1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ»

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ - Τι είπε για σχολεία και Πανελλαδικές
  • A-
  • A+
0
Μιλώντας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «βλέπουμε το τέλος του τούνελ».

«Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το σκληρό lockdown στην Αττική με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περάσουμε και από αυτήν τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη», εκτιμώντας ότι τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα το Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικά. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «κερδίζουμε τον πόλεμο και το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα δύο βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική. «Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» είπε, υπογραμμίζοντας: «Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα».

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Σχετικα
Ποια μέτρα κορωνοϊού καταργούνται στο Πεκίνο σε λιγότερο από 24 ώρες
Ποια μέτρα κορωνοϊού καταργούνται στο Πεκίνο σε λιγότερο από 24 ώρες

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την τηλεργασία και την τήρησή της στις επιχειρήσεις. «Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της» τόνισε. Και επεσήμανε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης για κορωνοϊό, lockdown και έκτακτα μέτρα - Τι είπε για Πάτρα και Θεσσαλονίκη

«Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί» πρόσθεσε.

Σχετικα
Μάσκες: Τέλος η μάσκα από την 1η Ιουνίου - Οι εξαιρέσεις
Μάσκες: Τέλος η μάσκα από την 1η Ιουνίου - Οι εξαιρέσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν να μπει σε αυστηρό lockdown και η Αχαΐα. Το τελευταίο 24ωρο στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα εντοπίστηκαν 112 από τα συνολικά 1.496 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης για σχολεία: «Μακάρι να μην έκλειναν» - Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές

«Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν άφηναν άλλα περιθώρια.

Τόνισε, πάντως, ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Αναφορικά με τις Πανελλαδικές εξήγησε: «Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές και ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους» τόνισε επίσης.

Εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - «Μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών

«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα» εξήγησε ο πρωθυπουργός, την ώρα που έγιναν άλλοι 20.307 εμβολιασμοί πολιτών για κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Και συμπλήρωσε: «Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών άνω των 60 ετών. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία».

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές 2021: Στόχος να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές 2021: Στόχος να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε» είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση» δήλωσε.

Συνέντευξη Μητσοτάκη - Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς για τις παραφωνίες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για τις «παραφωνίες» υπουργών.

Όπως παραδέχτηκε, υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, τα οποία όμως και θα διορθωθούν. «Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: Αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες» ξεκαθάρισε.

«Οταν βγαίνει κανείς στην τηλεόραση μπορεί και να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Γι' αυτό, καλό θα είναι όταν βγαίνει κανείς, να έχει κάτι να πει» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να λέει κανείς διαρκώς κάτι καινούργιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ικαρία: «Ηταν λάθος, δεν θα επαναληφθεί»

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ικαρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν ένα λάθος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

«Δε νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής, ότι ξύπνησα ένα πρωί και πήγα στην Ικαρία να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί. Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες. Δεν θα επαναληφθεί. Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου.Τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο, ήμασταν σε ένα γεύμα 15 λεπτών» παραδέχτηκε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά στα χέρια του τον χάρτη για τον κορωνοϊό του ECDC: «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, το Πάσχα θα είναι διαφορετικά» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά στα χέρια του τον χάρτη για τον κορωνοϊό του ECDC: «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, το Πάσχα θα είναι διαφορετικά» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν αυτό το θέμα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Στέκομαι στην πρόθεση της κριτικής και είμαι ανοιχτός στην κριτική. Όμως δεν πρόκειται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Υπάρχει η κριτική για ένα φάουλ που έγινε και υπάρχει και η απόσταση όλων αυτών που λέει η αντιπολίτευση».

«Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει (η αντιπολίτευση) είναι η ταράτσα της Ικαρίας, τότε κάνουμε κάτι καλά» είπε και υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει γεύμα σε εστιατόριο με τοπικούς φορείς όπου υπήρχαν πολλά άτομα, ωστόσο η ΝΔ δεν το έκανε θέμα. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ξεκαθάρισε.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Ούτε γκρίζες ζώνες ούτε αποστρατικοποίηση

«Αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Για το Κυπριακό υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό θα κινηθούν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε: «Στα διμερή μας κρατώ το γεγονός -δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται για ρητορικούς λόγους- ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής. Η Ελλάδα έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της Ευρώπης. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας».

Και τόνισε με νόημα: «Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και η τακτική των ΗΠΑ. Και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα».

«Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα» σημείωσε, ενώ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ενδεχόμενη προσφυγή για να δοθεί οριστική λύση στις διαφορές με την Τουρκία δήλωσε: «Όταν πάει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Για το αν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε «θερμό επεισόδιο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε "κόκκινο" να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω. Αν το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχαιρένουν. Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διαθεση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5