Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη

Η δήλωση του πρωθυπουργού πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Μητσοτάκης: Απολύτως ικανοποιημένη η Ελλάδα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής - Προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως:

«Προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. H EE έστειλε σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία" προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Προσμένουμε το συντομότερο δυνατόν την έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως τα δύο μέρη (σ.σ.: Ελλάδα και Τουρκία) έχουν δεσμευθεί. Το κείμενο των συμπερασμάτων κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της».

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο συμπερασμάτων, συντάχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις καθώς η ελληνική πλευρά δεν συμφώνησε στα πρώτες διατυπώσεις των Εταίρων. 

Ως προς τις συνέπειες, γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215). Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ