Πολιτικη & Οικονομια

ΜΕD7: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο

Δείτε τις δηλώσεις των ηγετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
evromesogeiaki-5-min.jpg
Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Κορσική ©ΕPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των ηγετών του ΜED7, των 7 χωρών του Ευρωπαϊκου Νότου στην Κορσική. 

Σε συμφωνία για τη στάση απέναντι στην Τουρκία κατέληξαν νωρίτερα στη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, διαφαίνεται η ισχυρή στήριξη των ηγετών των χωρών του Νότου στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ακόμη, καλούν όλες τις χώρες να συμβαδίσουν με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με ρι δίκαιο της Θάλασσας και να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια αν δεν υπάρξει πρόοδος από την εμπλοκή της Τουρκίας και περιορισμός των μονομερών ενεργειών, συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους για κυρώσεις.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία, να το αποδείξει στην πράξη


Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα εν όψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου, λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες. Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση: «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης», αναφέροντας ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους». Επισήμανε, δε, ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη εν όψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.


Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ