Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι νέο προσχέδιο

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sinodos-5.jpg
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης © EUROKINNISSI

Νέο προσχέδιο στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Τι ζητάνε Ελλάδα και Κύπρος για την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμάνουελ Μακρόν, τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής.

Η έκτακτη συνάντηση έγινε προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής μετά την απόρριψη από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου του προσχεδίου που παρουσιάστηκε, ενώ ακολούθησε το «όχι» της Μέρκελ όταν η χώρα μας απαίτησε να ενεργοποιηθούν κυρώσεις την επόμενη φορά που η Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία επικαλέστηκε τον μηχανισμό στο ΝΑΤΟ ως επαρκές μέτρο σε περίπτωση νέας αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας και πλέον είναι η ώρα για ένα νέο προσχέδιο.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα και τις ενστάσεις της Ελλάδας είπε στην ΕΡΤ ότι «είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ» και συμπλήρωσε:

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια».

Μετά το «όχι» της Ελλάδας ακολούθησε εξαμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, με την γερμανίδα καγκελάριο να είναι αρνητική στο αίτημα της Ελλάδας να ενεργοποιηθούν κυρώσεις την επόμενη φορά που η Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες.

To πρώτο προσχέδιο -Γιατί απορρίφθηκε από την Ελλάδα

 

Την αποκάλυψη του προσχεδίου έκανε το Politico σύμφωνα με το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει» για να διασφαλίσει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου γίνεται σεβαστή.

Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και στις υψηλού επιπέδου συζητήσεις και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016».

Στο ίδιο ρεπορτάζ το Politico αναφέρει ότι το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Ακόμη, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από Ελλάδα και Τουρκία», ενώ για την Κύπρο τονίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ