1821 Digital Gallery

Ποινικός Κώδικας: Ευνοούν την Χρυσή Αυγή οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποινικός Κώδικας: Ευνοούν την Χρυσή Αυγή οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ;
Σταύρος Κοντονής © EUROKINISSI
Πολιτική σύγκρουση μετά τις δηλώσεις Κοντονή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 - Τι λένε τα κόμματα
  • A-
  • A+
0
Σε συνέντευξη του ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 και το πώς επηρεάζουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Έντονες αντιδράσεις μετά τη  συνέντευξη του Σταύρου Κοντονή στον ΑΝΤ1 όπου δήλωσε ότι οι αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοούν τα καταδικασθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα έκανε γνωστή την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με τα οποία άφησε σαφείς αιχμές για τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις» και το ΚΙΝΑΛ να τονίζει ότι πρόκειται για ένα «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε πως οι αλλαγές στον ποινικό Κώδικα που έγιναν το 2019 ευνοούν την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση καταδικασμένων σε περιπτώσεις όπως στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα επισήμανε πως το είχε πει αυτό στον Αλέξη Τσίπρα, πριν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Τι είπε ο Κοντονής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλει. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπ. Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

Σχετικα
Μομφή κατά του πολιτικού συστήματος
Μομφή κατά του πολιτικού συστήματος

Δημοσιογράφος: Είχατε στο μυαλό σας τη Χρυσή Αυγή την εποχή εκείνη, όταν είχατε τις ενστάσεις; Το είχατε μεταφέρει στο κόμμα σας;

Σ. Κοντονής: Σας λέω απολύτως ειλικρινά ότι τις είχα. Αποφυλακίστηκαν με την παρέλευση του 18μήνου που είναι συνταγματική διάταξη. Επειδή είχα διαπιστώσει, είχα δει προβλήματα, είχα πει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το εισαγάγει στη Βουλή προς συζήτηση. Αυτό είχα πει.

Από τη στιγμή που πήρε την ευθύνη να το εισαγάγει στη Βουλή και μάλιστα με εκείνη τη διαδικασία, η οποία ήταν ελεγχόμενη, κατά τη γνώμη μου και το είπα στη Βουλή, γιατί δεν τα λέω αυτά, τώρα. Τα είπα όταν ήμουν βουλευτής. Είχα πει να μην τους ψηφίσουμε τους κώδικες, ή να τους ψηφίσουμε να ισχύσουν σε ένα βάθος χρόνου, μέχρις ότου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Σχετικα
Κριτική ταινίας: Χρυσή Αυγή - Υπόθεση όλων μας
Κριτική ταινίας: Χρυσή Αυγή - Υπόθεση όλων μας

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι αυτά τα πράγματα εγώ τα είχα θέσει. Και για αυτό ακριβώς μίλησα στη Βουλή. Το τονίζω αυτό»

Σταύρος Κοντονής – ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ – 08/10/2020

Πέτσας: Να απαντήσει ο Τσίπρας σε όσα είπε ο Κοντονής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή ζητώντας τοποθέτηση για το θέμα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα  «Φαίνεται (σ.σ. ο Σταυρος Κοντονής) να είχε προειδοποιήσει το κόμμα του και τον κ. Τσίπρα ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης –και με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ευνοϊκότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά– τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Πέτσας και αναφέρθηκε στη μείωση των ποινών για τον «διευθυντή» της εγκληματικής οργάνωσης από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 15.

«Επίσης, σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Και σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρει ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα».

ΚΙΝΑΛ: Μείζον πολιτικό  θέμα

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ το σχόλιο του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την αποχώρησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δηλώσεις του προκύπτει  ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής  Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι», τονίζει το ΚΙΝΑΛ. 

ΣΥΡΙΖΑ για Κοντονή: Εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά 

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο νομοθέτημα του κράτους δικαίου», σημειώνουν στην Κουμουνδούρου για τον ποινικό κώδικα και υποστηρίζουν ότι όσοι συνδέουν τις αλλαγές με τη δίκη της Χρυσής Αυγής  «συμβάλλουν στη συνωμοσιολογία και την καχυποψία απέναντι στους θεσμούς, γεγονός που στρώνει το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού» ενώ στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπαίνει και ο Σταύρος Κοντονής:

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5