- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
MED7 - Μητσοτάκης: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία»
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, MED7
Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της.
Η Κορσική, τόνισε, είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στη Μεσόγειο και δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμό «το φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση» ενώ ανέφερε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το μεταναστευτικό.
«Για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. «Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κα Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά», συνέχισε αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.
Κάποια στιγμή όμως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Επ'αυτού είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.
«Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης», υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και για το ζήτημα της σταθερότητας στη ανατολική Μεσόγειο, για το ρόλο της Τουρκίας, την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές συμπεριφορές και πώς η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ εξακολουθώντας να κατέχει παράνομα έδαφος του ενός από αυτά, της Κύπρου.
«Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στένουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.
«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.
«Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικά της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.
«Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Πότέ η σύμπνοια μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.