1821 Digital Gallery

Τσίπρας: Παράνομη η εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη από την προανακριτική

Τσίπρας: Παράνομη η εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη από την προανακριτική
Αλέξης Τσίπρας © INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική τάξη
  • A-
  • A+
0
«Παράνομη» χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Παράνομη» χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Τον καλεί επίσης να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης, καθώς όπως λέει η απόφαση εξαίρεσης είναι παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη.

Για μια ενδιάμεση λύση κάνει λόγο η Ολγα Γεροβασίλη

Για μια ενδιάμεση λύση κάνει λόγο η Ολγα Γεροβασίλη, σε ό,τι αφορά στο θέμα με την προανακριτική Novartis, αδειάζοντας τον Παύλο Πολάκη ο οποίος απείλησε ότι αν δεν τον αφήσουν να συμμετέχει θα τα κάνουν... Κούγκι.

Σχετικα
Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος
Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ενημέρωση που έκανε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, είχε μια σύντομη συνομιλία μαζί τους.

Σε αυτή τη συνομιλία η κυρία Γεροβασίλη κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη ότι δεν πρόκειται να φύγει από την προανακριτική επιτροπή. Σε ερώτηση εάν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δήλωσή του ότι θα παραμείνει μέσα στην επιτροπή ό,τι και να γίνει και αν έχει ληφθεί απόφαση οι δύο βουλευτές να παραμείνουν στην επιτροπή, απάντησε: «Είναι προσωπική άποψη του κ. Πολάκη, δεν έχουμε αποφασίσει, εμείς κινούμαστε θεσμικά. Δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον πρόεδρο να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του στην επιστολή μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση εάν η μόνη λύση είναι η ακύρωση της χθεσινής απόφασης της πλειοψηφίας απάντησε ότι «δεν είναι μόνο αυτή, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση λύση κάτι που θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο». Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση μια νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ήταν η επόμενη ερώτηση. «Ναι, θα μπορούσε να είναι και αυτό» απάντησε.
 

Σχετικα
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται Κώστα Βαξεβάνη - Η ανακοίνωση τομεάρχη
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται Κώστα Βαξεβάνη - Η ανακοίνωση τομεάρχη

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής:

«Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
 
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ' υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ' αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ' ουσίαν έκπτωσή τους, απ' αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5