Visual Browsing

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλήθεια κυρία Εισαγγελέα;

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλήθεια κυρία Εισαγγελέα;
Μάνος Μάλγαρης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η αγωγή του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής των μελών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της οργάνωσης
 • A-
 • A+
0
«Αλήθεια κυρία Εισαγγελέα; Τα βίντεο μόνο εμείς τα είδαμε κι ανατριχιάσαμε;». Η αγόρευση στη δίκη της Χρ. Αυγής του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής του ΚΚΕ

Ένα προς ένα αποδόμησε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, αλλά και σχολίασε πολλάκις την εισαγγελική πρόταση που δέχεται τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Μάνος Μάλγατης κατά την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Τα κυριότερα σημεία της αγόρευσής του η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο στο Εφετείο:

 • Από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική, εγκληματική, παρακρατική οργάνωση, με στρατιωτική ιεραρχία, δομή και πειθαρχία, τα μέλη της οποίας ασκούνται σε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων όπως ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, εμπρησμοί κτλ. ως μέσον για την επιβολή της ιδεολογίας τους.
 • Η ναζιστική ιδεολογία και οι εγκληματικές πράξεις είναι έννοιες αδιαίρετες. Και ενώπιόν σας έχετε και δικάζετε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις οι οποίες οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαν ως απόρροια της ναζιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης. Η ναζιστική ιδεολογία, λοιπόν, αποτυπώνεται πρωτίστως σε έγγραφα της ίδιας της οργάνωσης τα οποία εκκινούν από την αρχή της ίδρυσης της και φτάνουν έως και τις μέρες μας.
 • Κατά πόσον, όμως, ισχύουν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι από το 1992 η Χρυσή Αυγή απεμπόλησε τη ναζιστική της ιδεολογία; Τη θέση αυτή, όμως, την οποία υιοθέτησε αυθωρεί και παραχρήμα η κ. Εισαγγελέας, οι μόνοι που την επικαλέστηκαν ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Αρχηγού και ο ίδιος ο Αρχηγός στην απολογία του.
 • Η υπεράσπιση, μάλιστα, για να ξεχάσουμε αυτόν το ναζιστικό εσμό που προηγήθηκε στο στάδιο αναγνωστέων εγγράφων της δικογραφίας και με προφανή σκοπό να καθυστερήσει τη διαδικασία, προσκόμισε προς ανάγνωση χιλιάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έγραφαν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Χ.Α. στη Βουλή. Έτσι, λοιπόν, διαβάσαμε για τη μελιτζάνα Φλωρίνης, για τα προβλήματα της πράσινης, κόκκινης και άσπρης αρκούδας κ.α. Όλος αυτός ο τεράστιος όγκος κοινοβουλευτικού έργου που παρήγαγε η Χ.Α. –για τον οποίο και είμαστε όλοι ευγνώμονες φυσικά– απορρόφησε τα στελέχη της οργάνωσης σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν κατάφεραν να διερευνήσουν τυχόν συμμετοχή των μελών τους σε εγκληματικές ενέργειες.
 • Με βάση το αποδεικτικό υλικό που προαναφέραμε για τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, αλλά και με όσα ακόμα περισσότερα έχει «αναγνώσει» το δικαστήριό σας, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι διάφοροι ισχυρισμοί των κατηγορούμενων.
 • Ομοίως ο βουλευτής Κασιδιάρης με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο σε δημόσιες εμφανίσεις του χαρακτήριζε ως φωτομονταζ τη φωτογραφία που τον απεικόνιζε να χαιρετάει ναζιστικά μπροστά από μια ναζιστική σημαία. Και, ω του θαύματος, την εν λόγω φωτογραφία την βρήκαμε αποθηκευμένη στο ίδιο του το κινητό τηλέφωνο που κατασχέθηκε.
 • Εισαγγελική πρόταση: «Από το 1992 και εντεύθεν τα μέλη της ΧΑ είχαν απομακρυνθεί από τη ναζιστική ιδεολογία». Αλήθεια; Τα βίντεο μόνο εμείς τα είδαμε στον Κορυδαλλό; Με τα βίντεο του Παππά μόνο εμείς ανατριχιάσαμε; Η στρατιωτική δομή, ιεραρχία και πειθαρχία συνιστούν τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, από τα οποία διέπεται η εγκληματική οργάνωση της Χ.Α., γνωρίσματα απορρέοντα ασφαλώς κατ΄ ευθείαν από την πηγή της ναζιστικής ιδεολογίας. Όπως αποδείχτηκε, η εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή με την έννοια ότι τα κατώτερα μέλη υπέτασσαν τη βούληση τους στα ανώτερα και όλοι μαζί διαμόρφωσαν μια ενιαία βούληση που κατευθυνόταν στην επίτευξη του ίδιου σκοπού: την επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας τους μέσω της τέλεση κακουργηματικών πράξεων κατά των ιδεολογικών αντιπάλων της, των κομμουνιστών, των αντιφασιστών και μεταναστών.
 • Αποδείχτηκε επίσης, ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δεν συγκροτήθηκε με τρόπο ευκαιριακό, αλλά είχε διαρκή δράση σε βάθος χρόνου.
 • Η υπεράσπιση, με τον αστείο αυτό ισχυρισμό περί μη ύπαρξης μελών, προσπαθεί να αποσυνδέσει τις ευθύνες της ηγεσίας από τις εγκληματικές πράξεις των φυσικών αυτουργών και να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.
 • Οι υποψηφιότητες των βουλευτών ήταν επιλογή του ίδιου του Αρχηγού, είχαν τύχει δηλαδή της έγκρισής του και σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές είτε ήταν ενταγμένοι από πριν στη Χ.Α. είτε εντάσσονταν στην Χ.Α. λόγω της βουλευτικής τους υποψηφιότητας και εκλογής. Ως εκ τούτου δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι βρέθηκαν κατηγορούμενοι λόγω της συγκυριακής εκλογής τους στις βουλευτικές του 2012.
 • Η εγκληματική οργάνωση στρατολογούσε πολλά από τα μέλη της με τα αμιγώς …«πολιτικά» κριτήρια, δηλαδή είτε βάσει σωματοδομής και προγενέστερης γνώσης πολεμικών τεχνών είτε λόγω προγενέστερης θητείας τους στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.
 • Οι εικόνες με όλα αυτά τα πειστήρια, όπλα, κατασκηνώσεις, τάγματα εφόδου κ.τ.λ. βρέθηκαν αποθηκευμένες στους υπολογιστές των κατηγορουμένων, καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς τους ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Μετά τη σωρεία των όπλων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης και στα σπίτια των μελών της, είναι απολύτως σεβαστό και κατανοητό ότι το μόνο που απέμεινε στην οργάνωση για να καυχιέται είναι ότι δεν βρέθηκαν τανκ στην κατοχή της.
 • Η Χρυσή Αυγή, ως γνήσια ναζιστική οργάνωση, όχι απλά δεν είναι αντισυστημική αλλά είναι κομμάτι αυτού του συστήματος. Ήταν εκείνη που έδωσε χείρα βοηθείας στο σύστημα, την περίοδο που είχε περισσότερη ανάγκη από ποτέ άλλοτε: την περίοδο της κρίσης. Την περίοδο δηλαδή που ο κόσμος αγανακτεί, αφυπνίζεται και αρχίζει να κοιτάει ψηλά για να βρει τον «φταίχτη» για τα προβλήματα του, η Χ.Α. είναι εκεί και του δείχνει ως βασικό υπαίτιο της κρίσης τον διπλανό του. Στην αρχή υπεδείκνυε ως ενόχους αυτούς που τύχαινε να έχουν άλλο χρώμα δέρματος και σταδιακά όλους όσοι τολμούσαν να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι. Αυτός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος των ναζιστών. Ούτε αντισυστημικοί είναι ούτε ονειρεύονται κάποιο άλλο σύστημα. Είναι το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος: Είναι το μαστίγιο του συστήματος όταν σταματάει να πιάνει το καρότο». 
 • Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική καθώς τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ακριβώς το βασικό «πολιτικό» εργαλείο μιας ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης όπως η Χ.Α. Οι ναζιστικές οργανώσεις μαζικοποιούνται σπάζοντας κεφάλια. Το γεγονός αυτό συνομολογεί, άλλωστε, και ο ίδιος ο Αρχηγός της Χ.Α. σε κλειστή ομιλία του στα γραφεία της οργάνωσης, στις 26-5-2012, εν μέσω δηλαδή των διπλών εκλογών του Μαΐου - Ιουνίου 2012. Αναφέρει χαρακτηριστικά το εξής: «... ελπίζουν ένας Χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο για να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα. Έχουν χάσει την μπάλα γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα φτάσει 15 και 20% η Χρυσή Αυγή...» (Αναγνωστέο 327 Σκληρός Δίσκος Μιχαλολιάκου). Σε παρόμοιου περιεχομένου δήλωση είχε προβεί και μετά τη δημόσια επίθεση του Κασιδιάρη στην Λ. Κανέλλη.
 • Μήπως όμως όλα αυτά είναι κάποιες αλληγορικές εκφράσεις του Αρχηγού; Εχουμε κάπως να τα διαπιστώσουμε; Τα λέει και κανένας άλλος; Όχι. Τα ως άνω δεν είναι απλά κάποια προσωπική άποψη του Αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αλλά διαπνέει και τα υπόλοιπα μέλη της, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Αποστόλου στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε στις 23-9-2013 όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: "Μη σου πω θα 'μαστε και κυβέρνηση τώρα μετά τον Φύσσα".
 • Ακόμα και οι κορώνες της οργάνωσης για "Δουλειά στον Έλληνα Εργάτη", για πάταξη της εγκληματικότητας, για συσσίτια και αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες αποδείχτηκε ότι αξιοποιούνταν αποκλειστικά ως μέσο  διάχυσης του ρατσιστικού μίσους στην κοινωνία. Αποτελούσαν δε σκέτα φληναφήματα, καθ΄ όσον οι ίδιοι ούτε εφάρμοζαν αυτά που διακήρυσσαν αλλά ούτε και τα υπερασπίστηκαν ενώπιόν σας.
 •  Ο Ρουπακιάς, ο κατ' εξοχήν αρμόδιος, ανέφερε ενώπιον της κ. Κλάπα: «Αυτό που διέπει την Χ.Α. είναι η πειθαρχία, δεν πηγαίναμε ποτέ σαν μπουλούκια –εκτός από την ανθρωποκτονία Φύσσα που φυγανε σαν μπουλούκια–, αλλά πάντα πειθαρχημένα σε δυάδες, τριάδες, τετράδες…» «[...]ήταν όμως η πειθαρχία υποχρεωτική στον τρόπο συμπεριφοράς μας εντός και εκτός γραφείων [...] ήμασταν υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε στις εντολές του κ. Πατέλη για να μην έρθουμε σε κάποια αντιπαράθεση με αλλοδαπούς ή με πολιτικά αντίθετους σε εμάς». Από τις ομιλίες των παραπάνω φαίνεται ότι η Χ.Α. είχε ως πρότυπο την πειθαρχία, όπως έχω προαναφέρει.
 • Όσον αφορά την ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ο. ΤΗΣ Χ.Α. η οργάνωση για την εμπέδωση της στρατιωτικής πειθαρχίας επέβαλε στα μέλη της ομοιόμορφη ενδυμασία.
 • Κατά τη γνώμη μας, ο διευθύνων ρόλος των βουλευτών-στελεχών της οργάνωσης, προκύπτει από πλήθος έτερων στοιχείων όπως: Από τη στελεχική θέση την οποία κατείχαν στα ανώτερα όργανα της εγκλ. οργ. στα οποία και αναφερθήκαμε παραπάνω. Από την εκ μέρους τους επιλογή, στοχοποίηση, προαναγγελία και έγκριση επιθέσεων συγκεκριμένων προσώπων-στόχων της οργάνωσης. Αναφέρομαι δηλαδή στα θύματα των 3 βασικών υποθέσεων που έχουμε και και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας. Επίσης ο διευθύνων ρόλος των κατηγορούμενων βουλευτών προκύπτει, από την εκ μέρους τους επιλογή, στοχοποίηση, και έγκριση επιθέσεων κατά αόριστου αριθμού προσώπων - «εχθρών» της οργάνωσης, όπως καταδεικνύεται από την δημόσια προτροπή σε βία προς τα μέλη της οργάνωσης ενάντια στους ιδεολογικούς, πολιτικούς και φυλετικούς τους αντιπάλους (μετανάστες, κομμουνιστές, αντιφασίστες κ.α.) Από τον ηγετικό ρόλο που κατείχαν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια επιθέσεων είτε σε εκείνες όπου είχαν και οι ίδιοι φυσική παρουσία είτε σε επιθέσεις που δεν ήταν παρόντες αλλά τις καθοδηγούσαν σε ζωντανό χρόνο. Από την πειθαρχία και την υπακοή που επεδείκνυαν τα κατώτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης - δηλαδή τα τάγματα εφόδου απέναντι στους βουλευτές. Από την παροχή αμέριστης αρωγής στους δράστες των εγκληματικών ενεργειών μέσω της παροχής νομικής συνδρομής, μέσω της έκφρασης συμπαράστασης στις δικαστικές τους περιπέτειες και μέσω της επιβράβευσης των κατώτερων μελών της εγκληματικής οργάνωσης για τις πράξεις τους με κορυφαία την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.Της δολοφονίας του Φύσσα.
 • Κυρίως, όμως, ο διευθύνων ρόλος τους προκύπτει από τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα των εγκλημάτων που διέπρατταν τα κατώτερα μέλη της οργάνωσης και τη μη επιβολή εναντίον τους οποιουδήποτε πειθαρχικού μέτρου. Για το τελευταίο αυτό ζήτημα θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο στο τέλος. Για μας συγκάλυψη ίσον έγκριση αλλά θα αναφερθούμε ξεχωριστά γιατί είναι σημαντικό κεφάλαιο.
 • Από την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα προκύπτει η έγκριση του βουλευτού Λαγού για την ενεργοποίηση του τάγματος εφόδου, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατέλη λίγα λεπτά πριν αποσταλεί το sms «ΌΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ», η ενημέρωση του Λαγού αμέσως μετά την επίθεση για εξεύρεση δικηγόρου στο Ρουπακιά, η ενημέρωση του Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία και το κουκούλωμα της υπόθεσης από το σύνολο των κατηγορούμενων βουλευτών και δη από τον πρώτο ως τον τελευταίο βουλευτή όπως θα δούμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο.
 • Ομοίως από την υπόθεση ΠΑΜΕ προκύπτει η στοχοποίηση και προαναγγελία της επίθεσης, συγκεκριμένα, ενέχει δηλαδή και το στοιχείο της ηθ. αυτουργίας, στα μέλη του ΠΑΜΕ από τους βουλευτές Λαγό-Μίχο-Παναγιώταρο στο λιμάνι της ΝΠΖ στις 8 Αυγούστου του 2013 Δηλώσεις Λαγού «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω μέσα» και στις δηλώσεις του Παναγιώταρου στις 9/5/2013 από τα γραφεία της Χ.Α. στη Σαλαμίνα «Το Πέραμα περιμένει. Έχουμε ένα περιφερειάρχη πολύ δυνατό που ξέρει τη κατάλληλη στιγμή πότε πρέπει να γίνει η κίνηση για να τελειώνει με τους διάφορους φαύλους που είναι στη Ν/Ζ ..» καθώς στο κουκούλωμα της υπόθεσης από το σύνολο των βουλευτών.
 • Αντίστοιχα από την υπόθεση των Αλιεργατών προκύπτει η προαναγγελία και στοχοποίηση των θυμάτων της επίθεσης από τον βουλευτή Λαγό μια ημέρα πριν μέσω της δημόσιας ομιλίας του στην καφετέρια ENIGMA, όπου ανέφερε ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες «..από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στην Χ.Α.». Ομοίως και η επίθεση αυτή κουκουλώθηκε από το σύνολο των βουλευτών. Έχει αποδειχτεί η στοχοποίηση και προαναγγελία της επίθεσης ενάντια στο Κοινωνικό Χώρο του Συνεργείου από τον βουλευτή Παναγιώταρο ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε «Οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη. Έχουμε ξαναπάει στο παρελθόν, αλλά λίαν συντόμως, πολύ λίαν», - αυτό μας αρέσει - «θα κάνουμε τη βόλτα μας και εκεί, όπως ξέρουμε εμείς, και όποιος έχει τσαγανό και αντίρρηση ας έρθει να μας το πει» κ.ο.κ. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις που στοιχειοθετούν ακόμη και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, οι διευθύνοντες βουλευτές με τις ομιλίες τους προέτρεπαν τα μέλη τους σε δολοφονικές επιθέσεις κατά των αντιπάλων τους φροντίζοντας να «απανθρωποποιήσουν» τους στόχους των επιθέσεων, όπως προκύπτει από τις πιο κάτω, όλως, ενδεικτικά αναφερόμενες ομιλίες.
 • Μπορεί η υπεράσπιση να αντιλέξει και να μας πει «Μα καλά, γιατί να τους διαγράψουμε όλους αυτούς; Εδώ η κυρία εισαγγελέας ουσιαστικά μας είπε ότι δεν έπρεπε να είχαμε καν απολύσει τους Πατέλη- Καζαντζόγλου. Εμείς γιατί να διαγράφαμε όλους τους εμπλεκόμενους;» Αν θέσει αυτό το ερώτημα η υπεράσπιση τότε μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όχι μόνο γιατί δεν μας προσκόμισε καμία έρευνα εκ μέρους της Χ.Α. και από τις απολογίες τους φαίνεται ότι έκαναν τους Κινέζους αλλά κυρίως γιατί νομίζει ότι έχει περάσει στο ντούκου ότι δεν διέγραψαν ποτέ τον Ρουπακιά. Εκτός αν πιστεύουν ότι έχουμε φάει το παραμύθι του περαστικού. Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πέρα για πέρα ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν περαστικός» αλλά μέλος της Χ.Α. και μέλος του πενταμελούς της Νίκαιας. Άρα το βασικό ερώτημα είναι ένα και παραμένει: Τον Ρουπακιά γιατί δεν τον διέγραψαν ποτέ;
 • Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει και αποδεικνύεται ότι η εγκληματική οργάνωση παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέλη της. Ουδέποτε προχώρησε σε πειθαρχικές ποινές ή διαγραφές μελών και ουδέποτε απομάκρυνε από την οργάνωση κάποιο από τα μέλη της.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5