Visual Browsing

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«Το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης»
  • A-
  • A+
0
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, αναφέρεται στο «γεμάτο δυσκολίες» 2020, χαρακτηρίζοντας «έτος ελπίδας και ανάκαμψης» το 2021.

Για ένα «δύσκολο» έτος που φεύγει, κάνει λόγο στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει «έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης» το 2021.

«Η χρονιά που έρχεται συνιστά συμβολικό ορόσημο για το έθνος μας. Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή να αντλήσουμε  έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας» αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. Και προσθέτει: «Να αναλογιστούμε αυτά που πετύχαμε και να βαθύνουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και τη συνεργασία».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προς τους πολίτες η κα Σακελλαροπούλου κάνει αναφορά στον κορωνοϊό και στο πώς η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα των ανθρώπων. «Ζούμε εδώ και πολλούς μήνες με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Πολλά από τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν και ο φόβος κατέλαβε την αυθορμησία και την κοινωνικότητά μας. Η οικογένεια, η εργασία, η εκπαίδευση, η διασκέδαση, ακόμη και οι πιο απλές μας συνήθειες, επηρεάστηκαν βαθιά. Το ίδιο το Κράτος δοκιμάστηκε και έφτασε στα όρια της αντοχής του» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικα
ΠτΔ: Στις εκδηλώσεις για τους νεκρούς της Σφαγής της Χίου
ΠτΔ: Στις εκδηλώσεις για τους νεκρούς της Σφαγής της Χίου

Παράλληλα, μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το πώς αυτό έρχεται να μας γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αφού κάνει λόγο για «το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά έχει ήδη φτάσει» και για «ένα ιστορικό επίτευγμα», το χαρακτηρίζει «διαβατήριο για την ελευθερία μας».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει και μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, επισημαίνοντας: «Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου, η πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, ασπίδα προστασίας της προσωπικής και της δημόσιας υγείας».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα: Δεν είναι σύντομος ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «ο δρόμος, όμως, της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι σύντομος και εύκολος».

Σχετικα
ΠτΔ: Αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας
ΠτΔ: Αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας

Και προσθέτει: «Θα τον διανύσουμε όλοι μαζί, αφήνοντας σταδιακά πίσω τις επιφυλάξεις μας, προσεκτικά και συντονισμένα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι τον τελικό μας στόχο: Την ανοσία της κοινότητας». 

» Θωρακίζοντας την υγεία μας, κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να  ξανακερδίσουμε τις ζωές μας. Απομένουν, ωστόσο, πολλά και σημαντικά: Προέχει η στήριξη αυτών που εκτέθηκαν περισσότερο στην κρίση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

» Ο κορωνοϊός δεν απείλησε μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Διεύρυνε τις ανισότητες και επέφερε νέα ύφεση στην οικονομία. Η χώρα μας, όμως, δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια. Οι δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, οφείλουν να είναι επανορθωτικές και σύμφωνες με τις αρχές της δικαιοσύνης, ώστε οι πληγές της πανδημίας γρήγορα να επουλωθούν» αναφέρει ακόμη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η αναφορά στα εθνικά θέματα και την Τουρκία στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της

«Στα εθνικά μας θέματα επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» εξηγεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις της με το Oruc Reis.

«Από κοινού με τους εταίρους μας, συμμετέχουμε στη χάραξη του ευρωπαϊκού μέλλοντος, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας. Μέσα από τους δεσμούς της με την Ευρώπη, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή, ανθεκτική σε κάθε πρόκληση και ανοικτή στην πρόοδο και την εξέλιξη. Αυτό μας δείχνει η σύγχρονη ιστορία μας» σημειώνει.

Oruc Reis: Τουρκική φρεγάτα συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο
Oruc Reis: Τουρκική φρεγάτα συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

«Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και ευτυχία» καταλήγει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Ολόκληρο το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

»To έτος που φεύγει επιφύλαξε δυσκολίες πολλές. Όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη, η πανδημία του κορωνοϊού επισκίασε κάθε άλλο γεγονός. Οι κοινωνίες κλονίστηκαν και πενθούν. Τα χιλιάδες θύματα του ιού είναι ο πιο θλιβερός απολογισμός μας. Απώλειες στη σιωπή και τη μοναξιά, οι οποίες δεν βαρύνουν μόνο τους οικείους τους, αλλά τραυματίζουν συλλογικά τον λαό μας που τιμά την ανθρώπινη αξία και την ιερότητα της ζωής. 

» Ζούμε εδώ και πολλούς μήνες με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Πολλά από τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν και ο φόβος κατέλαβε την αυθορμησία και την κοινωνικότητά μας. Η οικογένεια, η εργασία, η εκπαίδευση, η διασκέδαση, ακόμη και οι πιο απλές μας συνήθειες, επηρεάστηκαν βαθιά. Το ίδιο το Κράτος δοκιμάστηκε και έφτασε στα όρια της αντοχής του.

» Ο καθημερινός αγώνας που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποί του, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, είναι παράδειγμα αυταπάρνησης. Μια μάχη πολλές φορές άνιση, σε αντίξοες συνθήκες και ελλείψεις που καλύπτουν, στο μέτρο του δυνατού, οι αφανείς ήρωες της πανδημίας. Εκείνοι που διδάσκουν στην πράξη την αξία της αλληλεγγύης και της φροντίδας του άλλου. Αυτό είναι και το καθήκον όλων μας, όσο αναλογεί στον καθένα.

» Στην αφύσικη συνθήκη της κοινωνικής απόστασης καλλιεργείται και μας δένει η πιο ζεστή ψυχική και υλική στήριξη, η αμέριστη συνδρομή σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αντιληφθήκαμε ξανά, στην πανδημία, πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον. Και αυτό το βίωμα είναι η πολύτιμη αποσκευή μας για την επόμενη μέρα.

» Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά έχει ήδη φτάσει: Διαθέτουμε πια το εμβόλιο, το διαβατήριο για την ελευθερία μας. Ένα ιστορικό επίτευγμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου, η πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, ασπίδα προστασίας της προσωπικής και της δημόσιας υγείας. Ο δρόμος, όμως, της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι σύντομος και εύκολος. Θα τον διανύσουμε όλοι μαζί, αφήνοντας σταδιακά πίσω τις επιφυλάξεις μας, προσεκτικά και συντονισμένα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι τον τελικό μας στόχο: την ανοσία της κοινότητας. 

» Θωρακίζοντας την υγεία μας, κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να  ξανακερδίσουμε τις ζωές μας. Απομένουν, ωστόσο, πολλά και σημαντικά: προέχει η στήριξη αυτών που εκτέθηκαν περισσότερο στην κρίση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ο κορωνοϊός δεν απείλησε μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Διεύρυνε τις ανισότητες και επέφερε νέα ύφεση στην οικονομία. Η χώρα μας, όμως, δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια. Οι δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, οφείλουν να είναι επανορθωτικές και σύμφωνες με τις αρχές της δικαιοσύνης, ώστε οι πληγές της πανδημίας γρήγορα να επουλωθούν.

» Στα εθνικά μας θέματα επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από κοινού με τους εταίρους μας, συμμετέχουμε στη χάραξη του ευρωπαϊκού μέλλοντος, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας. Μέσα από τους δεσμούς της με την Ευρώπη, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή, ανθεκτική σε κάθε πρόκληση και ανοικτή στην πρόοδο και την εξέλιξη. Αυτό μας δείχνει η σύγχρονη ιστορία μας. 

» Η χρονιά που έρχεται συνιστά συμβολικό ορόσημο για το έθνος μας. Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή να αντλήσουμε  έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας. Να αναλογιστούμε αυτά που πετύχαμε και να βαθύνουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και τη συνεργασία. Το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης. 

» Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και ευτυχία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5