Πολιτικη & Οικονομια

Ποιoν προστάτευε το Τείχος

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε το πραγματικό του πρόσωπο. Η υποστήριξη των κομμουνιστικών δικτατοριών είναι η μόνιμη πολιτική του.

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-79187506.jpg
© Steve Eason / Getty images / Ideal Image

Το Τείχος του Βερολίνου δεν προοριζόταν να σταματήσει τανκς, αλλά ανθρώπους. Ο ισχυρισμός του ΚΚΕ είναι ότι το Τείχος προστάτευε την Ανατολική Γερμανία που κινδύνευε από μία νατοϊκή επίθεση.

Η αφίσα δημιουργεί έκπληξη, ακόμη και αν πρόκειται για το ΚΚΕ: «30  χρόνια από την “πτώση” του προστατευτικού-αντιφασιστικού τείχους του Βερολίνου». Στην αφίσα η Δυτική Γερμανία έχει μαζί το σήμα του ΝΑΤΟ και τον αγκυλωτό σταυρό. Δηλαδή η Δυτική Γερμανία ήταν ένα ναζιστικό κράτος; Δεν θυμάμαι ποτέ το ΚΚΕ να υποστήριζε κάτι τέτοιο.

Ο ισχυρισμός του ΚΚΕ είναι ότι το Τείχος προστάτευε την Ανατολική Γερμανία που κινδύνευε από μία νατοϊκή επίθεση. Όμως το Τείχος αποτελούταν στο μεγαλύτερο μέρος του από λεπτές όρθιες πλάκες μπετόν και συρματοπλέγματα. Οι πλάκες αυτές δεν ήταν οχυρωματικά έργα. Τη νύχτα της πτώσης το πλήθος τις ταρακουνούσε και μετά τις έριξε με τα χέρια. Το Τείχος δεν προστάτευε από στρατιωτική επίθεση καθώς ήταν πολύ εύκολο για τα τεθωρακισμένα και τα κανόνια των δυτικών να το γκρεμίσουν σε λίγα λεπτά.

Το Δυτικό Βερολίνο ήταν μια νησίδα μέσα στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας και, αν κάποιος ήθελε να κάνει εισβολή, δεν θα το επιχειρούσε μέσα από την πόλη, η οποία μπορούσε εύκολα να αποκλειστεί, αλλά από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα της μεθορίου των δύο Γερμανιών.

Το Τείχος δεν προοριζόταν να σταματήσει τανκς, αλλά ανθρώπους. Χτίστηκε το 1961 για να εμποδίσει τους Ανατολικογερμανούς να διαφύγουν στη Δύση. Από το 1949 και μέχρι την κατασκευή του εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τη μία πλευρά στην άλλη. Μετά την ανέγερση του Τείχους πολλοί Ανατολικογερμανοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 75.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της ΛΔΓ με την κατηγορία της «εγκατάλειψης της χώρας».

Αν το Τείχος ήταν προστατευτικό, τότε γιατί απαγορευόταν στους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας να ταξιδέψουν στη Δύση; Στην πραγματικότητα το Τείχος έγινε για να φυλακίσει όσους Γερμανούς βρέθηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το Τείχος κατέρρευσε όταν η άρση των περιορισμών στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία επέτρεψε την έξοδο χιλιάδων Ανατολικογερμανών προς τη Δυτική Γερμανία και την Αυστρία μέσω της Ουγγαρίας.

Το δικαίωμα στη μετακίνηση δεν ήταν το μόνο που είχε αφαιρεθεί από τους Ανατολικογερμανούς. Δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν σε ελεύθερες εκλογές και να αλλάζουν τις κυβερνήσεις, δεν είχαν δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Όπως σε όλες τις κομμουνιστικές δικτατορίες, η πολιτική δράση που δεν ήταν σύμφωνη με το κομμουνιστικό κόμμα διωκόταν.

Σε όλες τις ανατολικές χώρες το κομμουνιστικό κόμμα κέρδιζε πάντα τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία που πλησίαζε το 100%. Μόλις όμως έγιναν ελεύθερες εκλογές οι ψήφοι που συγκέντρωνε ήταν ελάχιστες. Παρά τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι χώρες αυτές στο στάδιο της μετάβασης στην ελεύθερη οικονομία, οι πολίτες ποτέ δεν στράφηκαν στους κομμουνιστές.

Ενώ τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά και τα γεγονότα σχετικά πρόσφατα το ΚΚΕ επιχειρεί να φτιάξει μια άλλη ανάγνωση της ιστορίας και ισχυρίζεται ότι το Τείχος ήταν προστατευτικό. Η στάση του αυτή είναι σύμφωνη με την προσήλωσή του στον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό.

Ο ολοκληρωτισμός επιβάλει την κυριαρχία του σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής και γράφει την ιστορία όπως τον συμφέρει. Υπάρχουν νέοι που γεννήθηκαν μετά το 1989 και το ΚΚΕ θέλει να τους πει μια ιστορία που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε το πραγματικό του πρόσωπο. Η υποστήριξη των κομμουνιστικών δικτατοριών είναι η μόνιμη πολιτική του. Μέσα από αυτή βλέπει όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον. Το ζήτημα είναι η στάση του υπολοίπου πολιτικού συστήματος απέναντι στον κομμουνισμό.

Εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους δεν έχουν κρύψει τον θαυμασμό τους σε κομμουνιστές δικτάτορες, όπως ο Κάστρο και ο Μάο. Όμως και τα άλλα κόμματα θεωρούν το ΚΚΕ μέρος του δημοκρατικού τόξου και συχνά το κόμμα επαινείται για την συνέπειά του. Λες και η συνέπεια στην αντιπαλότητα προς τη δημοκρατία είναι άξια επαίνου.

Η έλλειψη μιας σαφούς ιδεολογικής διαχωριστικής γραμμής απέναντι στους εκπροσώπους του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού επιτρέπει στο ΚΚΕ να ψαρεύει στα θολά νερά, παραποιώντας με εξωφρενικό τρόπο την ιστορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ