητές

Βάσεις 2021-Τσίπρας: Σφαγή εισακτέων - Θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Λόγο για «σφαγή των εισακτέων» έκανε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας προσωπικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την ανακοίνωση ότι «θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή, στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων, αδικία, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η επιλογή της είναι «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς» και δεσμεύεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχετικα
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα πανεπιστήμια - Πώς θα λειτουργήσουν
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα πανεπιστήμια - Πώς θα λειτουργήσουν

«Με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν». Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Αδιαπραγμάτευτος πολιτικός μας στόχος: Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά τη σημερινή σφαγή εισακτέων, είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει και για την «εγκατάσταση» των Ελλήνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τρόπο που να αρμόζει στις επιδόσεις τους, στον κόπο και στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Βάσεις 2021-Φίλης: «Πέτυχαν» να αφήσουν χωρίς φοιτητές, ακόμη και τμήματα Δασολογίας

Για «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων εξωφρενικών, το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!».

Ο κ. Φίλης παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τους υποψηφίους και τους εισακτέους των ετών 2020-2021, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Κατηγορεί δε το υπουργείο, «ότι θολώνει τα νερά, διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:

2020: Υποψήφιοι 105.420, εισήχθησαν 81.413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%.

2021: Υποψήφιοι 103.468, εισήχθησαν 63.239. Έμειναν έξω 40.229, ποσοστό επιτυχίας 61%.

Άρα, η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9.000 που ισχυρίζονταν το υπουργείο). Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:

2020: Υποψήφιοι 76.411, εισήχθησαν 66.953. Έμειναν έξω 9.458, ποσοστό επιτυχίας 88%.

2021: Υποψήφιοι 75.435, εισήχθησαν 50.421. Έμειναν έξω 25.014, ποσοστό επιτυχίας 67%».

Βάσεις 2021: Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας-«Αδιαφορία για το μέλλον της χώρας σε λίγες αναρτήσεις»

Το Υπουργείο Παιδείας νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (27/8) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία απαντά τόσο στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στις ανακοινώσεις Φίλη, Ηλιόπουλου και Τσακαλώτου για τις Βάσεις 2021 και τον αριθμό εισακτέων. 

«Πόσα ψέματα, πόσος λαϊκισμός και πόση ουσιαστική αδιαφορία για το μέλλον της χώρας μας χωρούν σε λίγες αναρτήσεις», αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και συμπληρώνει:

«Ο κ. Τσίπρας μιλά για «εμπαιγμό» μαθητών

  • όταν ο ίδιος τους έχει «τάξει» αναδρομική καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε Πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς εξετάσεις,
  • όταν υποστηρίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1,2 ή 3 στα 20, αδιαφορώντας για τις προοπτικές αυτών των παιδιών, αφήνοντάς τα να αντιμετωπίσουν ως απόφοιτοι Λυκείου το φάσμα της ανεργίας,
  • όταν η Κυβέρνησή του ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι στην κορυφή της λίστας των τμημάτων που δεν επέλεξαν οι επιτυχόντες, κάποια δε με ρυθμό αποφοίτησης ακόμη και 3-4% ετησίως,
  • όταν επιδεικτικά αγνοεί, διαφημίζοντας ως συνήθως τα Κολέγια, το αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης, και μαζί τους περισσότερους από 22.000 υποψηφίους που το επέλεξαν.

Οι, δε, προσωπικές απαξιωτικές αναφορές στον Πρωθυπουργό είναι ανάξιες σχολιασμού».

Ακόμη, χαρακτηρίζει fake news τις δημοσιεύσεις Τσίπρα, Φίλη, Τσακαλώτου, Ηλιόπουλου, που με «δημιουργική αριθμητική, υπολογίζουν 40.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη:

Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς.  Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλά με ειλικρίνεια, προσφέροντας στους νέους ανθρώπους πραγματικές επιλογές ζωής. Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ακαδημαϊκές προϋποθέσεις στον καθορισμό των οποίων συμβάλλουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Δημόσια επαγγελματική κατάρτιση, με το παράλληλο μηχανογραφικό, στα Δημόσια ΙΕΚ, σε ειδικότητες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

  • Στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαντά με υπευθυνότητα.
  • Στην κοροϊδία των παιδιών μας απαντά με ειλικρίνεια.
  • Στις ψεύτικες ελπίδες απαντά με πραγματικές επιλογές ζωής». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5