- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
MED7 - Μητσοτάκης: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία»
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, MED7
Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της.
Η Κορσική, τόνισε, είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στη Μεσόγειο και δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμό «το φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση» ενώ ανέφερε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το μεταναστευτικό.
«Για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. «Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κα Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά», συνέχισε αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.
Κάποια στιγμή όμως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Επ'αυτού είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.
«Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης», υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και για το ζήτημα της σταθερότητας στη ανατολική Μεσόγειο, για το ρόλο της Τουρκίας, την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές συμπεριφορές και πώς η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ εξακολουθώντας να κατέχει παράνομα έδαφος του ενός από αυτά, της Κύπρου.
«Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στένουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.
«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.
«Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικά της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.
«Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Πότέ η σύμπνοια μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας για την αποκατάσταση των ωφελούμενων
«Απορρίφθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να μπείτε στην πλατφόρμα και να αποφύγετε την ταλαιπωρία
Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν κάνει τη σχετική αίτηση
Για σημάδια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην ΕΕ, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»
Συζητήσεις για Block 2, κάθετο διάδρομο και 3+1, με στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας ΗΠΑ
Μήνυμα για σύγχρονο κράτος και οικονομία - Έμφαση στα 36 δισ. του Ταμείου, στα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους
«Διασκεδάζω πολύ με τους κομμουνιστές» - Επιθέσεις και αιχμές από το προσυνέδριο της ΝΔ
Πρωτοβουλία Πιερρακάκη και Κυρανάκη για αποσυμφόρηση των οικογενειών - Τέλος σε πολυετείς δικαστικές διεκδικήσεις
Ο πρώην πρύτανης διευκρινίζει τι έγινε με τις διαγραφές και τον νόμο 4009/2011
Το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι υπαρκτό, ωστόσο πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με τα αναμενόμενα οφέλη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ανάκληση της απόφασης του Αρείου Πάγου
Πιλοτική επαναφορά στην κυκλοφορία με αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή
«Ο μόνος που μοιάζει να έχει το θάρρος να μάθει είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»
Η ημερομηνία που πληρώνεται η δεύτερη δόση
Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες
«Δεν νοείται α λα καρτ απόδοση Δικαιοσύνης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.